Povežite se s nama

U fokusu

Projekt VaraždiNETz: Grad s Magićevom tvrtkom građanima besplatno uvodi ultra brzi internet

Objavljeno:

- dana

Svi Varaždinci koji to žele u roku tri godine imat će na raspolaganju super brzi internet s brzinama većim od 150 Mbps, obećao je gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare kojom je najavljeno uvođenje infrastrukture 21. stoljeća.

Riječ je o konceptu širokopojasnog interneta, kojim će se uskoro moći koristiti dvjestotinjak domaćinstva na Banfici. Projekt koji nosi naziv VaraždiNETz omogućit će korisnicima dovoljno propusnosti za nesmetan rad svih uređaja koji koriste internet pristup.

– U Varaždinu stvaramo informatičku infrastrkturu sa svjetlovodnim priključcima bez kojih je danas ultra brzi Internet nemoguć u Hrvatskim uvjetima. Bez takve infrastrukture je nemoguće razviti sve sadržaje potrebne pametnom gradu (Smart City). Nažalost, kod nas se to svodi na segmentarne sadržaje, a inteligentni grad omogućava građanima umreženost koja će biti otvorena i javno dostupna. Mi to radimo za građane i poduzetnike – pojasnio je varaždinski gradonačelnik.

Tamo gdje je postavljena ovakva optička mreža, u baltičkim i skandinavskim zemljama, izračunalo se da je GDP odmah porastao više od dva posto uz zamjetan porast zaposlenosti.

– danas se u Varaždinu otvara „informatička auto cesta“ po kojoj treba brzo voziti što građanima omogućuje korištenje svih sadržaja koje nudi moderan svijet. Isto je i s poduzetnicima koji koriste informatičke tehnologije za brži razvoj svojih proizvoda. U Varaždinu imamo dosta ICT tvrtki i bez takve infrastrukture one ne mogu raditi – istaknuo je Čehok.

Dodao je da moderna infrastruktura omogućava javnoj upravi objedinjavanje komunalnih servisa na intranet koji omogućava komunikaciju u realnom vremenu.

– U razdoblju od tri godine premrežit ćemo cijeli grad, a krećemo s Banficom kako ne bi više puta kopali na istom mjestu. Imamo sreće da je ludbreška tvrtka Infrastruktura u vlasništvu Stanislava Magića već napravila oko 10.000 priključaka. Njenom dokapitalizacijom od strane Grada Varaždina napravit će se novih 10.000 priključaka s optikom. Time ćemo omogućiti građanima da pod jednakim uvjetima imaju iste sadržaje – rekao je Čehok.

Napomenuo je da za građane ne postoje nikakvi troškovi ,te da će se priključci po cijeni od 150 do 1500 eura dovoditi sve do obiteljskih kuća ili stambenih zgrada.

– Grad će korisnicima optičkih priključaka sve osigurati besplatno, a građani će potom sami odabrati davatelja internetskih usluga ili ostati u gradskoj mreži. Bit će im sigurno značajno jeftinija usluga od sadašnjih uvjeta na tržištu – uvjeren je gradonačelnik.

Građanima će ovih dana na vrata pozvoniti studenti s anketnim listićima i ponuditi im da potpišu suglasnost za postavljanje optičkog priključka. Obići će dvjestotinjak obitelji koje ne moraju strahovati da će im bageri razrovati dvorišta.

– Riječ je o mikro iskopu za postavljanje alkatenki i kanalica za razvod optičkih kabela uz ugradnju antenskog sustava u kuću. Odnosno, ovaj priključak trajno uklanja i antene s krovova za prijem TV signala. Benefiti su ogromni, a građani nemaju nikakav trošak – naglasio je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar dodavši da trenutne brzine od 100 Mbps u Gradu smatraju nedostatnim za temelj informatičke infrastrukture jednog Smart Cityja poput Varaždina.

Svoja iskustva sa super brzim internetom predstavio je Mate Bunić iz prigradskog naselja Hrašćice.

– Internet je strahovito brz, igrice skida kao od šale, a televizijski programi teku glatko bez zamrzavanja. Imam braću i napokon više nema svađa kada istovremeno slušamo glazbu, surfamo ili se igramo i preuzimamo datoteke s interneta – zaključio je Bunić.

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje