Povežite se s nama

Međimurje

Goričan: program Svjetskog dana pješačenja obogatili gljivarijadom

Objavljeno:

- dana

Na Turističko sportsko-rekreacijskom centru uz ribnjak Šuderica u Goričanu, u okviru Gljivarijade održana je izložba gljiva Gljivarskog društva „Smrčak“ iz Čakovca.

Posjetitelji su imali prilike naučiti najvažnije karakteristike više od 20 vrsta gljiva koje rastu na prostoru Međimurske županije. Na izložbenom stolu našle su se jestive gljive, od kojih neke imaju ljekovita svojstva, ali i one otrovne, poput muhare i olovaste rudoliske.
Posjetitelji su imali priliku i kušati jela od gljiva, paštete, gibanice te druge ukusne delicije. Program je održan u okviru Svjetskog dana pješačenja, koji se u Goričanu obilježava drugu godinu zaredom.

Posjetitelji su mogli kušati i jela od gljiva, poput paštete i gibanice

– Upravo stoga odlučili smo program obogatiti Gljivarijadom. Naime, ovo je bila prilika da posjetitelji svoja prijevozna sredstva ostave kod kuće te krenu u šetnju poljima i šumama u potrazi za gljivama. Izložbu gljiva organizirali smo prvi put, a veseli što je privukla veliku pozornost – rekao je domaćin manifestacije Zvonimir Lepoglavec.

Članovi čakovečkoga Gljivarskog društva „Smrčak“ redovito održavaju ovakve izložbe edukativnoga karaktera s ciljem što kvalitetnijeg poučavanja ljudi o vrstama gljiva te opasnostima koje prijete od skupljanja i konzumiranja gljiva u čiju jestivosti nisu sigurni.
Događaj je svojim posjetom podržao i općinski načelnik Mario Moharić.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje