Povežite se s nama

Život i društvo

Ove subote „Druženje s poduzetnicima” i atraktivna modna revija, a u nedjelju odlazak u srednji vijek i smotra folklora

Objavljeno:

- dana

Poznat je bogat program Dana Varaždinske županije koji počinju danas, 6. rujna.

Atraktivne programe – događanja koja će se odvijati do nedjelje 9. rujna najavili su na konferenciji za novinare u Županijskoj palači posebna savjetnica župana i predsjednica TZ-a Varaždinske županije Natalija Martinčević, Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije, Ivana Ipša iz VOP portala i VOP digitalne  marketinške agencija, Mihael Negovec, zapovjednik husarske garde Varaždinske županije, Dragutin Košćak, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije i Luka Borščak, predsjednik Udruge „Viteški red Sv. Nikole“.

– U subotu počinju programi u kojima mogu uživati svi građani, od najmanjih do najstarijih. Husarska garda Varaždinske županije će u 10 sati ispred Županijske palače obaviti prijavak županu. Nakon toga u atriju Palače počinje „Druženje s poduzetnicama” u organizaciji Ivane Ipše iz VOP portala i VOP digitalne marketinške agencije u sklopu kojeg će predstaviti svoje proizvode i usluge, a imat ćemo i bussines caffe. S našim poduzetnicama ćemo razgovarati o problemima, ali i inicijativama te kako im Županija može pomoći. Bit će to vrlo zanimljivo i pozivamo naše građane da dođu u atrij i pogledaju što naše poduzetnice i obrtnice proizvode i rade – istaknula je Natalija Martinčević.

Sve do 13 sati poduzetnice iz Varaždinske županije u atriju Županijske palače izlagat će svoje kreativne i unikatne proizvode, a moći će se i kupiti.

– Modne kreacije izložit će Nevenka Mezga iz VuNene, unikatne poklone Draženka Pohulek, keramiku Fedra Pavelić, rukotvorine Spomenka Trojak, licitarske proizvode Valentina Gladović-Nedić iz svjećarsko-medičarskog obrta „Slavica”, a medenu rakiju OPG Franić – rekla je Ivana Ipša.

Poslijepodne će biti prava poslastica za ljubitelje mode – modna revija na kojoj će kreacije domaćih dizajnerica nositi poduzetnice iz Varaždinske županije. Revija će početi u 19 sati.

– Ovo neće biti klasična modna revija, jer će kreacije naših varaždinskih dizajnerica nositi same žene poduzetnice i obrtnice, a očekuje nas i zanimljiv glazbeni program s temama mjuzikla – napomenula je Natalija Martinčević.

Svoje kreacije predstavit će Ana Kraš (AK), Snježana Radev (Brokat), Blaženka Roth (Broth), Melita Kukec (Kookabee design), Ivana Kuzminski (Kuzminski dizajn) i Željka Vidović (Ellera).

– Kreacije će nositi: Barbara Planinc (obrt za masažu “Mali Buddha”), Nikolina Perkušić (Hotel i salon za pse Nina), Samira Huzjak (EBIT knjigovodstveni servis), Nevenka Mezga (VuNena&Eroticom – handmade filcani proizvodi i trgovina), Ljiljana Culek (Turistička agencija Lily tours), Snježana Jagačić (Škola stranih jezika ‘PRIX-FIXe’ i Univerzalna sportska škola junior), Ivana Ipša (Vop portal Varaždin & Vop digitalna marketinška agencija), Martina Jerbić Cecelja (ravnateljica i ginekologinja Poliklinike za ginekologiju i opstetriciju te psihijatriju NANNA), Karmen Rutić (Autolimarija Rutić), Gordana Kušar (Goga gluten free slastice i pekarski proizvodi), Nataša Ilić (ISN tekstil  proizvodnja modnog donjeg rublja i trikotažnih artikala) i Andreja Saiu Večerić  (obrt “Plin, para, grijanje” obrt za instalaciju vodovoda, plina, grijanja i klimatizacije) – najavila je Ivana Ipša.

Atraktivni program i u nedjelju!

Za frizure će biti zaduženi frizerski saloni Baroque, Tina, Gloss, Ana, Daliborka i Learta, a manekenke će uljepšavati vizažisti iz salona ljepote Artistic – nails&beauty studio te Beauty Salon by Jelena Hrupek.

U nedjelju, 9. rujna Viteški red sv. Nikole priprema atraktivan program koji će se u atriju Županijske palače održavati od 9 do 12 sati.

– Izvest ćemo igrokaz za djecu „Traži se vitez hrabar”, a ujedno i prikaz srednjovjekovne ratne taktike štitozida (eng.shieldwall), prikaz Božjeg suda koji se često koristio u sudskim sporovima. Na kraju programa će jedan od štitonoša na prigodnoj ceremoniji biti proglašen vitezom. Uz sve to, održavat će se i streličarska radionica na kojoj će se djeca moći okušati u gađanju lukom i strijelom – najavio je Luka Borščak, predsjednik udruge Viteški red sv. Nikole.

Istoga dana u 17 sati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu počinje 15. Smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije. Iz Novog Marofa poletjet će i balon koji je oslikan upravo Rabuzinovim motivima.

Dodajmo da će danas, 6. rujna, u Varaždinskoj katedrali u 18 sati služiti sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, a nakon mise, prema najavama direktora Turističke zajednice, u zrak će se dignuti i balon na vrući zrak jedini u svijetu oslikan umjetničkim djelom.

Život i društvo

Uz Utrku grada anđela i javnozdravstvena akcija za smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je, 3. svibnja, u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina najavljena velika javnozdravstveno-edukativna kampanja „Znaš li svoj broj?“ u koju se uključuje Grad Varaždin, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o važnosti prevencije i rane dijagnoze dislipidemija.

Javnozdravstvena akcija održat će se u subotu, 11. svibnja, na Kapucinskom trgu, u sklopu održavanja 5. humanitarne utrke grada anđela.

Na konferenciji za novinare, događanje su najavili gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, pokretač akcije „Znaš li svoj broj?“ izv. prof. dr. sc. Ivan Pećin u ime Hrvatskog društva za aterosklerozu, akademik Bojan Jelaković u ime Hrvatske lige za hipertenziju te predstavnici organizatora 5. humanitarne utrke grada anđela; Anica Sitar iz Zajednice sportskih udruga grada Varaždina, Marko Črljenec iz Funkcionalnog centra Active Vita i Marko Dugandžić iz SRD 315 Sjeverozapad.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo što se i ove godine održava humanitarna utrka anđela koja je postala već i svojevrsni brend grada Varaždina.
– Posebno mi je drago što se utrka događa s plemenitim ciljem, a to je pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Također me veseli što će ovaj put dio sportske manifestacije biti i velika javnozdravstveno-edukativna kampanja „Znaš li svoj broj?“ u koju se uključio Grad Varaždin. Varaždin će tako nakon predstavljanja u Zagrebu biti prvi grad u kojem se održava kampanja. U Hrvatskoj je uočen trend porasta smrti od kardiovaskularnih bolesti, stoga ovom javnozdravstvenom akcijom želimo naše sugrađane osvijestiti koja je važnost prevencije i rane dijagnoze. Pozivam naše Varaždince, ali i sve ostale iz susjednih gradova, općina, županija, da nam se pridruže, ako ne mogu trčati, da prehodaju ili pak samo humanitarno doniraju. Pozivam i sve građane da dođu na preventivnu akciju koju organiziramo, da besplatno naprave preglede i posavjetuju se s liječnicima, nutricionistima na licu mjesta. Dakle, uz humanitarni cilj, uz jutro provedeno u sportskom duhu, uz ljude dobre volje, 11. svibnja brinemo i o svojem zdravlju, informiramo se i educiramo – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Akademik Bojan Jelaković istaknuo je kako mu je drago što će javno-zdravstvena akcija koja traje i koja se razvija, biti podržana baš zajedno s utrkom, sa sportskom manifestacijom, jer je jedan od važnih čimbenika prijevremenog kardiovaskularnog pobola i smrtnosti upravo tjelesna neaktivnost.
– Mi smo vrhunska sportska nacija u smislu super uspjeha na olimpijadama, svjetskim prvenstvima, ali globalno gledajući, naš narod je još uvijek nedovoljno aktivan. Svaku priliku treba iskoristiti da se ljude potakne da se bave tjelovježbom – rekao je, dodavši kako u Hrvatskoj kronično nedostaju pravi primarni preventivni programi.

– Upravo s tim ciljem i idejom, kroz Hrvatsku ligu za hipertenziju krenuli smo s akcijom Lov na tihog ubojicu, a jedna od komponenti je akcija „Znaš li svoj broj?“, vezana uz kolesterol – kazao je Jelaković.

Ivan Pećin ističe kako je najvažnije, naročito kod kolesterola, saznati svoj broj. Tako je i nastao sam naziv kampanje „Znaš li svoj broj?“.
– Istraživanja pokazuju da 60 % populacije Hrvatske, pa tako i u gradu Varaždinu, ne zna svoj kolesterol, zato što se kroz prošlost kolesterol nije određivao. U zadnje vrijeme, ako dođete na pregled kod doktora obiteljske medicine, kolesterol se mjeri, što je dobro. Isto tako, od prošle godine, djeci se na upisu u osnovnu školu također određuje kolesterol. To je zasluga stručnih društava u kojima radimo i to je nešto što je definitivno prevencija, jer ovdje su iznjedrila dva problema. Prvi, da većina ljudi ne zna koji su broj, koliki im je kolesterol, a drugo, da i djeca već imaju povišeni kolesterol. Sve to je direktna posljedica fizičke neaktivnosti i nezdrave prehrane – istaknuo je Pećin.

Anica Sitar je u ime organizatora humanitarne utrke grada anđela izvijestila da je trenutno 700-tinjak prijavljenih natjecatelja s više od 600 uplaćenih startnina te da im je posebno drago što se uz utrku održava i ova javnozdravstvena akcija.
– Velika zahvala gradu Varaždinu i gradonačelniku koji nas iz godina u godinu podržavaju, imaju razumijevanja za našu utrku i svjesni su njezine važnosti. Prijave su još uvijek otvorene. S obzirom na veliki interes trkača, mi smo odlučili još malo povećati kvotu za startne pakete, tako da se svi koji su zainteresirani još uvijek mogu prijaviti na stranici Stotinka.hr. Ove godine sva sredstva koja će se skupiti sa startninama idu za Udrugu za osobe s intelektualnim oštećenjem Sunce Varaždin. Posebno nas veseli što na ovom malom jubileju, petoj humanitarnoj utrci, možemo biti domaćin javnozdravstvenoj akciji „Znaš li svoj broj?“ i zapravo ćemo spojiti sve ono što najljepše, druženje, brigu za vlastito zdravlje i humanitarni aspekt“ – rekla je Anica Sitar.

Prva dječja utrka, za one najmlađe sudionike, starta u 10.30 sati, a trči se 400 metara. U 10.50 sati kreće utrka za malo stariju djecu, odnosno učenike od petog do osmog razreda i ta je ruta nešto duža, oko 800 metara. Nakon toga, u 11.30 starta glavna utrka, utrka građana, koja iznosi 4,8 kilometara. Iako su za najbrže osigurane lijepe nagrade, cilj nije biti najbrži već potaknuti što veći broj ljudi da se rekreativno uključi, bilo hodanjem, trčanjem, kombinacijom trčanja i hodanja, sve je dozvoljeno i svi su dobrodošli!

Nastavite čitati

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje