Povežite se s nama

U fokusu

Habijan: HNS i SDP raspisali su koncesiju za isti pravni posao jer su smatrali da je ugovor ništetan. Bez pravomoćne odluke suda?!

Objavljeno:

- dana

Razmjere problematike baliranog otpada, koja opterećuje Grad Varaždin više od 10 godina, na sebi svojstven način komentirao je predsjednik Gradskog vijeća, HDZ-ov Damir Habijan.

>>Golemi ceh neodgovorne politike varaždinskog HNS-a i SDP-a mogli bi platiti građani još većim računima za smeće!

– Osim što predstavlja opasnost za zdravlje ljudi i okoliš, navedeni problem kroz godine je evaluirao na način da predstavlja kočnicu za daljnji razvoj Varaždina i predstavlja realno i veliko financijsko opterećenje za Grad. Nedavno rješenje Vrhovnog suda dodatno je zakompliciralo ionako složen problem. Kao rezultat predmetne odluke u ovom trenutku postoje dva valjana pravna posla koji se odnose na balirani otpad, i to ugovor između T&H Investa i Varkoma iz 2008., dodatak 1, kojem se priključio i Grad Varaždin, te promemorija iz 2010. godine, kao i odluka Gradskog vijeća iz 2013. godine, kojom je dodijeljena koncesija zajednici ponuditelja (CE-ZA-R d.o.o.).

Mimoišli sud

Rezultat je tužba u visini od 90 milijuna kuna zajednice ponuditelja, s obzirom na to da ugovor o koncesiji nije potpisan i realiziran. Tu je i prijeteća tužba T&H Investa jer je u ovom trenutku i predmetni ugovor iz 2008. godine valjan – ukazuje Habijan te ističe da kao pravnik smatra da je prethodna gradska vlast raspisivanjem koncesije, prije nego što je ugovor iz 2008. godine proglašen ništetnim, dovela Grad u vrlo teški pravni i financijski položaj.

– Drugim riječima, u trenutku kada je ugovor iz 2008. godine pravno valjan, nije utvrđen ništetnim, HNS i SDP raspisuju koncesiju za isti pravni posao zato jer oni smatraju da je ugovor ništetan. Kako su to mogli bez pravomoćne odluke suda?! – pita se čelnik Gradskog vijeća.

Kako bi riješili navedeni problem potrebno je, smatra, sjesti za stol sa svim akterima (T&H Invest, CIOS, nadležna ministarstva) te pokušati mirnim putem riješiti postojeće i prijeteće sudske postupke.

– To i činimo, jer u protivnom Gradu prijeti obveza prema istima u iznosu od nekoliko stotina milijuna kuna. I to bez da smo započeli sa zbrinjavanjem baliranog otpada. Prioritet je pronaći sporazumno rješenje koje će prvo završiti sve sudske postupke te pronaći model koji ce osigurati brz i najjeftiniji način zbrinjavanja baliranog otpada. U javnosti je poznato da se razmatra kupnja trgovačkog društva CIOS MBO, koje u svom vlasništvu ima između ostaloga i MBO postrojenje. Na taj način Grad bi došao u poziciju da kontrolira sam proces. Također, treba riješiti pitanje posjeda samih bala, odnosno iste prebaciti s Varkoma na Čistoću ili društvo koje će biti suvlasnik MBO postrojenja – ističe šef gradskog HDZ-a.
Poput Čehoka, i on podsjeća da je Fond svojevremeno osigurao 35 milijuna kuna za sanaciju odlagališta.

– Nažalost, SDP i HNS su svojim postupcima i navedenu odluku doveli u pitanje. Zato očekujem i od navedenih političkih stranaka da se u ovom trenutku počnu ponašati odgovorno i budu svjesni da su dionik koji je doveo do ovog problema. Međutim, u ovoj fazi, ako već nemaju rješenje za ovaj problem, očekujem da se suzdrže od pukog kritiziranja i prodavanja floskula kako građani neće ništa platiti, jer, nažalost, nakon njihovih postupaka to više nije moguće. Treba biti realan i priznati da Grad iz proračuna, ni zaduživanja, ne može financijski sam riješiti ovaj problem bez da dio ne padne, nažalost, i na leđa građana. Oni koji tvrde drugačije, nažalost, lažu – iskren je Habijan.

Radimo na rješavanju, ali ne ide preko noći

Također, podsjeća na činjenicu da su već postojala određena sredstava namijenjena zbrinjavanju otpada, ali su ista podjelom Varkoma i osnivanjem Čistoće podijeljena između navedenih društava.

– Problem je rješiv i HDZ zajedno s partnerima iz Glasa radi na njegovu rješavanju. Jedino moramo biti svjesni da ga nakon 11 godina nije moguće riješiti preko noći i bez financijskih posljedica. Zato bih volio da kolege iz SDP-a i HNS-a postanu toga svjesni – poručio je Damir Habijan, koji ne taji da nije stručnjak po pitanju zaštite okoliša, ali smatra da svaki laik može odgovoriti da je stanje i više nego alarmantno.

Uostalom, to je u više navrata rekla i inspekcija Ministarstva.
– Nažalost, žitelji Brezja, Donjeg i Gornjeg Kućana i Zbelave najbolje znaju kakav problem predstavljaju bale – poentirao je Habijan.

Uskoro donosimo i osvrte ostalih političkih aktera u Varaždinu oko problematike baliranog otpada.

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje