Povežite se s nama

Život i društvo

Dan Općine Kotoriba: ˝Postignuti rezultati poticaj su za nove planove i napredak˝

Objavljeno:

- dana

Kotoripčanke i Kotoripčani proslavili su Dane svoje općine uz obilje zabave za sve generacije te uz manifestacije posvećene baštini. Centralni dio proslave održan je u petak u domu kulture, gdje se na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Općine Kotoriba okupio velik broj uzvanika i mještana.

Kotoriba danas živi svoje razvojne dosege koje osjećaju svi žitelji, istaknuli su načelnik Dario Friščić te predsjednik Općinskoga vijeća Hinko Virgej, poželjevši dobrodošlicu uzvanicima.

– Danas s ponosom ističemo postignute rezultate u prethodnom razdoblju koji nas raduju, ali i potiču na daljnje planove i napredak. Zahvaljujem vijećnicima na dobroj suradnji u zajedničkom interesu daljnjeg razvoja naše Općine – rekao je Hinko Virgej.

-Ove godine obilježavamo 300 godina vrijednog povijesnog zapisnika Kotoripskog protokola, dokumenta čiji spisi svjedoče o Kotoribi kao tadašnjem središtu gospodarskog razvoja, s razvijenom i uređenom samoupravom. Tako bogata povijest zadužuje nas da i budućim generacijama ostavimo trag na koji će biti ponosni – rekao je Friščić pritom zahvalivši na podršci vijećnicima Općinskog vijeća, predstavnicima gospodarskih subjekata koji doprinose razvoju Kotoribe te svim udrugama koje djeluju na području Općine i koje očuvanjem tradicije život u Kotoribi čine bogatijim.

Načelnik Friščić istaknuo je i aktualne projekte od značaja za Općinu: dogradnju stubišta Knjižnice i čitaonice, početak sanacije nerazvrstanih cesta, završetak projektne dokumentacije za uređenje obale Šudergrabe, obnovu fasade na Vatrogasnom domu te izmjene i dopune projekta obnove zgrade stare škole u svrhu prijave na novi natječaj, nakon čega je uslijedio kratki film kojim je prezentiran rad Općine u proteklih godinu dana.

Svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je poželio Kotoripčanima ostvarenje zacrtanih planove te prenio čestitke župana Matije Posavca.

– Čestitam vam na svemu postignutome, na realizaciji svakog projekta, svakog plana i svake želje, te da uspješno realizirate sve buduće planove. Potpora Međimurske županije pritom neće izostati jer Međimurska županija i financijski podupire ustanove i službe na području Kotoribe, vodeći računa o dobrobiti žitelja Kotoribe i okolnih mjesta – rekao je Grivec.

Naime, zahvaljujući činjenici da je Međimurska županija, u ime sigurnosti mještana ovog dijela našega kraja, uporno financijski podržavala rad stanice hitne pomoći u Kotoribi – ispostava je napokon ušla u nacionalnu mrežu te je država preuzela financiranje, podsjetio je zamjenik župana Josip Grivec, te završno čestitao svim dobitnicima javih priznanja Općine Kotoriba.

Čestitku Općini Kotoriba uputio je i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek istaknuvši da je danas gospodarski stabilna sredina s više od 1000 radnih mjesta, sredina gdje se vodi briga o svakom stanovniku.

U ime predsjednika Republike Hrvatske nazočnima se obratio Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika za energiju i klimu.

-Ulažete znanje i trud u sve ono što je bitno za ljude, stoga i imate karakteristike uspješne i napredne europske regije u kojoj je lijepo živjeti – rekao je.

Završno, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Darko Klasić čestitao je riječima: „Vidi se da znate što radite i koji vam je cilj jer gdje ima volje puno se može učiniti. Čestitam jer ste mala općina s velikim rezultatima.“

Uz zamjenika ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša Miroslava Budišu, svečanoj sjednici u ispunjenoj dvorani doma kulture nazočili su i ostali brojni uvaženi gosti: načelnice i načelnici općina, predstavnici susjednih jedinica iz Mađarske, te predstavnici javnih poduzeća i ustanova.

U nastavku svečane sjednice dodijeljena su priznanja zaslužnim građanima, udrugama i poduzećima. Najviše općinsko javno priznanje – Medalju Općine Kotoriba – primile su Ljiljana Marđetko i Katica Marđetko, za dugogodišnji angažman u Društvu žena Kotoribe, zatim Drago Pintarić, za dugogodišnji angažman u TK-u Kotoripski begači, te Josipa Dornik, za predan rad u DVD-u Kotoriba. Medalja Općine dodijeljena je i poduzeću Lug d.o.o., obitelji Plačko, za dugi niz godina uspješnoga poslovanja.

Zahvalnice Općine primili su: Josip Forauer i Anica Škoda,  za angažman u općinskom Socijalnom vijeću,zatim Matej Hertelendi, Ivan Markan, Jan Špiranec i Mihael Hederić za osvojeno prvo mjesto na 68. Kupu Hrvatske za kadete i kadetkinje u ribolovu udicom na plovak, te Rebeka Bogomolec i Eva Lukša, za zlatnu medalju na 23. Europskom prvenstvu mažoretkinja.

Povelje Općine Kotoriba dodijeljene su udrugama Kotoripski begači te općinskoj Limenoj glazbi za deset godina djelovanja i obogaćivanja sportske, odnosno kulturne scene Kotoribe.

U ime svih dobitnika javnih priznanja prigodno se zahvalila Katica Marđetko, jedna od osnivačica Etno zbirke koja u Starom farofu postoji već 20 godina.

Prigodni program izveli su učenici Osnovne škole Jože Horvata iz Kotoribe, kao i članovi tamošnjeg Kulturno-umjetničkog društva Kotoriba.

Život i društvo

Martina Piskač – Posarić već 26 godina nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su u srijedu, 18. rujna od 8 do 14 sati na području policijske uprave varaždinske proveli operativnu akciju „Pojas i mobitel“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je utvrđeno 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela te 12 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tijekom provođenja akcije, u prometu je zatečena i jedna uzorna vozačica, Martina Piskač – Posarić. Za istu je utvrđeno da od 1998. godine posjeduje vozačku dozvolu, svakodnevno upravlja osobnim vozilom i od polaganja vozačkog ispita nema evidentiran niti jedna prometni prekršaj. Ista prilikom nadzora nije zatečena u činjenju prometnih prekršaja te je za uzorno ponašanje u prometu darivana od stane PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Paka: Dani vrganja i crnog tartufa nude bogat program uz rekreaciju, edukaciju i gastro delicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrganji i Paka se vole. Oduvijek. Pa i ove godine ljubav ne staje.  Na staroj  cesti  Varaždin- Zagreb, oduvijek su vrijedni berači uz cestu na  tanjurićima prodavali vrganje kako bi „doštukali“ kućni budžet. Danas tih ljudi  nešto manje ima, no poveznica Pake i ove gastro delicije i danas je tu. Živi kroz manifestaciju Dani vrganja u Paki. Od 2015. pridružuje se i imenu i programu – crni tartuf. Ali samo kao dopuna i novina. Glavna zvijezda je i dalje vrganj.

U nedjelju  22. 9. u Paki se odvija natjecanje u berbi vrganja. I ove godine pod nazivom „A, možda su u šumi“ jer je taj momenat potrage i pronalaska vrganja – poseban događaj za svakog berača.  I oni iskusni, ali i oni koji bi iskusni tek željeli postati, veselo sa svojim košarama kreću put šume. Nakon dva sata vraćaju se na mjesto polaska i nose svoje košare na ogled. Neke su pune vrganja, a neke i raznih drugih gljiva za koje  nisu sigurni kakve su. E, za njih je zato tu stalni gost Pake –  prof. Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza koji je zadužen za stručnu determinaciju ubranih gljiva. Najzanimljiviji je to dio gljivarima, zaljubljenicima u šumu i gljive.

A, kako su znanstvena istraživanja pokazala da crnog tartufa i ovdje ima, još od 2015. godine na Danima vrganja i crnog tartufa u Paki  se može saznati ponešto i o ovoj podzemnoj gljivi. Kako sve više tragača za ovom delicijom ima i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u Paki će se 22. 9. održati 2. Utakmica pasa u traženju tartufa. Prilika je to da se u ovom „sportu“ okušaju i psi koji nisu nužno „tartufari“, no možda imaju skrivene talente koji će se tek otkriti. Na sreću njihovih vlasnika. 

Vrganj koji je zvijezda manifestacije dobiva svoju posebnu pažnju kroz razne edukativne gastro radionice, od onih za najmlađe,  do onih, već iskusnijih kušača. Kroz edukaciju i kviz prilagođen klincima u  Paki će biti organizirana i kulinarska radionica za najmlađe u izvedbi – Priče jedne kuhače. Tomislav Špiček nezaobilazna je zvijezda Pake, pa nam i ove godine priprema degustaciju jela od vrganja. Sajam  domaćih i autohtonih proizvoda svake je godine sve veći, a mnoštvo je OPG-ova koji će u bar jedan svoj proizvod uvrstiti i vrganj. Ili  crni tartuf. Tako ćete ovdje moći nabaviti i kruh s vrganjima, namaze od vrganja, tjesteninu s vrganjima i razne druge domaće proizvode. Na sajmu se uvijek traži mjesto više!

Ima nas i onih koji vrganj nikad nismo pronašli i taj sport nije za nas. Za taj dio populacije, Paka nudi mnoštvo drugih sadržaja. Po prvi puta će se ponuditi izlet – „Od Pake do bunkera i natrag“  – spoj rekreacije i edukacije – obilazak vojnog objekta iz razdoblja poslije  2. Svjetskog rata. Kružna je to ruta od 6 km.  Na relativno maloj udaljenosti, od svega 4 km, ovdje možete obići dvije utvrde. Utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo. Fortifikacijski su to objekti iz 13. i 15. stoljeća, a kako se na njima nekad živjelo i za što su služili, moći ćete iskusiti na stručnim obilascima. Kostimirani vodiči spremni su posjetiteljima pružiti iskustvo povratka u neka druga vremena. Za rekreativce tu su organizirane šetnje sa Supermenkama, vrijednim curama koje će se pobrinuti da nitko ne zaluta, a vode vas i do utvrda.

Dabar Pako i dalje ovdje živi. Sagradio je jednu od najvećih brana u Varaždinskoj županiji. Dabar je zaštićena životinja u Republici Hrvatskoj ,no kako se on ponekad spominje i u negativnom kontekstu, idealno je doći u Paku i čuti sve o ovom najvećem graditelju  među životinjma – kako i zašto on te brane gradi te zašto je važan za eko sustav. I za ovaj program uvijek vlada posebno zanimanje.

Misli se i na najmlađe, za njih su tu uvijek razne radionice, vezane uz  prirodu i šumu. Šumska  igra  sprema razna iznenađenja za klince, a tu je i radionica Drveni vrganj.

Osigurana je i ugostiteljska ponuda, a u zabavnom dijelu programa nastupit glazbeni sastav Luđaci, nakon 17 sati.

Kao uvod u manifestaciju u Paki, u subotu, 21. 9. u 17 sati kod KC Ivan Rabuzin održat će se zanimljiva radionica o kućnom uzgoju gljiva – za ovu priliku – bukovača, nakon koje slijedi prigodna degustacija.

Najveća vrijednost manifestacije je promocija destinacije koja se grana u raznim smjerovima. I onom kulturnom i rekreativnom, ali  i gastronomskom smislu. Ugostitelji  s ovog područja, vrganje  s tanjurića koji su se mogli kupiti samo uz cestu u Paki, polako ali sigurno, sele na svoje restoranske tanjure. Utvrde su zahvaljujući manifestaciji stekle prepoznatljivost i dobile  svakodnevne posjetitelje, a šumska  prometnica Paka – Čanjevo  od  šumskog je puta postala staza rekreativaca i zaljubljenika u prirodu. Tako je Paka mjesto gdje će svatko pronaći svoj dio dana, a kad se u nedjelju smrači, reći ćemo vam – Dovrganja! ( a, ne, doviđenja) !

Iako se kiša i vrganji vole, u slučaju nepovoljne vremenske prognoze, zbog mnoštvo drugog programa manifestacije će se odgoditi.

Organizatori: TZ Grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika Graber

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje