Povežite se s nama

Život i društvo

U Sračincu traje energetska obnova općinske zgrade vrijedna više od milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Počela je energetska obnova zgrade Općine Sračinec, jedne od najstarijih zgrada u tom naselju. Nekada je u toj zgradi bila osnovna škola, pa dječji vrtić, a po osnivanju jedinica lokalne samouprave u nju su se smjestile prostorije Općine Sračinec.

Ta je zgrada posljednja na području Općine Sračinec koja još nije energetski obnovljena. Općinska vlast još je početkom godine projekt “Energetska obnova zgrade Općine Sračinec, na adresi Varaždinska 188, 42209 Sračinec“ prijavila na Poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojeg vodi bivši varaždinski župan Predrag Štromar te im je odobreno više od pola milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Zgrada će ostati vizulano ista, sa zaštitnim znakom zgrade, a to je gnijezdo roda!

Točnije, ukupna vrijednost projekta je 1.006.233,75 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 502.477,41 kuna ili 49,94 posto, a iz proračuna Općine Sračinec 503.756,34 kuna, odnosno 41,98 posto. Bespovratna sredstva su iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljena unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

PVC stolarija, fasada…

Zahvaljujući dobivenim sredstvima obnovit će se čitava zgrada Općine, ali će pritom ostati vizualno ista, sa zaštitnim znakom zgrade – gnijezdom roda. Projekt je nedavno predstavljen na uvodnoj konferenciji u sklopu Dana Miholja. a iza njega stoji Krunoslav Lukačić, zamjenik načelnika Općine Sračinec i bivši direktor AZRA-e što je bio povod za razgovor.

Zašto je ovaj projekt važan?
Glavni cilj projekta je smanjenje potrošnje energije u zgradi Općine Sračinec. Zgrada Općine Sračinec izgrađena je oko 1900. godine, a dograđena 1990. godine i to na način da su prvo dograđene prostorije sanitarija, a 2005. godine ulazno stubište za podrum. Kasnije je bilo manjih rekonstrukcija u smislu održavanja zgrade, no te rekonstrukcije nisu značajnije utjecale na toplinske karakteristike zgrade.

Što sve uključuje obnova na zgradi?
Obnova na zgradi Općine Sračinec uključivat će brojne mjere koje će rezultirati znatnim povećanjem energetske efikasnosti zgrade. Zamijenit će se sva fasadna drvena stolarija PVC stolarijom, te će se izraditi toplinska fasada pločama kamene vune debljine 15 centimetara sa završnom ukrasnom fasadom. Sve profilacije na pročeljima će se ponoviti u istim dimenzijama dok će se sokl zgrade obložiti XPS – pločama debljine 15 centimetara. Izradit će se toplinska izolacija poda potkrovlja kamenom vunom debljine 20 centimetara te će se izolirati prostorije na južnom dijelu tavana za smještaj nove opreme za grijanje zgrade. Zamijenit će se vrata u prizemlju za ulaz na tavan, a montirat će se novi plinski kotao s pripadajućom opremom centralnog grijanja. Na četverostrešnom tornju je predviđena obnova fasade te zamjena prozora. U građevinu će se ugraditi dizalica topline za potrebe grijanja i hlađenja.

Koliko će biti uštede?
Sve to će rezultirati značajnim uštedama i manjim računima za grijanje: potrošnja energije za grijanje na godišnjoj razini će, prema projektnoj dokumentaciji, biti smanjena za 56,06 posto. Istodobno će biti smanjena količina emisije CO2 u atmosferu za značajnih 66,01 posto. Realizacija svih mjera rezultirat će prelaskom zgrade u energetski razred C, dok je energetskim pregledom prije obnove utvrđeno kako se građevina nalazi u energetskom razredu E. Osim smanjenja potrošnje energije, podići će se i svijest o korištenju energije i zaštiti okoliša te znatno boljim uvjetima boravka u zgradi. Svakako treba naglasiti da po pitanju ovog projekta surađujemo sa AZRA-om.

Koliko će radovi trajati?
Predviđeno trajanje projekta je 14 mjeseci te bi provedba svih aktivnosti trebala biti završena polovicom veljače 2019. godine.

Što uključuje energetska obnova zgrade Općine Sračinec?

• Zamijenit će se sva fasadna drvena stolarija PVC stolarijom, te će se izraditi toplinska fasada pločama kamene vune debljine 15 centimetara sa završnom ukrasnom fasadom.
• Sve profilacije na pročeljima će se ponoviti u istim dimenzijama dok će se sokl zgrade obložiti XPS – pločama debljine 15 centimetara. Izradit će se toplinska izolacija poda potkrovlja kamenom vunom debljine 20 centimetara te će se izolirati prostorije na južnom dijelu tavana za smještaj nove opreme za grijanje zgrade.
• Zamijeniti će se vrata u prizemlju za ulaz na tavan.
• Montirat će se novi plinski kotao s pripadajućom opremom centralnog grijanja.
• Na četverostrešnom tornju je predviđena obnova fasade te zamjena prozora.
• U zgradu će se ugraditi dizalica topline za potrebe grijanja i hlađenja.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje