Povežite se s nama

U fokusu

“Pustite nas na miru. Čistoća je načinom obračuna i velikim računima u pravu, a svi drugi u krivu?!”

Objavljeno:

- dana

Što namjerava/želi/planira direktor varaždinske Čistoće Davor Skroza prijavljujući komunalnu tvrtku Pre-Kom iz Preloga raznim državnim inspekcijama? Pita se to već mjesecima Siniša Radiković, direktor preloškoga komunalca, koji zajedno sa svojim radnicima gotovo svakog tjedna selektira novu hrpu dokumenata poduzeća, ovisno je li u nadzor došao porezni inspektor ili netko iz Ministarstva za zaštitu okoliša, financija…

Iako mu inspektori ne govore po čijoj su prijavi došli, direktor Radiković je, kaže, saznao da se dijelom radi o prijavama varaždinske Čistoće. Zašto? Ni njemu samom, kaže, nisu jasni motivi kolege s južne strane Drave niti su njihova dva poduzeća ikad u prošlosti imala nesuglasica. Jasno je ipak da Siniša Radiković itekako ima ideju što to Davora Skrozu smeta u vezi Pre-Koma. – Cijena – kratko kaže.

Računi za prikupljanje i odvoz otpada Prekoma, naime, više su nego dvostruko jeftiniji od računa koji za istu ovu uslugu naplaćuje varaždinska Čistoća.

Međutim, Varaždincima i stanovnicima drugih općina koje koriste usluge Čistoće više nije novost da ono što plaćaju više od 100 kuna u susjedstvu stoji dvostruko manje. O svemu tome žestoko se raspravlja na društvenim mrežama, objavljuju se računi iz susjedstva, a nedavno je održan i prosvjed.

“I mi i Čistoća imamo zakonite cjenike, jedino je naš moralniji”

Ali, prošlog je tjedna situacija na relaciji Pre-Kom – Čistoća kulminirala. Varaždinska je tvrtka Uredu državne uprave podnijela prijave protiv Grada Ludbrega i Općine Martijanec, vezane uz zaštitu zakonitosti u vezi s odlukama o načinu pružanja javnih usluga ovih dviju jedinica lokalne samouprave.

Prijavu je u ime Čistoće podnijelo isto varaždinsko odvjetničko društvo koje je prije nekoliko tjedana poslalo dopis osnivaču FB grupe „Varaždinsko smeće“ Robertu Boroviću. On je potom „iz privatnih razloga“ izašao iz grupe, a netom poslije je grupa organizirala prosvjed ispred Gradske vijećnice na kojem su se okupili Varaždinci nezadovoljni visokim računima za smeće, ali i gradskom politikom uopće.

Tužakanje i prijave

Paradoksalno je da su i Ludbreg i Martijanec jedni od osnivača Čistoće, ali se ne koriste njezinim uslugama. U Ludbregu otpad prikuplja gradska komunalna tvrtka Lukom, a najveći trn u oku Čistoće je, izgleda, maleni Martijanec, koji je na temelju ponuda izabrao Pre-Kom kao tvrtku koja će prikupljati otpad na području Općine. Čistoća taj izbor nije dobro primila, iako je Martijanec od triju traženih ponuda (Lukom i Pre-Kom, i Čistoća ) izabrao financijski i opsegom usluge najpovoljniju za svoje mještane. Čistoća, koja kao kriterij obračuna varijabilnog dijela cijene uzima kućanstvo, u svakom je slučaju, kaže načelnik Martijanca Dražen Levak, najskuplja. Pritom, smatra se da takav izračun nije fer jer „smeće ne stvaraju kvadrati nego ljudi“.

Nakon što su u Ludbreg i Martijanec stigle obavijesti državne uprave o zaprimljenim prijavama, Siniša Radiković je objavio otvoreno pismo na FB stranici grupe „Varaždinsko smeće“.

– Gospodine Skroza, izgleda da više gledate susjede i kako njima nanijeti štetu umjesto da gledate kako da unaprijedite svoj posao. Osobno me zanima a vjerujem da to zanima i Vaše korisnike koliko ste njihovog novca dosada utrošili za navedena prijavljivanja (odvjetnike) između ostalog i nekih od svojih vlasnika – napisao je između ostaloga Siniša Radiković u postu koji je dobio velik broj „lajkova“. I nastavio:

– U prijavi Čistoće Varaždin osporavate nekoliko članaka Odluke navedenih JLS-a, više kozmetički, a Vaša stvarna primjedba odnosi se samo na jednu stvar a to je da se ozakoni samo Vaš način određivanja cijene minimalne javne usluge (CMJU) po kućanstvu – napisao je.

“Moram Vam reći da se čast i ugled stječu radom, a ne prijavljivanjem i iznošenjem neistine o drugima.”

U nastavku mu nabraja zakonske odredbe o određivanju minimalnih cijena javne usluge i sugerira:

– Gospodine Skroza, Vi trošite novac svojih građana na prijavljivanje i odvjetnike, pokušavate nas prijavama valjda slomiti, želite da i stanovnici Vaših susjednih JLS plaćaju veće račune za smeće umjesto da se i Vi prilagodite svojim građanima i dogovorite što „bolje“ cjenike i bolju uslugu za njih. Siguran sam da bi mene, kao direktora Pre-Koma, prijavim li neku JLS koja je vlasnik Pre-Koma ili neku susjednu JLS, Nadzorni odbor društva ekspresno smijenio – piše.

Siniša Radiković je pritom pozvao Davora Skrozu da „primijeni mišljenje Porezne uprave iz svibnja prošle godine i korisnicima počne naplaćivati 13 % PDV-a na ukupni račun, a ne 25 % na varijabilni dio računa“. Zbog toga su Varaždinci među rijetkim stanovnicima hrvatskih gradova i općina koji na taj dio računa plaćaju puni PDV. Država ne prigovara jer taj novac ionako ide u njezinu blagajnu.

Njemu također nije jasno da Davor Skroza pokušava uvjeriti da je „Čistoća načinom obračuna (po kućanstvu) u pravu, a svi drugi u krivu“.

Moralniji cjenik

Ovo nije prvi put da se Siniša Radiković otvorenim pismom obratio Davoru Skrozi.
Prije mjesec dana je na stranici iste grupe žestoko reagirao na njegovu izjavu na sjednici varaždinskoga Gradskog vijeća da Prelog i Krk, kao dvije najbolje JLS u Hrvatskoj „bildaju svoje odlične rezultate u odvajanju otpada“. Nakon što ga je nizom brojki i činjenica pobio, Radiković mu je poručio: – Možemo reći da ste nas oklevetali iznošenjem neistine pred Vašim gradskim vijećnicima. Javno Vas pozivam da ako govorite o nama, iznesete barem točne podatke ili nas pustite da radimo mi svoje, vi svoje.

Moram Vam reći da se čast i ugled stječu radom, a ne prijavljivanjem i iznošenjem neistine o drugima – žestok je bio direktor Pre-Koma. Stanovnici Varaždinske županije zavide Međimurcima na visini računa za smeće. Uz mogućnost izbora kanti zapremnine od 60 litara za samačka kućanstva, minimalno 80 litara za dvije do tri osobe i obveznih 120 litara za četvero i više, korisnici Pre-Koma najskuplji mogući račun (120 litara + biootpad + dva odvoza glomaznog otpada) plaćaju 69,50 kuna. Puno manje od varaždinskih 106 kuna za sve, bez mogućnosti plaćanja po volumenu. Samci s kantom volumena 60 litara, a koju izabire njih 90 %, za smeće mjesečno izdvajaju 34, 75 kune. Kompostiraju li sami, svota je 29,32 kune.

– I mi i Čistoća imamo zakonite cjenike, jedino je naš moralniji – zaključuje Siniša Radiković.

I po deseti put tijekom sat vremena razgovora ponavlja:

– Čini se da je Čistoća, osim što ratuje s vlastitim građanima, otvorila i novu, međimursku „frontu“.

Prekom vs. Čistoća – Više nego dvostruko jeftinije

Stanovnici Varaždinske županije zavide Međimurcima na visini računa za smeće. Uz mogućnost izbora kanti zapremnine od 60 litara za samačka kućanstva, minimalno 80 litara za dvije do tri osobe i obveznih 120 litara za četvero i više, korisnici Pre-Koma najskuplji mogući račun (120 litara + biootpad + dva odvoza glomaznog otpada) plaćaju 69,50 kuna. Puno manje od varaždinskih 106 kuna za sve, bez mogućnosti plaćanja po volumenu. Samci s kantom volumena 60 litara, a koju izabire njih 90 %, za smeće mjesečno izdvajaju 37 kuna. Kompostiraju li sami, svota je 29,32 kune.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje