Povežite se s nama

U fokusu

Završili upisi u srednje škole: ove jeseni ništa od fasadera, u dimnjačare neće nitko!

Objavljeno:

- dana

Zbog nezainteresiranosti učenika ove jeseni u školama Varaždinske i Međimurske županije bit će ukinuto ukupno deset programa!

U Srednjoj školi Ludbreg zbog slabog interesa ukida se program agroturistički tehničar, a u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin neće biti dimnjačara, krojača, mesara i modelara obuće i kožne galanterije, programa za koji se već dvije godine nije prijavio nijedan učenik.

– Riječ je o deficitarnim zanimanjima za kojima postoji velika potreba na tržištu rada, no nitko ih, očito, ne želi raditi. Primjerice, za mesara se prijavilo dvoje učenika, no Ministarstvo znanosti i obrazovanja je na kraju odlučilo da zbog malog broja učenika tog programa neće biti. Za dimnjačara se nije javio nitko. Sve su to zanimanja u kojima su plaće oko 5000 kuna, za dimnjačare čak i više. Pa toliko imaju profesori u školama! No, roditelji i djeca jednostavno ne žele ići u trogodišnja zanimanja – razočaran je Dražen Košćak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin, nakon završenoga ljetnoga upisnog roka u prve razrede srednjih škola.

Ima učenika, no problem što su Romi

U Gospodarskoj školi Čakovec uspjeli su popuniti deficitarne programe obućar i krojač, no u toj se školi susreću s drugim problemom.

– Problem je obavljanje praktične nastave. Ta  zanimanja u velikom dijelu upisuju pripadnici romske nacionalne manjine, no gospodarstvenici ih ne žele uzeti na praksu. S velikom većinom njih nema nikakvih problema, no postoje pojedinci koji pokvare cijeli dojam i poslodavcima Romi, jednostavno, nisu poželjni. Na to stalno upozoravam i to me jako žalosti – rekao je Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec, u kojoj neće biti programa agrotehničara.

Bez programa poljoprivrednog tehničara ta je škola ostala još prošle godine, kada se za to zanimanje prijavilo sedmero učenika, pa je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo da je to nedovoljno i ukinulo program. Isto se ponovilo i ove godine, ali s drugim, novim programom agrotehničara.

– Umjesto poljoprivrednih tehničara uveli smo program agrotehničara i imali smo sedmero prijavljenih učenika, no Ministarstvo je ponovno odlučilo da to nije dovoljno. Mi smo, dakle, u dvije godine izgubili 14-ero učenika za jedno od rijetkih zanimanja za koje sam siguran da će učenici nakon završetka škole ostati raditi u Međimurskoj županiji. To su učenici koji mogu nastaviti voditi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili sutra otvoriti vlastito. Nažalost, one koji donose odluke u Zagrebu to ne zanima, njih zanimaju samo brojke – razočaran je ravnatelj Gospodarske škole Čakovec, u kojoj je, zbog slabog interesa učenika, ukinut i program vrtlar. U Srednjoj školi Prelog od jeseni više neće imati upravne referente i pekare, a u Graditeljskoj školi Čakovec zbog slabe zainteresiranosti učenika fasadere.

Među deficitarnim zanimanjima su i limari. Mogućnost obrazovanja za to zanimanje prije dvije godine učenicima je nudila Strojarska i prometna škola Varaždin. Tada se za limare prijavilo samo dvoje učenika, pa Ministarstvo nije dozvolilo upis. Ove godine iz te škole ipak stižu dobre vijesti: upisano je šest učenika u to zanimanje!

– Mi smo ove godine ušli u jedan rizik što se tiče limara. S jedne strane postoje ogromne potrebe gospodarstvenika, no s druge strane interesa učenika prošlih godina za limara praktički nije ni bilo. Dosta smo dugo razmišljali hoćemo li za novu školsku godinu ponuditi taj program učenicima i sada imamo šest limara – zadovoljan je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole Varaždin.

Zbog navale superodlikaša uvode prijemni?

Dok pojedine škole muku muče s popunjavanjem programa, u Medicinskoj školi Varaždin ozbiljno razmišljaju da iduće godine povise bodovni prag ili uvedu prijemni ispit.

– Ove godine upisali smo dva razreda medicinskih sestara/tehničara, jedan razred zdravstvene gimnazije te po jedan razred fizioterapeuta i zdravstveno-laboratorijskog tehničara. Interes učenika za sve smjerove bio je iznimno velik, takav da smo mogli upisati još po jedan razred iz svakog zanimanja, da smo imali mogućnost. Nastavi li se ovakav interes, razmišljam da već iduće godine povisim bodovni prag ili uvedem razredbeni postupak – rekla je Mirjana Grabar-Kruljac, ravnateljica Medicinske škole Varaždin.

O tome već nekoliko godina razmišlja i Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin. Ove godine za tu se školu odlučilo 1594 učenika, od čega je njih 444 navelo Elektrostrojarsku školu kao prvi izbor, dok je u prvim razredima mjesta bilo za 310 učenika.

– Zbog velikog interesa odličnih učenika ozbiljno razmišljam da iduće godine uvedemo prijemni ispit ili kratku provjeru znanja, kao što to ima zagrebačka XV. gimnazija. U prilog tomu ide i analiza koju smo proveli nakon ovogodišnjih upisa. Ona je pokazala da su ove godine učenici koji su bili prvi na listama imali više bodova u odnosu na one koji su bili prvi na listama prošlih godina. Isto tako, analiza je pokazala da učenici koji su bili zadnji na popisima ove godine imaju više bodova u odnosu na prije. Dakle, svake godine nam dolaze sve bolji i bolji učenici i mislim da bi bilo najpoštenije da se uvede kratka provjera znanja – rekao je Kos.

Navala za medicinske sestre, opću gimnaziju i strojarstvo

-U Međimurskoj županiji najpopularniji programi su bili u strukovnom području zdravstva, medicinske sestre i fizioterapeuti, te sva zanimanja u sektoru strojarstva. Najmanje su interesa učenici pokazali za zanimanja u sektoru poljoprivrede – izvijestili su iz Međimurske županije.

U Varaždinskoj županiji najtraženiji program je bila opća gimnazija, programi u sektoru zdravstva i socijalne skrbi, kao i programi u sektoru strojarstva.

-Najmanji interes učenici su iskazali za zanimanja u sektoru tekstil i koža te sektoru osobnih usluga i zaštita. Riječ je uglavnom o trogodišnjim zanimanjima koja se obično popune u jesenskom roku – poručili su iz Varaždinske županije.

 

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje