Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Cestica slavi svoj dan: Ovdje se radi marljivo i kontinuirano, a cilj je stvarati bolje uvjete za sve mještane

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Općina Cestica slavi svoj dan, a tom je prigodom održana i svečana  sjednica. Načelnik Mirko Korotaj iskoristio je priliku te zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji projekata.

Cilj je da Cestica bude što ugodnije mjesto za život, a vodstvo Općine na čelu s načelnikom Mirkom Korotajem taj cilj nastoji ostvariti kroz ostvarenje ambicioznih ciljeva i projekata. U tome su i uspješni, najviše zahvaljujući međusobnoj podršci i zajedničkom radu i zalaganju.

U povodu proslave Dana općine, načelnik Mirko Korotaj osvrnuvši se na proteklo razdoblje pak kaže da je uspjeh rezultat zajedničkog rada.

– Ostvareni rezultati govore da smo bili više nego uspješni. Nije to samo moja zasluga, to je rezultat rada svih koji sudjelujemo u kreiranju i vođenju općine, od Općinskog vijeća, ljudi koji marljivo rade u mjesnim odborima, stručnih službi općine do, kako to volimo reći, običnih građana koji stalno daju ideje i prijedloge što bi se moglo napraviti, poboljšati – rekao je načelnik Korotaj.

– Svima nama zajednički je cilj svakim danom stvarati bolje uvjete mještanima – nadodao je Korotaj i zahvalio suradnicima, kao i svim mještanima Općine Cestica na pomoći i podršci. Ujedno je zahvalio i svim pojedincima i institucijama koji su sudjelovali u ostvarenju zadanih ciljeva.

Na svečanoj sjednici prisustvovali su brojni uzvanici, a vodstvu Općine među ostalima čestitali su župan Anđelko Stričak i saborski zastupnik Predrag Štromar. Okupljene je pozdravio i predsjednik općinskog Vijeća Darko Majhen, a dodijeljene su i nagrade i priznanja.

Grb Općine Cestica dodjeljuje se:

Stanislavu Dobrotiću, za zasluge u društveno korisnom radu i održavanju društvenih odnosa,

Katici Erlih, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa, i društveno korisnom radu značajnom za zajednicu,

Dinu Veseliću, za osobite zasluge u razvoju društvenih odnosa  i promicanju Općine Cestica,

Davidu Županiću, za osobite zasluge u razvoju društvenih odnosa i promicanju Općine Cestica,

Josipu Gonziju, za zasluge u društveno korisnom radu i održavanju društvenih odnosa,

Štefki Juršić, za zasluge u društveno korisnom radu i održavanju društvenih odnosa,

Dragici Kišić, za zasluge u društveno korisnom radu i održavanju društvenih odnosa.

Plaketa Općine Cestica dodjeljuje se:

Lovačkom društvu „Sveti Hubert Cestica“, za 30 godina djelovanja i rada te za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa, zaštite divljači i gospodarenja lovištem, posebno značajnih za Općinu Cestica

Hrvatske vode, VGO za Muru i gornju Dravu za djelovanje u unapređenju kvalitete života mještana i ulaganjima u vodnogospodarstvo posebno značajno za Općinu Cestica,

Ivanu Hohnjecu, za osobite uspjehe i 40 godina uspješnog vođenja poduzeća i zapošljavanje djelatnika s područja općine Cestica,

 Stjepanu Golubiću, za osobite uspjehe i 40 godina uspješnog vođenja poduzeća i zapošljavanje djelatnika s područja općine Cestica,

Poduzeću Frasson d.o.o., za uspješan rad, investiranje i zapošljavanje na području općine Cestica.

Život i društvo

Mališani kroz besplatne edukativne radionice radili na očuvanju izvornog bednjanskog govora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa potpore nematerijalnoj kulturnoj baštini, Općina Bednja je uspješno organizirala besplatne radionice očuvanja bednjanskog govora za djecu u dvorcu Trakošćan.

Ove radionice imale su za cilj očuvati izvorni bednjanski govor među najmlađima i potaknuti ih da ga koriste u svakodnevnom životu.

Zahvaljujući financiranju Ministarstva kulture i medija, koje je za ovaj program izdvojilo 3000 eura, Općina Bednja je nastavila raditi na očuvanju svog kulturnog nasljeđa. Kroz niz radionica, djeca su imala priliku na kreativan način učiti i koristiti bednjanski govor u različitim aktivnostima.

Načelnik Damir Poljak naglasio je važnost očuvanja lokalnog govora kao dijela kulturnog identiteta zajednice.

– Očuvanje bednjanskog govora ključno je za našu zajednicu jer je to dio naše povijesti, kulture i načina života. Ove radionice pružile su djeci priliku da kroz igru i učenje koriste svoj izvorni govor. Naš govor je nešto što nas čini jedinstvenima i prepoznatljivima, ne samo u ovom dijelu Hrvatske, već i šire. Svaka generacija treba očuvati i prenijeti to bogatstvo sljedećima i zato su ovakvi projekti izuzetno važni – izjavio je Poljak.

Sve radionice održane su tijekom proteklih tjedana, a djeca su kroz različite aktivnosti učila i koristila bednjanski govor. Mali bednjanski istraživači obišli su Dvorac Trakošćan uz stručno vodstvo na bednjanskom govoru. Osim toga izrađivali su tradicionalne pogače u kuhinji grofova Drašković.

Na radionici “Vrijedne pčelice” učili su o pčelama i njihovim proizvodima, a sve to na bednjanskom govoru. Djeca su se okušala i u likovnom izražavanju na radionici “Mali bednjanski slikari” te na glazbenoj radionici gdje su uz glazbeni sastav Kavaliri, učili i pjevali poznate pjesme na bednjanskom.

– Kroz ove radionice djeca su se družila i učila o bednjanskom govoru na razne kreativne načine, od glazbenih, likovnih, kulturnih pa sve do gastronomskih. Pokazali smo da se naš jezik može koristiti svugdje i u svakoj situaciji. Na mladima svijet ostaje, a tako i naš bednjanski govor – zaključio je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Nova biciklistička staza od Kukuljevićeve do samog centra grada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Na uglu Kukuljevićeve i Preradovićeve ulice u četvrtak, 19. rujna predstavljeno je novo prometno rješenje – odnosno nova biciklistička staza.

Predstavljeno je rješenje kojim se biciklistima omogućava da iz pravca naselja Banfica i istočnog dijela grada Kukuljevićevom voze do samog centra Varaždina.

– Poslušali smo primjedbe naših sugrađana da se iz pravca Ulice Ognjena Price ne može biciklima nastaviti prema centru grada, stoga je napravljeno prometno rješenje čime se biciklistička staza spaja sa Preradovićevom i Kukuljevićevom ulicom. Ovo je jedna od trajnih mjera u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, a u gradu su na snazi i privremene dnevne mjere, danas na Trgu slobode gdje je trg zatvoren za promet. Na dobrom smo putu da kombinacijom javnog prijevoza, kretanja pješice i biciklom pretvorimo Varaždin u grad kakav priliči Hrvatskoj i Europi – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

– Zahvaljujući našim tehničkim službama i projektantima pronašli smo i izgradili prometno rješenje kojim zadovoljavamo prometne propise, a otvorili smo cijeli centar grada za bicikliste. Svi se trebamo pridržavati prometnih propisa, a na nama je da donosimo moderna prometna rješenja kakva Europa potiče poput one zajedničke biciklističke i pješačke staze u Supilovoj ulici –  rekao je zamjenik gradonačenika Marković te istaknuo da suženjem kolnika u toj ulici smanjuju se i brzine u prometu, a time se povećala sigurnost svih sudionika u prometu.

Podršku takvom pristupu stalnog poboljšavanja biciklističke infrastrukture dali su stručnjaci i predavači Sveučilišta u Varaždinu Ivan Cvitković, Nives Domjan i Ante Klečina te projektant Nikola Ister iz tvrtke LABOS d.o.o. koji je pojasnio: Cilj je da uskladimo i poštujemo sve sudionike u prometu, pješake, bicikliste i vozače. To je ponekad dosta zahtjevno te smo nastojali uz minimalne intervencije to realizirati i mislim da smo uspjeli. Stručnjak sa Sveučilišta u Varaždinu Ivan Cvitković je naveo zanimljiv podatak: Dnevno u Varaždin uđe oko 55 000 vozila, a s obzirom na taj podatak i da se vozači većinom voze sami, podržavamo ovakva prometna rješenja kojima balansiramo promet i biciklista, vozača i pješaka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje