Povežite se s nama

Kultura

Osvijetlit će se Stari grad i postaviti kamere, a GMV uvodi i tablet računala te hologramske naočale za posjetitelje

Objavljeno:

- dana

Gradski muzej Varaždin jedan je od partnera europskog projekta „Living Castles – Mreža živih dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa“, koji traje do 31. ožujka 2021. godine.

Vodeći partner projekta je Međimursko veleučilište u Čakovcu, a osim GMV-a, partneri iz Hrvatske još su i Muzej Međimurja Čakovec i Muzeji Hrvatskog zagorja, dok u projektu sa slovenske strane sudjeluju Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o. i Proteus d.o.o.

U središtu projekta „Living Castles“ je očuvanje i vrednovanje sedam dvoraca ili ljetnikovaca kroz razvoj prekogranične turističke ponude te integraciju inovativnih aktivnosti očuvanja i predstavljanja baštine, istaknula je suradnica na projektu i muzejska savjetnica GMV-a Ljerka Šimunić na konferenciji za medije održanoj 9. studenoga.

U Hrvatskoj su to Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, dvor Veliki Tabor i dvorac Oršić u Gornjoj Stubici, a u Sloveniji dvorac Ptuj, Celjski dvorac i dvorac Rakičan.

Dvorci i ljetnikovci opremit će se zajedničkim pločama označavanja, a provodit će se i zajednička promocija te skupni tematski događaji, što će obogatiti stalnu ponudu, istaknuto je na konferenciji za medije. Također, projekt će posvetiti mnogo pažnje traženju rješenja kako s malim investicijama i modernom informacijsko-komunikacijskom opremom popuniti praznine i gradovima udahnuti novi život, a posjetiteljima pružiti bolje iskustvo.

Tako će se u okviru projektnih aktivnosti u varaždinskom Gradskome muzeju pomoću tablet računala i hologramskih naočala posjetiteljima omogućiti jedinstveni doživljaj stalnoga muzejskog postava oživljavanjem nekoliko različitih priča temeljenih na povijesnim činjenicama i legendama vezanima uz Stari grad.

– Isto tako, osvijetlit ćemo Stari grad i s njegove sjeverne strane postaviti nadzorne kamere kako bismo zaustavili vandale koji šaraju zidove i crtaju grafite, a krenut ćemo i u revitalizaciju bilja – istaknuo je ravnatelj GMV-a Ivan Mesek.

U novootvorenom prostoru u potkrovlju gotičke kule Staroga grada održavat će se edukativne muzejske radionice, a za potrebe posjetitelja s posebnim potrebama na recepciji Muzeja bit će postavljen interaktivni info-pult s prikazom živih priča te audiovodič stalnim postavom. Organizirat će se i prekogranični seminar s praktičnim radionicama, u kojem će moći sudjelovati i zainteresirana javnost.

Dodajmo da se projekt sufinancira sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020., a ukupna vrijednost projekta je 1.454.671 euro. Veći dio sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, a ostatak troškova osiguravaju partneri vlastitim sredstvima.

Ukupna vrijednost projekta za Gradski muzej Varaždin iznosi 122.941 euro, a sufinancirani dio 104.500 eura.

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje