Povežite se s nama

U fokusu

Ministarstvo dalo zeleno svjetlo za projekt u Ludbregu vrijedan 14 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Zagrebačka tvrtka Solarwatt, jedan od prvih domaćih ulagača u proizvodnju zelenog vodika, dobila je ovih dana pozitivno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije u proceduri ishođenja potrebnih dozvola za gradnju tvornice i sunčane elektrane u Ludbregu na području zvanom Meka, inače saniranom odlagalištu otpada.

Prema rješenju resornog ministarstva, Solarwatt nije u obvezi provesti postupak procjene utjecaja na okoliš za postrojenje i elektranu u Ludbregu te može početi postupak ishođenja lokacijske dozvole.

– Vodik ima značajnu ulogu u hrvatskoj energetskoj tranziciji s obzirom na to da povećava primjenu i integraciju obnovljivih izvora energije, omogućuje integraciju sektora kao što su transport i industrija, služi kao spremnik energije, pomaže dekarbonizirati promet i industriju, bilo kao gorivo bilo kao sirovina – ističe se u dokumentaciji Solarwatta koju je odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša.

Spomenuta tvrtka planira na površini od 6,7 hektara u okolici Ludbrega proizvoditi 340 kilograma zelenog vodika na sat u postrojenju čiji je središnji dio elektrolizator snage pet megavata. Da bi vodik proizveden u Ludbregu imao pridjev zeleni, energija koju postrojenje koristi mora biti proizvedena iz elektrane na obnovljive izvore energije, a to će u ovom slučaju biti solari snage 7,76 megavata montirani na istoj lokaciji.

Ovim dokumentom Ministarstvo je investitoru zeleno svjetlo za početak ove investicije, čija je realizacija najavljena u tri faze. Spomenuti dokument odnosi se na prve dvije faze, a to je izgradnja solarne elektrane i pogona za proizvodnju zelenog vodika. No, kod prodaje gradskog zemljišta investitoru, isti je gradskom vijeću najavio i treću fazu ovog projekta, koji je procijenjen na 14 milijuna eura.

Naime, tvrtka Solarwatt planira graditi Energetski park Ludbreg. Kako smo spomenuli, realizacija projekta trebala bi biti provedena u tri faze. Prva faza uključuje izgradnju solarne elektrane, faza B gradnju elektrolizatora instalirane snage 5 MW s punionicom za vodik, dok faza C obuhvaća uplinjivač kapaciteta 10 t/dnevno otpada.

-Grad Ludbreg od početka vjeruje u ovaj projekt i siguran sam da ćemo prvi u Hrvatskoj imati proizvodnju vodika na komercijalnoj osnovi, a taj vodik već sad ima svog kupca jer se nalazimo na pruzi. Svi oni koji proučavaju ovu tematiku znaju da je vodik jako teško skladištiti, transportirati, tu postoje izazovi jer 30 posto energije koju vodik proizvede treba potrošiti na njegovo skladištenje i transportiranje i to je dosta veliki trošak međutim kad uzmemo u obzir da se taj trošak subvencionira on ima smisla i to je ono što je danas važno prepoznati, da je vodik jako subvencionirana energetska djelatnost. – kaže gradonačelnik Bilić.

Za potrebe upravljanja solarnom elektranom planira se zaposliti dvoje do troje radnika, a u cijelom Energetskom parku Ludbreg osam do 10 njih.

U fokusu

Povećava se povratna naknada za boce, evo za koliko

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ambalaža plastika plastične flaše

Od nove godine počinje naplata i onih jednokratnih za voće i povrće. Istodobno, povećava se naknada za povrat plastičnih boca. Potvrdila je to ministrica Vučković za RTL.

– Iako se ne bi tako činilo na prvi pogled, riječ je o vrećicama koje čine dosta otpada. U pravilu se bacaju – kao što im ime govori – nakon samo jedne uporabe. Smanjivanje takvih vrećica se potiče već niz godina – rekla je ministrica za RTL.

Naplata vrećica počinje s prvim danom nove godine.

Još jedna novost je povećanje naknade za povrat PET ambalaže.

– Uredba je u ponedjeljak otišla na savjetovanje. Naknada za povrat PET ambalaže povećava se sa sedam na 10 centi – rekla je ministrica Vučković.

Nove uredbe planiraju se usvojiti u listopadu, a primijenit će se od 1. siječnja 2025. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Sigurnost je glavna tema međunarodne konferencije na FOI-u: Sve je više cyber napada, primjer je i jučerašnji u Libanonu…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždinski FOI je domaćin jubilarne 35. međunarodne znanstvene konferencije CECIIS 2024 – Central European Conference on Information and Intelligent Systems. Glavna tema je cyber sigurnost, a konferencija je namijenjena i profesorima i studentima.

Konferencija CECIIS održava se od 1989. godine, a kroz godine se mijenjala i prilagođavala trendovima u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Ovogodišnja tema, Cyber-Physical and Embedded Systems, obuhvaća tehnologije koje oblikuju sadašnjost i imaju potencijal transformirati budućnost društva i industrije.

-FOI svake godine nastoji pratiti suvremene trendove u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, a konferencija uvijek okuplja brojne znanstvenike, stručnjake iz cijelog svijeta i etablirala se u našoj regiji, ali i međunarodno – rekla je dekanica Marina Klačmer Čalopa. Dodala je da ove godine imaju goste predavače iz europskih zemalja, ali i iz Južnoafričke Republike.

Predsjednik Programskog odbora konferencije Neven Vrček istaknuo je da je 35 godina u ovoj znanosti tradicija koja je doista vrijedna pažnje.

– Ove su godine središnja su tema sustavi važni za suvremenu industriju i razvoj cijelog gospodarskog sektora današnjice – kazao je Vrček i dodao da pokrivaju širok spektar tema.

-Bavimo digitalnom transformacijom i informacijskom sigurnošću te umjetnom inteligencijom i u tom smislu pokrivamo širok spektar tema u informacijskim i inteligentnim sustavima – rekao je Vrček.

Među sudionicima konferencije je i Srđan Čapkun, pozvani predavač i stručnjak sa Sveučilišta u Zürichu te predsjednik Centra za sigurnost i privatnost informacija u Zürichu

On je istaknuo da je cyber sigurnost tema koja nije važna samo u smislu binarnih podataka i informacija, kao što su bankovni podaci, novac i slično. Također, osvrnuo se i na jučerašnji događaj u Libanonu.

– Kao što ste možda jučer vidjeli u Libanonu, to je tema koja prelazi neke granice digitalnog u cyber physical system, odnosno prelazi na fizičke napade i to je samo jedan primjer takvih vrsta napada. Više od deset godina bavimo se takvim temama, od napada na GPS sustave navigacije, napada na sustave mjerenja udaljenosti, do napada na industrijske sustave, a može doći i do napada na nuklearne sustave u Iranu – istaknuo je Čapkun.

Program konferencije uključuje tri pozvana predavanja istaknutih međunarodnih stručnjaka. Prvi dan započinje predavanjem prof. dr. sc. Srđana Čapkuna sa Sveučilišta u Zürichu, predsjednika Centra za sigurnost i privatnost informacija u Zürichu (ZICS), nakon čega će uslijediti panel diskusija pod nazivom “It’s time for digital growth”. Drugi dan obilježit će predavanja prof. dr. sc. Hanni Muukkonen sa Sveučilišta Oulu u Finskoj i prof. dr. sc. Barta Rientiesa s Otvorenog sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Konferencija će također ugostiti 9 znanstvenih sekcija, a studenti će imati priliku predstaviti svoje radove na 14. studentskoj poster i prezentacijskoj sekciji. Tijekom trodnevnog programa planirani su i brojni popratni događaji, uključujući gostujuća predavanja, radionice poduzeća i stranih partnerskih institucija, te projektne radionice i sastanke.

Fakultet organizacije i informatike konferenciju organizira u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom prometnih znanosti i Fakultetom elektrotehnike i računarstva, te s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta u Osijeku i Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te uz podršku brojnih sponzora, a na svečanom otvorenju među brojnim su sudionicima i gostima bili i varaždinski i novomarofski gradonačelnici Neven Bosilj i Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje