Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Nema više trnja i kopriva u vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu: uređenje pri kraju, “Pume” doma prije Božića

Objavljeno:

- dana

Radovi na uređenju bivše vojarne “Ivan V. Drašković” u Optujskoj ulici u Varaždinu, u koju se 20. prosinca vraća 600-tinjak pripadnika 2. mehanizirane bojne „Pume“ iz Našica, odvijaju se prema planovima.

Uskoro namještanje soba i restorana

Započelo je namještanje prve od dviju zgrada koje su u potpunosti obnovljene, a koje su predviđene za smještaj vojnika i dio vojne administracije. Istovremeno, uređuje se još jedna zgrada, u kojoj će se nalaziti kuhinja i restoran, dok će se na vanjskim prostorima urediti vanjska vježbališta i bina. – Prije više od godinu dana, kada smo zajedno s ministrom obrane Damirom Krstičevićem bili u vojarni, ovdje je raslo trnje i koprive, a zgrade su bile u ruševnom stanju. Sada smo došli do faze u kojoj je prvi od dva stambena objekta namijenjena za smještaj vojnika u fazi čišćenja i namještanja. Apsolutno sam zadovoljan dinamikom kojom se odvijaju radovi. Ljudi koji ovdje rade na uređenju uključeni su i više od 100 posto, a jedan dio vojnika koji su sada su iz Varaždina, što vjerujem da je dodatna motivacija da se sve dovrši, kvalitetno i na vrijeme – rekao je Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane (MORH), koji je zajedno sa zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general-bojnikom Sinišom Jurkovićem i saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom u ponedjeljak obišli novi dom varaždinskih “Puma”.

Deset godina od odlaska

“Pume” su iz Varaždina otišle još 2008. godine. Točnije, te je godine iz Varaždina otišla cijela bojna u Našice, dok je 2010. godine vojarna predana Gradu Varaždinu na korištenje. Međutim, 2014. država je vojarnu oduzela jer Grad u četiri godine ne samo da nije uspio ništa privesti svrsi nego su za vrijeme “čuvanja” nekadašnji vojni objekti dodatno devastirani te je iz njih ukradeno sve što se moglo odnijeti. – Prvi put smo u prosincu 2016. godine s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarali o povratku “Puma” u Varaždin. Njegov stav je tada bio da može, ali morali smo sve riješiti s ministrom Damirom Krstičevićem, i evo, dvije godine nakon toga naše “Pume” vraćaju se natrag doma. Njihov povratak u Varaždin važan je iz sigurnosnog, gospodarskog i demografskog aspekta, ali i zbog moguće pomoći lokalnom stanovništvu kod kriznih situacija kao što su poplave ili požari – podsjetio je Stričak. U jednoj od triju zgrada koje se trenutno uređuju već se nazire prostor za restoran, uz koji će biti i kuhinja. – Tu se i ranije nalazio restoran, no zgradu smo potpuno morali renovirati kako bismo stvorili uvjete da ovdje mogu blagovati ljudi. Bit će tu i kuhinja, u kojoj će se pripremati jedan dio hrane – rekao je Jakop i najavio nova ulaganja u vojarnu iduće godine. – Vrijednost radova na uređenju vojarne u Optujskoj je više od 35 milijuna kuna. Tih sredstava na početku nismo imali. Jedan dio radova u iznosu od 12,7 milijuna kuna ugovorili smo s vanjskim izvođačima, dok sve ostalo radimo s vlastitim sredstvima MORH-a. Vojnici će ovdje imati daleko bolji smještaj i uvjete za rad nego što su imali dosad u Našicama – poručio je državni tajnik Jakop, koji najavljuje nastavak ulaganja u varaždinsku vojarnu, koja će, potvrdili su nam u MORH-u, ponijeti ime 7. gardijske brigade “Pume”. – U proračunu za iduću godinu osigurat ćemo 6 milijuna kuna kako bismo sve u potpunosti opremili i namjestili – najavio je Jakop.

Bolji radni uvjeti vojnicima

Pripadnici 2. mehanizirane bojne “Pume”, postrojbe koja je u sastavu Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Oružanih snaga RH, trenutno su smješteni u Našicama, a njihov povratak u Varaždin dio je koncepta novoga operativnog razmještaja postrojbi Oružanih snaga RH s ciljem povećanja sigurnosti svih područja Hrvatske, povećanja standarda života, rada i obuke pripadnika Hrvatske vojske, ali i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata. U MORH-u su jasni: vraćanjem vojske u Varaždin postižu se i značajnije uštede. Svake godine MORH izdvaja 50 milijuna kuna za troškove prijevoza pripadnika HV-a iz mjesta njihova stanovanja u vojarne smještene u drugim gradovima. – Postrojbe Hrvatske vojske vraćaju se u gradove u kojima je vojska i prije tradicionalno bila prisutna te se ostvaruju i uštede smanjenjem troškova za prijevoz pripadnika Oružanih snaga RH, koji će sad moći raditi bliže svojim obiteljima. Obnova vojarni i smještajnih kapaciteta je u cilju poboljšanja radnih uvjeta pripadnika HV-a – poručili su iz MORH-a. Kako trenutno izgleda vojarna i napreduju radovi pogledajte u fotogaleriji.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje