Povežite se s nama

U fokusu

Josip Križanić u Saboru: Klub HDZ-a podržat će novi Zakon o vinu

Objavljeno:

- dana

Saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić u Hrvatskom saboru je u petak, u ime Kluba HDZ-a, sudjelovao u raspravi o prijedlogu novog Zakona o vinu za kojeg je najavio da će ga Klub stranke podržati.

Naglasio je da dosadašnji zakon datira još iz 2003. godine. U međuvremenu mijenjan je zbog uglavnom nomotehničkih usklađivanja, pa se zbog konsolidiranja EU i nacionalnih propisa u sektoru vinarstva i vinogradarstva predlažu osnove koje će poslužiti za donošenje provedbenih propisa, istaknuo je Križanić.

– Zakon je dijelom konzumirao mišljenje regionalnih udruga vinara, dok u nekim dijelovima udruge, naravno, imaju svoje drugačije stavove i mišljenja. Tako neki vinari primjerice predlažu da se kompletna proizvodnja, uključujući oznake izvornosti, trebala staviti u ruke proizvođača – dodao je.

Križanić je ujedno upozorio na negativan trend koji je prisutan u površinama vinograda i proizvodnji vina.

– U desetogodišnjem razdoblju, od 2007. do 2016. godine imamo 9.000 ha vinograda manje, odnosno 28 posto. U vanjskotrgovinskoj razmjeni pak je razvidan porast uvoza vina koji nije popraćen porastom izvoza. Imamo i veliko odstupanje u broju gospodarstava koja prijavljuju proizvodnju vina i koja stavljaju vino u promet – istaknuo je Križanić koji smatra kako je to zasigurno alarm za uzbunu, napominjući da se to ne događa samo zbog smanjenog interesa za vinogradarstvo, već i zbog sve učestalijeg širenja zlatne žutice upravo u zadnjih desetak godina.

“Moramo poduzeti konkretne mjere!”

– Ova pošast kontinuirano, polako, ali sigurno devastira naše vinograde, pa vinogradari zbog nemogućnosti borbe, cijepaju svoje vinograde, a neki zbog nje i ne podižu nove. Ugroženo područje je sad već skoro cijela zemlja, a zaražena je većina županija, stoga hitno moramo poduzimati konkretne mjere, kao što je najšira moguća edukacija vinogradara o prijenosu bolesti, ali i prevenciji – kazao je Križanić.

Upozorio je i kako je posljednjih nekoliko godina primjetan enormni uvoz vina iz EU-a, ali i trećih zemalja, posebice Crne Gore i Makedonije i to u tankovima-cisternama koja su se tu onda prepakiravala i bez ikakve kontrole kvalitete prodavala diljem zemlje direktno konkurirajući kvalitetnim domaćim vinima.

– Napominjem da su naši vinogradari prije plasmana vina na tržište trebali proći analize i ishoditi markice, što je garantiralo kvalitetu, ali i činilo trošak našim proizvođačima. To se ovim zakonom mijenja i to je dobro – rekao je saborski zastupnik Križanić.

Istaknuo je i kako se prijedlogom novog Zakona o vinu uređuju nadležnosti i ovlasti ovlaštenih javnih tijela (djelokrug HCPHS) – izdavanje rješenja za promet vina i potvrđivanje sukladnosti i djelokrug APPRRR – u poslovima vezanim uz Vinogradarski registar, marketinško oglašavanje, upravni i inspekcijskih nadzor (vinarske inspekcije) i prekršajne odredbe.

Promjena naziva

– Jasno je definiran okvir za obavljanje djelatnosti proizvodnje i prodaje sa svrhom borbe protiv sivog tržišta. Zakon predviđa i četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska te četiri nove regionalne organizacije vinogradara koje će biti povezane s regijama – naglasio je zastupnik Križanić dodavši da je, razgovarajući s vinogradarima, tražio da se naziv Središnja bregovita Hrvatska promijeni u Središnja i Sjeverozapadna ili Središnja i Sjeverna Hrvatska jer se ovako širokim nazivom gubi identitet varaždinsko-međimurske regije, dok su ostale regije točnije pobrojene.

Dodao je kako se, s ciljem rasterećenja sektora vina od parafiskalnih nameta, cjelokupni troškovi vezani uz naknade za izdavanje rješenja za stavljanje vina u promet i za izdavanje rješenja podmiruju iz državnog proračuna. Ukida se i sustav evidencijskih markica, a kroz druge administrativne mjere osigurano je praćenje sljedivosti vina. Sektor vina rasterećuje se za oko 12.000.000 kuna, što iznosi 33 posto rasterećenja u odnosu na postojeće propise.

– Osim što vinogradarstvo predstavlja vrlo značajnu granu hrvatske poljoprivrede, proizvodnja vina kroz povijest obilježava prepoznatljivost, a u novije vrijeme brend ili zaštitni znak pojedine vinogradarske regije RH. Upravo stoga nam je zadatak brinuti o očuvanju vinogradarskih površina te učinkovitije zaštiti domaće vinogradare od navale jeftinih proizvoda izvana – zaključio je Križanić.

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje