Povežite se s nama

U fokusu

Početak nastavne godine u varaždinskim osnovnim školama za 3118 učenika

Objavljeno:

- dana

U sedam varaždinskih osnovnih škola te u Centru Tomislav Špoljar u ponedjeljak 9. rujna počela je nastavna godina za ukupno 3118 učenika. Među njima bilo je i 344 prvašića.

Svečanost dočeka prvašića i prvog dana škole održana je i u IV. Osnovnoj školi u Varaždinu u koju po prvi put kreće 53 prvašića. Svečanosti u IV. Osnovnoj školi nazočio je i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. Podijelio je udžbenike i reflektirajuće trake te se obratio djeci i roditeljima.

Novinarima je dao izjavu u kojoj je upozorio na trend smanjivanja broja učenika u varaždinskim osnovnim školama. Prije dvije godine bilo ih je 3320, prošle 3231 a ove godine 3118. Među njima je bilo 344 prvašića a prošle godine je upisano tridesetak učenika više – 371. 

– Imamo konstantni pad broja učenika kao i u cijeloj Hrvatskoj, ali smo uspjeli zadržati sva razredna odjeljenja koja smo imali i prije. Grad Varaždin je osigurao preko 400 tisuća eura za radove na svih sedam osnovnih škola i u Centru Tomislav Špoljar – rekao je gradonačelnik i potom ukazao na činjenicu da u vrtićima nema dovoljno mjesta, a u školama je 200 učenika manje.

– U državi bi netko trebao razmisliti o mogućnosti uvođenja predškole u prostorima,  da se djeca u dobi od 6 godina, dakle predškolci, povežu ranije sa školom. U tom slučaju ne bi trebali toliko nadograđivati kapacitete u vrtićima – dao je inicijativu gradonačelnik Neven Bosilj.

Grad Varaždin prednjači u nadstandardu za djecu osnovnoj školi kao što je besplatan produženi boravak. Od početnih 600 učenika prije dvije godine, ove će godine preko 900 djece biti u besplatnom  produženom boravku za što će Grad Varaždin iz proračuna izdvojiti 1,2milijuna eura.  Grad Varaždin, kao jedini veći grad u Hrvatskoj, osigurava sredstva za 39 učiteljica u produženom boravku u punom radnom vremenu.

– Unatoč tome što je tek danas, sa zakašnjenjem, ministarstvo raspisalo prijave za asistente u nastavi, Grad Varaždin je „na svoju ruku“ organizirao 71 asistenta i 5 stručno komunikacijskih posrednika koji će već od danas, od prvog dana škole biti sa učenicima. U drugim gradovima roditelji su nezadovoljni jer je ministarstvo zakasnilo s postupkom. Mi smo to napravili mimo njih – pojasnio je gradonačelnik stavljajući Grad Varaždin u ulogu generatora u promjenama u školstvu.

Gradonačelnik je također apelirao da svi sudionici u prometu obrate dodatnu pozornost na učenike, posebno prvašiće ističući da sigurnost djece mora biti na prvom mjestu tijekom cijele godine.

U fokusu

Varaždinski poduzetnici bili su sedmi u državi po neto dobiti tijekom 2023. godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

FINA je objavila da je među 10 najvećih gradova prema kriteriju konsolidirane dobiti (neto dobiti) u rezultatima svih poduzetnika Hrvatske u 2023. godini poduzetnici su u sljedećim gradovima: Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Osijek, Velika Gorica, Varaždin, Samobor, Poreč i Dubrovnik.

Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela INA d.d., na razini Splita TOMMY d.o.o., na razini Zadra TANKERSKA PLOVIDBA d.d., na razini Rijeke PLODINE d.d., na razini Osijeka ŽITO d.o.o., na razini Velike Gorice LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d., na razini Varaždina VINDIJA d.d., na razini Samobora DIV GRUPA d.o.o., na razini Poreča VALAMAR RIVIERA d.d. i na razini Dubrovnika GRUPA JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI d.o.o.

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, u 10 najvećih gradova (po visini ostvarene neto dobiti) koji su od ukupnog poduzetništva u 2023. godini imali 53,2 % broja poduzetnika, 55,6 % broja zaposlenih, 64 % ukupnih prihoda, 66,1 % dobiti razdoblja, 68,1 % gubitka razdoblja te 65,5 % neto dobiti.

Podaci FINA-e pokazuju da je Varaždin po dobiti poduzetnika bio na sedmom mjestu među gradovima u Hrvatskoj. Neto dobit varaždinskiih poduzetnika u 2023. godini iznosila je 131,8 milijuna eura. Poduzetnici u Varaždinu te su godine imali nešto više od 2,6 milijardi eura prihoda.

Uporedbe radi neto dobit za istu godinu poduzetnika na području Grada Zagreba, koji su prvi na ljestvici, iznosila je više od 4 milijarde eura.

Nastavite čitati

U fokusu

Povećava se povratna naknada za boce, evo za koliko

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ambalaža plastika plastične flaše

Od nove godine počinje naplata i onih jednokratnih za voće i povrće. Istodobno, povećava se naknada za povrat plastičnih boca. Potvrdila je to ministrica Vučković za RTL.

– Iako se ne bi tako činilo na prvi pogled, riječ je o vrećicama koje čine dosta otpada. U pravilu se bacaju – kao što im ime govori – nakon samo jedne uporabe. Smanjivanje takvih vrećica se potiče već niz godina – rekla je ministrica za RTL.

Naplata vrećica počinje s prvim danom nove godine.

Još jedna novost je povećanje naknade za povrat PET ambalaže.

– Uredba je u ponedjeljak otišla na savjetovanje. Naknada za povrat PET ambalaže povećava se sa sedam na 10 centi – rekla je ministrica Vučković.

Nove uredbe planiraju se usvojiti u listopadu, a primijenit će se od 1. siječnja 2025. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje