Povežite se s nama

Život i društvo

Komora medicinskih sestara odbija zahtjeve za samostalan rad osobama s prekvalifikacijama

medicinska sestra doktor zdravlje pomoć

Objavljeno:

- dana

Hrvatska komora medicinskih sestara reagirala je zbog napisa u medijima temeljenog na nedavnom istraživanju novinarke Žurnala, Azre Omerović, o kupovanju diploma za zanimanje medicinske sestre u Bosni i Hercegovini.

HKMS ne usvaja zahtjeve za izdavanjem Odobrenja za samostalan rad, podnositelja zahtjeva koji su završili tzv. programe prekvalifikacije, odnosno programe obrazovanja odraslih u drugim državama.

Komora je o ovome poslala priopćenje koje prenosimo u nastavku.

Hrvatska komora medicinskih sestara ne usvaja zahtjeve za izdavanjem Odobrenja za samostalan rad, podnositelja zahtjeva koji su završili tzv. programe prekvalifikacije, odnosno programe obrazovanja odraslih u drugim državama.

Hrvatska komora medicinskih sestara čvrstog je stava da traženu razinu obrazovanja za sestrinsku profesiju nije moguće steći na opisani način.

Programi prekvalifikacije nisu jednaki hrvatskim obrazovnim programima za stjecanje kvalifikacije medicinske sestre opće njege pa stoga ne mogu rezultirati istim ishodima znanja, vještina i kompetencija. Sestrinska profesija pripada reguliranim profesijama kojima Direktiva EU jasno određuje minimalne uvjete školovanja, a ishodi učenja moraju biti u skladu s Europskim i Hrvatskim kvalifikacijskom okvirom.

Hrvatski obrazovni program ne poznaje program prekvalifikacije u struci sestrinstva, a takvi programi iz drugih država u suprotnosti su sa Zakonom o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija kao i s odredbama Direktive 2005/36 EK.

„Uspoređujući program prekvalifikacija utvrdili smo bitne razlike u stručnim kvalifikacijama kao i značajan nedostatak sati teorijske i kliničke nastave“, govori Slava Šepec, predsjednica HKMS-a.

Pravo na samostalan rad u Hrvatskoj imaju samo medicinske sestre koje posjeduju Odobrenje za samostalan rad, o čemu odlučuje upravo Hrvatska komora medicinskih sestara. Obrazovanje medicinskih sestara opće njege sastoji se od najmanje 4600 sati teorijskog i kliničkog osposobljavanja tijekom najmanje tri godine strukovnog obrazovanja ili stručnog studija.

„Kao jedna od najbitnijih karika u zdravstvu, medicinska sestra opće njege, može obavljati zdravstvenu njegu samo ako posjeduje kompetencije stečene ovakvim obrazovanjem“, zaključila je predsjednica HKMS-a.

Hrvatska komora medicinskih sestara reagirala je povodom nedavnog istraživanja novinarke Žurnala, Azre Omerović, o kupovanju diploma za zanimanje medicinske sestre u Bosni i Hercegovini.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje