Povežite se s nama

U fokusu

Ludbreg – grad prepoznatljiv po europskim projektima

Objavljeno:

- dana

DAN GRADA LUDBREGA

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Ludbregu u Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” proslavljen je Dan Grada.

Uz brojne uzvanike i prigodni program bila je to prigoda za prisjećanje na sve realizirane projekte u prošloj godini. Tako se gradonačelnik Dubravko Bilić u pozdravnom govoru osvrnuo na proteklo razdoblje.

Nemilosredne brojke

Sara Kolak, osvajačica zlatne olimpijske medalje, primila je Nagradu Grada Ludbrega

– Nekima brojke ništa ne znače, nekima uvijek govore krivo i netočno, a nama su samo mjerilo onoga što radimo i smjerokaz kamo idemo. U naš mali grad od 9.350 stanovnika gospodarstvenici su u proširenje ili uređenje svojih pogona utrošili preko 400 milijuna kuna i smanjili nezaposlenost u zadnje tri godine za 56 posto te povećali broj zaposlenih za skoro 12 posto, a pridružili smo im se i mi s našim partnerima, uloživši preko 120 milijuna kuna – rekao je Dubravko Bilić i istaknuo da je Ludbreg postao prepoznatljiv po europskim projektima, od sanacije odlagališta otpada preko promocije poljoprivrede do socijalnih programa, a ovih dana Ludbreg je odabran za provođenje još triju europskih projekata u prekograničnoj suradnji s Mađarskom. Također očekuju još jedan projekt sa Slovenijom te potvrdu projekta vrijednog 18 milijuna kuna iz europskog fonda za kulturnu baštinu, kojim bi se uredili Arheološki park, eksterijer crkve, Trg, Šetnica i Etnološki muzej.

– Čekamo i raspis natječaja za Aglomeraciju Ludbreg, vrijedan preko 115 milijuna kuna. No, ono što nam doista treba u budućnosti jest prava decentralizacija funkcija i prihoda, pravo da sami upravljamo obrazovanjem, urbanizmom i socijalnim potrebama našega grada – dodao je Bilić.

Goste je pozdravila i Renata Potočnik, predsjednica Gradskog vijeća Grada Ludbrega, koja se također pohvalila nekim odlukama Gradskog vijeća.
– Tijekom 2013. godine povećali smo sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima, osigurali sredstva za nabavku školskog pribora i osigurali sredstva za sufinanciranje produženog boravka u Osnovnoj školi Ludbreg. Grad se ne može razvijati bez zdravog poduzetništva pa smo donijeli i odluku o osnivanju Centra za razvoj poduzetništva d.o.o., koji danas diše punim plućima i polazište je mladim poduzetnicima – objasnila je Potočnik i istaknula da će se pamtiti donošenje Strategije razvoja Grada Ludbrega za razdoblje 2014. – 2020., kojoj je temeljni strateški cilj stvaranje pretpostavki za ubrzani rast i razvoj te stvaranje novih radnih mjesta u kontekstu mogućnosti financiranja razvojnih projekata koje pružaju politike regionalnog razvoja EU.

Socijalno osjetljivi

– Odlukom Gradskog vijeća osnovana je i Zaklada “Ludberga”, jer želimo biti i socijalno osjetljiv grad. Radili smo puno, mijenjali smo naš Ludbreg, stalno imajući na umu da starinu povežemo s novinom – podsjetila je Renata Potočnik. Svečana sjednica uvijek je prigoda za uručivanje javnih priznanja. Nagrada za životno djelo ove je godine uručena Đuri Bohnecu, poznatom ludbreškom poduzetniku, ali i istaknutom članu ludbreškoga društvenog života.
Sara Kolak, osvajačica zlatne olimpijske medalje, primila je Nagradu Grada Ludbrega. Sara je zbog svojih vrhunskih sportskih uspjeha zadužila Grad Ludbreg te ga je kroz sport proslavila diljem svijeta.

Plaketa Grada Ludbrega dodijeljena je Centru Kovačić, obiteljskoj tvrtki koja postoji više od 20 godina, a od 2006. bavi se digitalnim tiskom te prati svjetske trendove i među vodećim je pružateljima usluga za domaće gospodarske subjekte. Plaketu je primio i Hrvački klub Ludbreg, čiji su hrvači prošle godine na natjecanjima različitih rangova osvojili 129 medalja, od čega 44 zlatne, 34 srebrne i 51 brončanu. Također, prvi put organiziran je veliki međunarodni turnir na kojem je sudjelovalo 500 natjecatelja iz 11 država, a bila su organizirana i dva službena prvenstva Hrvatske. Dobitnik Plakete Grada Ludbrega je i Pjevačko društvo mladih “Trinitas”, koje djeluje od 1994. godine u Župi Presvetog Trojstva Ludbreg. Plaketu je primio i Športski nogometni klub Poljanec, osnovan 1932. godine. Među dobitnicima Plaketa Grada Ludbrega je i Dom za starije osobe “Sv. Josip” iz Čukovca za uspješan rad i postignute rezultate u socijalnoj skrbi. U Domu je smještaj pronašlo 50 korisnika kojima skrb pruža 17 zaposlenih. Uručene su i zahvalnice Grada Ludbrega, koje su primili Tihomir Cenko, Zdravko Gložinić, Đurđa Novak, Antun Novota, udomiteljska obitelj Jančić, Ivan Žerjavić i Stjepan Žganjer.

Nagrada za životno djelo – Đuro Bohnec
Đuro Bohnec već se 26 godina bavi obiteljskom djelatnošću otkupa i prerade mlijeka. Uz to, obiteljska tvrtka bavi se proizvodnjom raznovrsnih mliječnih proizvoda. Mljekara Bohnec proširila je djelatnost i na ugostiteljstvo i pekarstvo.
Tvrtka zapošljava više od 50 zaposlenika te surađuje s više od 200 kooperantskih domaćinstava s područja ludbreške regije i šire. Uz uspješno poslovanje, Mljekara Bohnec redoviti je sponzor sportskih, ali i drugih udruga.

Najbolji učenici

Za najuspješnijeg učenika Osnovne škole Ludbreg proglašen je Gašpar Haramija, učenik osmog razreda, a za najuspješnijeg učenika Srednje škole Ivan Jovanović, učenik trećeg razreda smjera CNC operater. Nagrade su dobili zahvaljujući svojim uspjesima u školi, ali i brojnim izvannastavnim aktivnostima kojima su postali uzor svojim vršnjacima.

U ime svih nagrađenih obratio se dobitnik Nagrade za životno djelo Đuro Bohnec.
– Bio bih neiskren kad bih rekao da nisam ponosan na ovu nagradu. Zahvaljujem onima koji su prepoznali naš rad i čestitam svima Dan Grada Ludbrega – poručio je Bohnec. Program su kulturno-umjetničkom izvedbom uveličali učenici Osnovne glazbene škole Ludbreg, a pjevao je i Mješoviti pjevački zbor “Podravina”.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje