Povežite se s nama

U fokusu

I nakon tri godine isto pitanje: Gdje je nestalo oružje iz policijskog skladišta u Varaždinu? Zataškava li se slučaj?

Objavljeno:

- dana

Klub zastupnika HDZ-a najavljuje podršku Prijedloga Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, a zastupnik Anđelko Stričak koristi temu za nebrojeno puta postavljeno, ali neodgovoreno pitanje o tome gdje je završila velika količina oružje nestala 2015. godine iz skladišta varaždinske policije.

Zastupnik Stričak jutros je na sjednici Hrvatskog sabora u ime Kluba zastupnika HDZ-a  naveo razloge zbog kojih HDZ smatra da treba prihvatiti Zakon, ali u kontekstu je podsjetio i na nestalo oružje, a čiji nestanak nikad nije razjašnjen.

Na aktualiziranje slučaja ga je, kaže, nagnalo to što bi Zakon između ostaloga trebao regulirati i sve oko smještaja i čuvanja oružja.

Podsjetimo, u siječnju 2015. godine policijska ophodnja je kod redovne kontrole prometa u jednom vozilu pronašla je 20 pištolja, 16 automatskih pištolja s prigušivačima, devet automatskih pušaka, 30 ručnih bombi, 2.8 kg eksploziva …

Tadašnji načelnik Policijske uprave Varaždin je izjavio kako je “dio oružja starijeg, a dio novijeg datuma. Ovdje se primjerice nalaze prigušivači, bombe, eksploziv, laserski ciljnici iz čega je jasno da oružje nije bilo namijenjeno primjerice krivolovu. Govori nam da je možda išlo u terorističke svrhe ili je bilo namijenjeno organiziranom kriminalu.“

Provjereno je i utvrđeno da dio oružja potječe iz policijskog skladišta u Varaždinu.

Optuženi su vozač i suvozač u vozilu u kojemu je oružje pronađeno, ali na sjednici Županijske skupštine postavljeno je pitanje je li istina da dio oružja potječe iz policijskog skladišta, nakon čega je na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva pokrenuta istraga „za možebitno počinjenje kaznenog djela odavanja službene tajne, a zbog naprijed navedenog vijećničkog pitanja“.

Nešto kasnije se u medijima opet postavlja pitanje radi li se o namjernom zataškavanju nestanka oružja. I tek tada se, u srpnju 2015. godine podnosi „kaznena prijava po NN počinitelju zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela teške krađe zbog krađe više komada vatrenog oružja iz skladišta policijske uprave varaždinske“.

Istraga još uvijek traje i rezultata nema.

U svojem obraćanju zastupnicima Anđelko Stričak napominje da je  „razlog zataškavanja najvjerojatnije zbog toga što  ista ustrojstvena jedinica istražuje sama sebe“.

Zastupnik zbog svega apelira da se „poduzme sve, ali ama baš sve da se ono pronađe“.

Inače, Anđelko Stričak smatra da je Prijedlog novog Zakona dobro osmišljen, iako je, smatra trebalo istaknuti da Hrvatske nije niti blizu vrhu ljestvice po komadu oružja na 100 stanovnika. Nalazimo se na 26. Mjestu sa 21,7 komada oružja dok primjerice Srbija ima 58,2, a više oružja od Hrvata posjeduju i Šveđani i Finci, kao visoko razvijene zemlje.

Prema Prijedlogu Zakona oružje bi, osim u iznimnim slučajevima, mogli nabavljati građani stariji od 21. godinu, a mogu ga posjedovati radi bavljenja lovom, sportskim streljaštvom ili radi osobne sigurnosti (samoobrane). Predviđa se jednostavnija i brža procedura za odobrenje nabave oružja. Novinari su se zbog svega pitali hoće li Hrvatska postati “mali divlji zapad”.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje