Povežite se s nama

U fokusu

Ministar Marić stigao u Cesticu po spisak želja za državna zemljišta ili objekte na poklon

Objavljeno:

- dana

Općina Cestica od države želi preuzeti vlasništvo nad zemljišnom parcelom u naseljima Gornje i Donje Vratno, zemljište  na kojemu se nalazi Lovački dom i park Križovljangrad; Lepoglava bi rado kao vlasnik raspolagala s dva hektara javnih i parkovnih površina kao i onima namijenjenima stambenoj izgradnji, želi se riješiti suvlasništva nad sportskim centrom i budućim Centrom za razvoj turizma i od države traži zemljište za POS izgradnju i objekt za revitalizaciju Centra branitelja, a Petrijanec se nada rješavanju pitanja zgrade Cikubane i dodjelu parcele za proširenje lokalnog groblja.

Svoje su zahtjeve načelnici i gradonačelnici Varaždinske županiju ministru državne imovine predočili jučer na radnom sastanku u Cestici, a hoće li se i što od toga ostvariti saznati će se za mjesec dana na radnom sastanku u Lepoglavi.

Ministar Marić je zasad tek najavio potpisivanje desetak, 12-ak ugovora.

Ministar Marić je obećao učiniti sve kako bi se riješila ova, ali i sva druga pitanja u vezi prelaska državnog vlasništva u vlasništvo jedinica lokalne samouprave. Prema njegovim je riječima, korist za takvo što obostrana.

– Rješavanjem ovog problema ne izlazimo samo ususret jedinicama lokalne samouprave već i samima sebi jer rješavajući njihove probleme, resorno Ministarstvo ujedno rješava i svoje – pojasnio je ministar.

On je sjever Hrvatske istaknuo kao uređenije područje po pitanju državne imovine. Od ostatka Hrvatske i pripisao to Austro-Ugarskom nasljeđu.

– Ovdje je dosta nekretnina u državnom vlasništvu, ali ipak manje nego u ostatku države. Razlog su uređenije zemljišne knjige. Nevjerojatno je da u 21. stoljeću nemamo zemljišnih knjiga. Uglavnom, radi se o nekretninama koje su zapuštene, nisu u funkciji i čijim će aktiviranjem jedinice lokalne samouprave dobiti na vrijednosti, bilo darovanjem, bilo kupnjom. Također, neke će nekretnine biti aktivirane u poduzetničke zone, neke u standardnu izgradnju, dakle sve u korist razvoja lokalnog područja i dobrobiti mještana, a što i jest smisao svega – zaključio je Goran Marić.

Na radnom je sastanku  po prvi put spomenuta izgradnja multikulturalnog centra za nacionalne manjine u Gornjem i Donjem Vratnu. Riječ je o Centru čiju bi izgradnju u romskom naselju financirao Viteški  malteški red.

– U Centru bi djeca romske nacionalne manjine praktički od samog rođenja pa do polaska u školu učila hrvatski jezik i dobivala sve što dobivaju i ostala djeca na ovom području. Općina želi osigurati zemljište i komunalnu infrastrukturu za budući objekt Centra – predstavio je novinarima ideju Mirko Korotaj.

Ako i kad dobiju park Križovljangrad u Cestici će ga prijaviti na mjeru 8.5 i za 700.000 kuna ga urediti za potrebe mještana.

Prisutni su bili zadovoljni sastankom, na koji je stigao i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Domaćin Mirko Korotaj je zaključio:

– Sastanak je bio kvalitetan i konkretan, raspravljalo se o predmetima koje treba brzo riješiti, te kroz mjesec dana očekujemo konkretne rezultate. Naime, moramo riješiti problem državne imovine na području JLS-ova jer pri javljanju na EU projekte trebamo imati sređeno pitanje vlasništva nekretnina.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje