Povežite se s nama

Međimurje

Sjednica Vijeća za prevenciju MŽ: utvrđene mjere potrebne za rješavanje sigurnosnih problema

Objavljeno:

- dana

U Velikoj vijećnici Međimurske županije danas je održana 2. sjednica Vijeća za prevenciju čiji je predsjednik Vijeća, ujedno i međimurski župan, Matija Posavec, predložio dnevni red s ciljem utvrđivanja mjera potrebnih za rješavanje problema stanja sigurnosti.

– Kad govorimo o stanju sigurnosti na našem području, tada govorimo o specifičnim problemima koje institucije lokalne i regionalne samouprave ne mogu riješiti bez aktivnog uključivanja nekoliko ministarstava, poput Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku, pravosuđa, obrazovanja, zdravstva i unutarnjih poslova. Stoga nam Vijeće za prevenciju služi za donošenje vrlo konkretnih prijedloga i zaključaka – rekao je uvodno Posavec.

Policijska uprava međimurska u suradnji s Međimurskom županijom provela je u travnju i svibnju 2018. godine kvantitativno istraživanje pod nazivom „Osjećaj sigurnosti u Međimurskoj županiji”, koje je provedeno u 41 naselju na uzorku od 562 ispitanika, a koje su pripremili prof. dr. sc. Irena Čajner – Mraović i udruga „Sfera“. Rezultate istraživanja predstavio je savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber.

Temeljem provedenog istraživanja zamjenik Vijeća i načelnik PU Međimurske Ivan Sokač, rekao je:

– Pokazali smo rezultate kojima smo se bavili. U pojedinačnim dijelovima Međimurja stanje je narušeno, a konkretno se radi o dijelovima županije koja su uz romska naselja. U narednom periodu, moramo se pozabaviti uzrocima, a temeljem Nacionalne strategije za uključivanje Roma, moramo poduzeti preciznije mjere da bismo definirali i reagirali na uzroke problema. Nažalost, trenutačno se bavimo samo posljedicama.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, istaknuo je:

– U policiji smo se odlučili vrlo aktivno baviti problematikom ponašanja dijela romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji. Podatak koji je zabrinjavajuć jest da 54% kaznenih dijela građani ne prijavljuju, te je stvarna stopa općeg kriminaliteta na području Međimurske županije dvostruko veća nego što bilježimo. Najveći problem predstavlja neovlašteni ulazak u tuđa dvorišta, odnosno kuće, u zoni romskih naselja s kojima se susreću brojna domaćinstva iz Međimurja. Opći kriminalitet poput sitnih krađa, krađa iz dvorišta, krađe životinja, poljoprivrednih proizvoda, šumske krađe i krađe bicikala, u tome je naša županija iznad državnog prosjeka. Radi se o kriminalitetu koji je izazvan socijalnim razlozima, dakle nezavršavanjem osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, nekorektnim korištenjem socijalne pomoći… Nažalost, temeljem istraživanja utvrđeno je da su za 70% kriminaliteta odgovorni pripadnici romske nacionalne manjine, djeca od 14, 16, 17 godina.

Tijekom same prezentacije Faber je predstavio rezultate istraživanja o osjećaju sigurnosti u mjestu stanovanja, gdje je bitno spomenuti da je, na primjer, broj remećenja javnog reda i mira 22,42% veći od ostatka RH. Po završetku prezentacije i kratke rasprave, Vijeće je donijelo zaključke s kojima će upoznati nadležna ministarstva, ali i Vladu Republike Hrvatske.

Posavec je nadodao:

– Aktivno smo uključeni u radnu skupinu za izradu novog Zakona o socijalnoj skrbi koji će puno strože definirati procese samog korištenja socijalne pomoći, i dječjeg doplatka koji je u nadležnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u smislu da će se, ukoliko se od strane socijalnog radnika utvrdi da se sredstva nenamjenski troše, ona više ne isplaćuju u novcu, već u bonovima. Tražimo da se kategorija neovlaštenog ulaska u dvorište definira kao teži oblik prekršaja ili kaznene odgovornosti, za što ćemo podnijeti amandman u nacrt novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Sa svim ovim zaključcima osobno ću sa svojim suradnicima upoznati one koji o tome odlučuju, te očekujem brzo i konkretno djelovanje nadležnih institucija.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje