Povežite se s nama

Život i društvo

U četvrtak rođendansko slavlje varaždinskih Lionsa uz kazališnu predstavu „Samo preko njega mrtvog“

Objavljeno:

- dana

Lions club Varaždin u četvrtak, 18. listopada, obilježit će veliki jubilej – 20. obljetnicu uspješnog postojanja i rada. Proslava će, kao i uvijek kad su lionsi u pitanju, imati svoju humanitarnu notu.

Naime, kako doznajemo od Miroslava Sardelića, predsjednika LC Varaždin, svojim prebogatim humanitarnim aktivnostima varaždinski lionsi dodat će još jednu. Ovog puta riječ je o kazališnoj predstavi „Samo preko njega mrtvog“ koju će u varaždinskom HNK-u izvesti gostujući teatar Luda kuća iz Zagreba.

– Pozivamo Varaždince da nam se pridruže u slavlju, a sav prihod od spomenute predstave, u kojoj glavne uloge imaju Rene Bitorajac i Jan Kerekeš, iskoristit će se u humanitarne svrhe. U proteklih 20 godina djelovanja Lions club Varaždin organizirao je 100-tinjak humanitarnih akcija u kojima je prikupljeno više od dva milijuna kuna. Ostvarene prihode trošimo isključivo za pomoć potrebitima, što nas čini ponosnima i sretnima, jer time u potpunosti provodimo ciljeve lionizma – ističe Sardelić.

Podsjećamo, Lions club Varaždin osnovan je 23. listopada 1998. godine, a kum kluba bio je prof. dr. Nenad Prelog. U klubu je u razdoblju od dva desetljeća djelovalo 60 članova.

– Danas su u aktivna 22 člana, a naše dobrotvorne i humanitarne aktivnosti temeljene su na Statutu, ciljevima lionizma, etičkom kodeksu i planu rada kluba pod motom „Ponosno služimo“. O našim aktivnostima najbolje govore rezultati akcija poput kupnje specijalnog uređaja za složene operacije na oku za Opću bolnicu Varaždin ili kupnje i uređenja stana za slijepu obitelj u Ivancu. Omogućili smo i sanaciju obiteljske kuće u selu kraj Ivanca u kojoj žive slabovidne osobe. Imamo trajnu suradnja s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba Varaždinske županije, koja se ogleda kroz pomoć u školovanju slijepih osoba, kupnju specijalne informatičke opreme, financijsku pomoć ugroženim članovima Udruge i druge aktivnosti – naglasio je čelnik LC Varaždin, čiji su članovi omogućili postavljanje  skulpture Korza za slijepe i slabovidne osobe ispred zgrade FOI-ja.

Humanitarci

Varaždinski lionsi pomoć pružaju i korisnicima Doma za žrtve obiteljskog nasilja. Sve spomenute akcije rezultat su pokreta koji je zamašnjak dobio 1917. godine osnutkom Lions Cluba International u Chicagu.

– Do sredine tridesetih godina 20. stoljeća Lions pokret se proširio na cijeli svijet i u njemu danas djeluje više od 40.000 klubova koji u 182 države okupljaju oko milijun i 400 tisuća članova. U Hrvatskoj trenutno djeluje 60-ak klubova s oko 1400 članova te pomladak u 20 Leo klubova. Naš cilj je pomoći u svakom trenutku onima kojima je pomoć potrebna – rekao je Sardelić.

Dodao je da lionsi imaju jasnu viziju, odnosno žele ostati vodeća svjetska organizacija u služenju zajednici i humanitarnom radu.

– U svojim aktivnostima nastojimo biti inovativni. Stoga su varaždinski lionsi osmislili manifestacije poput Bažulijade, organiziramo humanitarne koncerte i kazališne predstave, a značajan dio prihoda predstavljaju i članarine te osobne donacije članova kluba. U sve te akcije uključujemo naše prijatelje i tvrtke koje također doniraju sredstva – zaključio je Sardelić.

Život i društvo

Maruševec: objavljen Javni poziv mladim obiteljima za ostvarivanje potpore za kupnju i adaptaciju stambenog prostora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec objavila je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, za koji je u općinskom Proračunu ove godine osigurano 55.000 eura.

Mlade obitelji s područja Općine Maruševec mogu ostvariti bespovratnu potporu kroz dvije mjere iz Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Maruševec za 2024. godinu, i to za sufinanciranje adaptacije obiteljske kuće te za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće/stana.

Prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje za adaptaciju obiteljske kuće na području Općine Maruševec u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 2000 eura, pod uvjetom da je adaptacija započela nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Što se tiče sufinanciranja kupnje obiteljske kuće/stana, prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše 4.000,00 eura pod uvjetom da je kupoprodajni ugovor sklopljen nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Općina Maruševec stvara uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji na svoje područje radi demografske obnove, povećanja broja stanovnika i ravnomjernog gospodarskog razvoja općine. Tome već sada svjedoči 50-ak obitelji kojima smo pomogli da dođu, ovdje ostanu graditi život, svoje obitelji i našu zajednicu. Vjerujemo da će ove i druge naše politike biti dodatni poticaj mladim ljudima za ostanak u našem kraju, imajući na umu da su upravo oni nositelji razvoja i presudni faktor povećanja nataliteta ističe načelnik Mario Klapša.

Javni poziv kao i svi potrebni dokumenti, nalaze se na Internet stranicama Općine Maruševec, a rok za prijavu na Javni poziv je 3. lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Malu maturu položili u OŠ Babinec iz 1974. godine, a nakon 50 godina prisjetili se dogodovština iz školskih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Zajednički susret učenika završnih razreda Osnovne škole Babinec, a koji su osmi A, B ili C razred završili školske godine 1973./74. održan je u petak, 3. svibnja, objavila je Općina Cestica.

Prvi generacijski susret, 50 godina nakon završetka Osnovne škole potaknuli su Stanko Dugi iz osmog A, Mirko Majhen iz 8. B i Marijana Kutnjak r. Hutinski iz 8.C razreda.

Uz 47 učenika, susretu se odazvala i razrednica 8. B, učiteljica Marija Jug, a nakon okupljanja koje je započelo u 17 sati na terasi restorana Žmah u Babincu, snimljena je zajednička fotografija.

U nastavku druženja izaslanstvo učenika otišlo je na groblje u Cesticu te položilo svijeće i zapalilo svijeću na grobu učiteljice Marije Sedlar, razrednice 8. C razreda, a u spomen na učiteljicu Ivanku Jakopan, razrednicu 8. A razreda, kao i na preminule kolege učenike, potom je vijenac položen kod središnjeg križa na groblju gdje je molitvu za preminule razrednike, učitelje i učenike predvodila Slavica Kovačić rođena Šinjur.

Po povratku s groblja druženje je nastavljeno uz sjećanje na školske dane, a u ime organizacijskog odbora učenicima koji su se na susret odazvali zahvalila je Marijana Kutnjak. Podsjetila je na siromaštvo i sveopću oskudicu u kojoj se nekad odrastalo i živjelo te izrazila zadovoljstvo i zahvalnost roditeljima i nastavnicima koji su ih tijekom odrastanja i školovanja vodili kroz život. Zahvalnost na susretu svojim nekadašnjim đacima izrazila je i učiteljica glazbenog odgoja Marija Jug, a susret je potom nastavljen uz zakusku i sjećanja na školske dane.

Na generacijski susret učenika, danas mahom u dobi od 65 godina, đaci su donijeli i fotografije iz školskih dana, a sa zanimanjem su pogledali i „Spomenar“ (isti je sačuvala i na susret donijela Josipa Korotaj rođena Mihin iz Kolarovca) koji je u to doba gotovo držao svaki učenik.

Druženje je uz pjesmu i prepričavanje dogodovština iz školskih dana potrajalo do duboku u noć, a uz izvođenje hitova iz sedamdesetih i nešto novijih glazbenog sastava „Mihael i Marinko“ se i zaplesalo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje