Povežite se s nama

U fokusu

Renata Potočnik: “Žena u muškom svijetu mora znati glasno reći što misli”

Objavljeno:

- dana

Zamjenica ludbreškog gradonačelnika Renata Potočnik sudjelovala je ovih dana u radu 8. međunarodne konferencije “Žena u biznisu 2018” koja je u Zagrebu okupila najuspješnije poslovne žene iz cijele Hrvatske.

Ona i te kako dobro zna kako je to biti dio poslovnog svijeta, u kojem još uvijek vrijede “muška pravila”. Renata Potočnik, naime, već je godinama u vrhu snažne inozemne tvrtke sa sjedištem u Prelogu. Za Regionalni tjednik je ispričala kako se već godinama nosi sa izazovima u poslovnom svijetu ali i izazovima u politici.

Iza Vas je bogato višegodišnje iskustvo rada u vrhu velike strane tvrtke. Riječ je o odgovornoj poziciji i poslu koji oduzima puno vremena i traži predanost poslu i rezultate?
Radim u firmi Hilding Anders u Prelogu i to je korporacija koja ima svoje sjedište u švedskom Malmeu, a dio te korporacije postala je tvrtka Hespo u kojoj sam se zaposlila 2005. godine. Ove smo godine promijenili organizaciju i samim je time moja pozicija za jednu stepenicu viša, unaprijeđena, znači odgovaram direktno našem direktoru koji vodi tvrtku. Vodim cjelokupno poslovanje koji je vezano uz veleprodaju na domaćem i stranom tržištu i kontakte s najvećim kupcima poput Lesnine, Jyska i dr.

Grad ne čeka isključivo privatne poduzetnike. Tu je i velik broj EU projekata

Na međunarodnoj konferenciji “Žene u biznisu 2018” u Zagrebu čula su se razna iskustva žena koje su vodeće u svom biznisu. Iako se vremena mijenjaju i dalje ženama je puno teže uspjeti u poslovnom svijetu koji je još uvije “rezerviran” za muškarce?
Moram priznati da je ženama, žele li uspjeti u poslu, vrlo važno znati artikulirati svoj stav, znati dovoljno glasno reći i iskazati svoje mišljenje i mogućnosti. Radim isključivo u muškom svijetu, moji nadređeni su uvijek bili muškarci, kao i moji kolege i kupci s kojima radim. Iz mog bogatog međunarodnog iskustva mogu reći da sam rijetko sretala na visokim pozicijama žene, ali kad partneri s druge strane prepoznaju znanje, stav i korektnost onda nema apsolutno nikakvih problema u pregovorima. Da je ženama uvijek teže nego muškima, to je točno i to zato jer se za postizanje istog cilja žene moraju barem 30 posto više potruditi. Pokazuju to i plaće jer žene i u mojoj branši zarađuju barem 20 % manje za isti posao nego muški kolege.

Uigrani tim

Uz neumoljiv poslovni svijet u kojem već dugi niz godina napredujete već dulje vrijeme ste i u vrhu političke scene Ludbrega. Zamjenica ste gradonačelnika Bilića a upravo je vaše područje, gospodarstvo i dobri rezultati u gospodarstvu, ono što Ludbreg izdvaja od većine gradova?
U politički sam se život uključila iz lokalpatriotskih razloga 2009. godine sa željom da svojim iskustvom koje imam u poslovnom svijetu na neki način doprinesem i lokalnoj zajednici jer stvarno mislim da to mogu. U narednom periodu, bila sam najprije gradska vijećnica, a onda sam se uključila u SDP, što je isključiva zasluga sadašnjeg gradonačelnika i predsjednika SDP-a u Ludbregu, Dubravka Bilića. Dvije i pol godine obnašala sam dužnost predsjednice Gradskog vijeća, uz odličnu suradnju s Dubravkom, a u ovom mandatu, od svibnja prošle godine, kandidirala sam se zajedno s gradonačelnikom na listi SDP-a kao njegova zamjenica.

Ludbreg je posljednjih godina zauzeo poziciju lidera kad je u pitanju korištenje EU fondova. U pet godina povukli smo 108 milijuna kuna. Prolaznost projekata je preko 80 posto.

Ludbreg već godinama postiže i više nego dobre rezultate u gospodarstvu što je osnovni preduvjet da napreduju i ostala područja. No, bez obzira na rezultate gradska uprava želi još više?
Gospodarstvo grada Ludbrega raste naočigled. Tvrtke koje već jesu u Ludbregu šire svoje pogone, zapošljavaju nove ljude i to je zasluga samih gospodarstvenika, ali ono što je sigurno doprinijelo tome je izuzetno dobra suradnja s lokalnom vlašću, u ovom i prošlom mandatu. Potrudili smo da se urede gospodarske zone, da otvorimo mogućnost i drugim tvrtkama da dolaze u Ludbreg. Imamo stabilno gospodarstvo temeljeno na tvrtkama koje već dugi niz godina rade, a neke od njih su također svjetski poznate korporacije. Gospodarstvenici su u Ludbregu uložili 400-tinjak milijuna kuna kuna proteklih godina što je i rezultiralo porastom broja zaposlenih za čak 400 osoba u manje od tri godine.

Cilj gradske uprave u Ludbregu je imati što veću zapošljivost, ali i što veći prosjek plaća budući Ludbreg dijeli sudbina kakve imaju županije na sjeveru Hrvatske?
Po pitanju nezaposlenosti situacija na području grada Ludbrega usporediva je s onim u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji – mi stvarno imamo vrlo nisku stopu nezaposlenosti, ali plaće su niske i to je nekako diktirano potrebama na tržištu. Činjenica je da sve više ljudi odlazi raditi u inozemstvo i samim time su gospodarstvenici motivirani da svoje radnike zadrže tako da im poboljšaju plaće i uvjete rada, ali jedan dio toga doprinosi i država. Naš je cilj da industrije koje su na području grada Ludbrega budu, da tako kažemo, bolje plaćene, nego neke prerađivačke.

“Moram priznati da je ženama, žele li uspjeti u poslu, vrlo važno znati artikulirati svoj stav, znati dovoljno glasno reći i iskazati svoje mišljenje i mogućnosti. Radim isključivo u muškom svijetu, moji nadređeni su uvijek bili muškarci, kao i moji kolege i kupci s kojima radim. Iz mog bogatog međunarodnog iskustva mogu reći da sam rijetko sretala na visokim pozicijama žene, ali kad partneri s druge strane prepoznaju znanje, stav i korektnost onda nema apsolutno nikakvih problema u pregovorima.”

Grad ne čeka isključivo privatne poduzetnike da privatnim investicijama doprinesu gospodarskoj slici grada. Tu je i velik broj dobivenih EU projekata?
Kad je riječ o europskim projektima, tu zaista prednjačimo, imamo izuzetno dobro uigran tim. Posljednjih smo godina zauzeli poziciju lidera kad je u pitanju korištenje EU fondova. U pet godina povukli smo 108 milijuna kuna. Prolaznost projekata je preko 80 posto. Bilo koji natječaj da se pojavi, mi imamo osnove i predispozicije da se na njega javimo. Sve odrađujemo promptno i unutar Grada, znači gradskih službi. Moram pohvaliti ekipu koja na tome radi i zahvaljujući kojoj ne ovisimo o vanjskim agencijama. Koristimo apsolutno sve moguće izvore za koje vidimo da mogu kvalitetu života u našem gradu podići na jedan viši stupanj.

Kao i u poslovnom svijetu i u politici surađujete većinom s muškarcima. Kakva je vaša suradnja s gradonačelnikom s kojim činite, prema rezultatima, jako dobar tim?
Suradnja s gradonačelnikom Bilićem je zapravo jedan kontinuitet. Surađivali smo već kad sam bila predsjednica Gradskog vijeća, oboje smo radili u interesu grada, bili iz iste opcije i uvijek su nam projekti bili na prvom mjestu. Gradonačelnik Bilić je izuzetno liberalan čovjek pa se osjećam ravnopravnom i to se vidi i stoga jer on vrlo često traži moje mišljenje i savjete. On voli čuti drugo, treće, četvrto mišljenje i uvažava druga mišljenja, a to se ne odnosi samo na mene, već na sve ljude koji rade u Gradu i na partnere izvana. I upravo je to snaga našega rada koju građani prepoznaju. Zato u istom timu mislimo nastaviti i dalje nakon ovog mandata jer ima još dosta projekata koje možemo odraditi u Ludbregu, ali i u Županiji.

Renata Potočnik

Renata Potočnik rođena je Ludbrežanka gdje je završila osnovnu školu, a Gimnaziju u Varaždinu. Najveća ljubav iz tih dana je bio rukomet, pa je osim u lokalnom klubu igrala i u Koki u Varaždinu te je proglašena i najboljom sportašicom Ludbrega. Prije nego je počela studirala na Fakultetu organizacije i informatike uslijedio je odlazak i Englesku.

– Htjela sam učiti jezike pa sam radila kao baby sitter, snalazila sam se već s 18 godina i uzela jednogodišnju pauzu između srednje škole i fakulteta. Odradila sam i taj dio, završila na Cambridgeu strane jezike, vratila se u Hrvatsku, diplomirala i počela raditi u Ludbregu sve do odlaska u tvrtku Hespo u Prelogu. Centar mog privatnog svijeta su moji sinovi, na koje sam jako ponosna, Martin, uspješan student i apsolvent PTF u Osijeku i Rok, uspješan gimnazijalac 3. razreda 1. varaždinske gimnazije – zaključila je Potočnik.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje