Povežite se s nama

Život i društvo

Kneginečki vatrogasci sudjelovali na natjecanju “Firefighters Rope Rescue”

Objavljeno:

- dana

U Kutini je, uz obilježavanje 60 godina rada i djelovanja Vatrogasne postrojbe Kutina, održano Natjecanje vatrogasaca u spašavanju iz dubina i s visina ‘Firefighters Rope Rescue Competition Kutina 2024’.

Natjecanje je održano na lokaciji u centru grada Kutine, na prostoru oko glavnog gradskog trga postavljeno je pet zadataka za vatrogasne timove od po pet članova koji su morali pokazati znanje prilikom spašavanja iz zatvorenog prostora, spašavanja na kosini, spašavanja sa zgrade kosom prečnicom, spašavanja po fasadi i horizontalnog transporta tereta preko vodotoka.

Javne vatrogasne postrojbe iz Zagreba, Splita i Požege, postrojba INA Vatrogasnih servisa iz Siska, ekipa Vatrogasne zajednice grada Zagreba i dobrovoljno vatrogasno društvo Kneginec Gornji, bili su sudionici natjecanja.

Suci na radnim točkama bili su vatrogasci s dugogodišnjim iskustvom u spašavanju užetom iz raznih dijelova Republike Hrvatske, a jedan je bio iz susjedne Bosne i Hercegovine.

U kreiranju radnih zadataka i postavljanju pravila ocjenjivanja velik je doprinos dao bivši zapovjednik Vatrogasne postrojbe Kutina a sada Pomoćnik Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH za kontinent Marijo Paluh.

Natjecanje su pozdravili i otvorili dužnosnici grada Kutine i Sisačko moslavačke županije, a tijekom dana timove i organizatore posjetio je i Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice i Grada Kutine, u suorganizaciji tvrtke BIM sport, a uz potporu brojnih sponzora.

Na kraju, uz zaključak svih sudionika da je ova vrsta natjecanja potrebna i dobrodošla, kao način razmjene iskustava i unaprjeđenja znanja i vještina vatrogasaca, uz poneki prijedlog i sugestiju za sljedeća ovakva natjecanja, podijeljene su nagrade sudionicima koje su pripremili Vatrogasna postrojba Kutina, tvrtke BIM sport i Ergotehnika. Ove godine, titulu najboljeg tima u spašavanju užetom iz dubina i s visina, ponijeli su članovi Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

Život i društvo

Mala Subotica slavi svoje dane uz sportska događanja, koncerte, natjecanje u kuhanju gulaša…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz bogat i raznolik program Općina Mala Subotica slavi svoje dane. Manifestacije se održavaju u razdoblju od 28. lipnja do 13. srpnja. Dani općine započeli su 28.0 lipnja svečanom sjednicom nogometnog kluba Spartak, a završavaju 7. utrkom Općine Mala Subotica i danima Palovca u subotu 13. srpnja.

Bit će tu ponešto za svakoga, od kulturnih i sportskih događanja, pa do onih zabavnih. Tako će se u četvrtak 4. srpnja održati svečana sjednica, dok su petak i subota rezervirani za zabavni program.

U petak će u šatoru ispred Osnovne škole Mala Subotica nastupiti Tamburaški sastav “Frikovi” i klapa Kampanel, a u subotu na istom mjestu nastupit će Grupa Vulkan.

U nedjelju će se održati raznovrstan program. Nakon svete mise na rasporedu je sajam obrtnika, poljoprivrednika i udruga na trgu ispred Doma kulture u Maloj Subotici.

U večernjim satima očekuje se predstava, a potom i nastup Puhačkog orkestra Općine Mala Subotica i Murskog Središća, te koncert Etno dua Goga & Željko.

Program proslave Dana općine nastavlja se i narednog tjedna. Tako će se u subotu 13. srpnja održati natjecanje u kuhanju gulaša i nogometni turnir, a navečer i utrka.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Čakovečki vrtićarci obilježili Međunarodni olimpijski dan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tradicija obilježavanja Međunarodnog olimpijskog dana i ove je godine nastavljena u čakovečkim dječjim vrtićima. 

Dan se obilježava kao spomen na 23. lipnja 1894. godine i osnivanje Međunarodnog olimpijskog odbora te donošenje odluke o održavanju modernih Olimpijskih igara. Simbol obilježavanja je bijela majica koja simbolizira bijelu boju olimpijske zastave, odnosno međunarodni olimpijski pokret i mir.

Obilježavanje uvijek ima svoju sportsku notu, a posvećen je najmlađima. Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije, u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Čakovca i Gimnastičkim klubom Marijan Zadravec Macan, te uz podršku Hrvatskog olimpijskog odbora,  organizirala je polusatni program u vrtićima Cipelica, Vjeverica,  Maslačak i Cvrčak.

Program je uključivao opće pripremne vježbe, vježbanje u pokretu, igru i ples na veliki ljetni hit Rim Tim Tagi Dim.

– Svi su bili izuzetno dobro raspoloženi, što je pridonijelo njihovoj volji i želji za vježbanjem – izjavila je trenerica Ida Lesjak Keenan iz Macana i dodala kako klub u suradnji s gradskom i županijskom sportskom zajednicom provodi brojne projekte namijenjene vrtićkoj djeci.

-Rado prihvaćamo svaki poziv na suradnju, a zahvaljujući našim školovanim i licenciranim trenerima, spadamo među rijetke klubove sposobne za realizaciju složenijih projekata – rekla ja.

Osvrnula se i na suradnju s dječjim vrtićima, pohvalivši njihovo vodstvo koje kroz ovakve programe daje dodatan sadržaj dječjem provođenju vremena u predškolskim ustanovama. Osim brojnih mališana čije je veselje bilo očito, zadovoljne su bile i odgojiteljice koje su se rado pridružile aktivnostima. Iz županijske i gradske sportske zajednice poručuju kako će i u budućnosti nastaviti obilježavati značajne datume vezane uz sport i olimpizam, poput Svjetskog dana sporta, Europskog tjedna kretanja, ali i vrlo popularnog Hrvatskog olimpijskog dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje