Povežite se s nama

Život i društvo

Jedina želja 16-godišnjeg Pavla Kolara je da ponovno hoda, a svatko od nas donacijom može pomoći da se to ostvari

Objavljeno:

- dana

Općina Podturen organizator je humanitarne akcije kojom želi prikupiti 54.000 eura za troškove operacije nakon koje bi 16-godišnj mladić Pavao Kolar, rodom iz Ferketinca, nakon dugih godina patnje i života u invalidskim kolicima, ustao na svoje noge i mogao zakoračiti u život bez bola i patnje te biti jedino što želi – uspravan čovjek u svakom pogledu.

Obraćaju se se zato svim gospodarskim subjektima Međimurske županije, ali i široj javnosti, s molbom da pomognemo mladiću čiji dosadašnji život nije obilježen djetinjom i mladenačkom radošću, već patnjom i boravkom po bolnicama.

Što je sve Pavao Kolar iskusio od rođenja do danas opisujemo tek u najkraćem obliku…

Pavao Kolar, rođen 11. kolovoza 2008. godine, već je drugog dana po rođenju podvrgnut zahtjevnom operativnom zahvatu radi korekcije urođene mijelomeningokele lumbalne kralježnice, najtežeg oblika rascijepljene kralježnice (spine bifide). Zbog preveniranja hidrocefalusa ugrađena mu je i ventrikuloperitonealna drenaža.

To stanje u velikoj mu je mjeri usporilo normalan rast i razvoj, pa je uz svu brigu i pažnju majke Slavice i oca Dejana Pavao prohodao tek u dobi od dvije i pol godine, ali samo uz pridržavanje. U nizu godina koje su slijedile posebnih poboljšanja u mobilitetu nije bilo, pa je krajem srpnja 2017. godine Pavao operiran u KBC-u Rebro u kojem su mu ugrađeni ortopedski implantati, koštane pločice i vijci za kosti na donjem dijelu bedrene kosti, na obje noge.

No od te, kasnije se pokazalo, ne baš uspješne operacije, Pavao više ne hoda, pa ni uz tuđu pomoć. Štoviše, kako je vrijeme odmicalo, tako se stanje pogoršavalo, a zatim ga i prikovalo u invalidska kolica.

Nakon konzultacija i pregleda vrhunskih specijalista u više hrvatskih klinika ustanovljeno je da se ugrađeni implantati (četiri vijka i dvije pločice obostrano) moraju izvaditi jer je došlo do srastanja u meko tkivo, a dva vijka probijaju u meko tkivo više od centimetra.
Mladiću s upravo navršenih šesnaest godina jedini je san – ponovo hodati! Pa makar i uz pomoć štaka, hodati i biti uspravan čovjek!

Međutim, do ostvarenja tog sna – nakon svih operacija koje je otrpio (operirane su mu i ciste na mozgu i kateteriziran mokraćni mjehur), nakon mukotrpnog vježbanja na fizikalnim terapijama, nakon što je po bolnicama proveo više vremena nego u školi – mora na još jednu, nada se, spasonosnu operaciju.

Operaciju kojom će mu u Specijalnoj bolnici “Sv. Katarina” (europskom centru izvrsnosti) ukloniti problematične implantate, sanirati oštećenja te aplikacijom podesnijih fiksatora na oba koljena omogućiti da ponovo stane na noge.

Operativni zahvat podrazumijeva i korekciju dužine bedrenih kostiju jer su mišići i tetive bedara uz ekstremnu kontrakturu koljena postali prekratki da bi koljena normalno funkcionirala, što je također posljedica postoperativnog stanja po ugradnji problematičnih implantata.
No, potrebna operacija skupa je. Iscrpljeni dugogodišnjim odricanjem i troškovima za zdravstvenu skrb i njegu sina Pavlovi roditelji, majka Slavica i otac Dejan, ni na koji način ne mogu osiguurati 54.000 eura potrebnih za tu operaciju.

Zbog toga vam je upućeno ovo pismo. Možemo li pomoći sakupiti potreban novac? Možemo li pomoći da mladić čiji je život obilježen patnjom, a ne radošću djetinjstva i mladosti, ponovo stane na svoje noge, da zakorači u život kao njegovi vršnjaci u drugom razredu Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, da među kolegice i kolege stane kao uspravan čovjek? Uspravan čovjek. To Pavao želi biti.

Organizator humanitarne akcije, Općina Podturen, za skupljanje dobrovoljnih priloga za Pavlovu operaciju otvorila je poseban račun kod PRIVREDNE BANKE ZAGREB – IBAN HR5923400091511289431

Prva od niza operacija za našeg Pavla moguća je već 4.11.2024 stoga je važno da se do tada prikupi potreban novac.

Život i društvo

Darko Mavriček pobjednik utrke ˝12 vur Čeva˝, popeo se 18 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu je u organizaciji AK Varaždin održano prvo izdanje specifične i neobične utrke – ˝12 vur Čeva˝.

Staza od 2 kilometra i s visinskom razlikom oko 330 metara nije bila laka, ali je zato utrka bila zanimljiva i specifična, a cilj je bio tijekom 12 sati popeti se što više puta na Čevo.

Pobjednik je Darko Mavriček (Pres Glass – Trči i podrži) koji je u zadanom vremenu uspio odraditi izvanrednih 18 uspona (oko 61 km s približno 5900 visinske). Na 2. mjesto plasirao se Luka Nosek (IND) sa 16 uspona dok je 3. mjesto osvojio Mateo Makšan (IND) sa 14 uspona.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Anita Petrin (IND) sa 9 uspona ispred Violete Đuranec (AK Varaždin) koja je odradila 8 uspona dok je 3. mjesto osvojila Paula Marenčić (IND) sa 7 uspona i boljim vremenom od ostalih konkurentica koje su također odradile 7 uspona.

Foto: AK Varaždin

Nastavite čitati

Život i društvo

Poplave u Europi su katastrofalne, ali hidrolozi za Dravu i Muru očekuju niži vodostaj nego lani u kolovozu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz dijelova Europe dolaze kataklizmični prizori poplava usred jakih kiša.

– Vodostaji Mure do Goričana su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Belišća vodostaji su u opadanju s tendencijom porasta, a na hidrološkoj postaji Belišće su u stagnaciji s tendencijom porasta. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih i srednjih voda – objavio je 16. rujan DHMZ, Sektor za hidrologiju, Odjel za hidrološke prognoze.

Danas u 12 sati Drava je u Varaždinu bila visoka 173 cm, a Mura u Murskom Središću 317 cm.

– Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država uzrokuju povećane protoka rijeka koji će nastaviti rasti sljedećih dana – očekujemo visoke vodostaje Mure i Drave, no ipak niže od događaja iz kolovoza 2023. Posebno naglašavamo moguć izniman porast vodostaja Dunava sljedećeg tjedna – objavili su stručnjaci DHMZ-a.

Podsjetimo, lani u kolovozu trajala je borba s viskom Murom i Dravom. Drava je bila poplavila područje bazena i okolnu šumu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje