Povežite se s nama

Život i društvo

Hoće li ove godine napokon krenuti radovi na obnovi varaždinske sinagoge?

Objavljeno:

- dana

Varaždinska sinagoga bit će prva u Hrvatskoj kojoj će se gotovo u potpunosti vratiti njezin povijesni lik, iako ne i izvorna namjena, zaključak je govornika koji su prošlog utorka sudjelovali na tribini pod nazivom „Prema obnovi varaždinske sinagoge“.

Na predavanju koje je u Židovskoj općini u Zagrebu organiziralo Kulturno društvo „Miroslav Šalom Freiberger“ sudjelovali su arhitektica Iva Kušan iz Studija Kušan, arhitektica Helena Paver Njirić i varaždinski arhitekt Željko Trstenjak. Tribinu je vodila dr. sc. Snješka Knežević, a kao gošća je sudjelovala Sandra Malenica, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika. Okupljenima se prvo obratila Snješka Knežević, podsjetivši ih da je „Varaždin grad kulture, spomenika i Baroknih večeri“. Napomenula je i da je bio kandidat za Listu spomeničke zaštićene baštine pri UNESCO-u.

– To je jedan njegovani ambijent u kojem se ne vide nikakvi konflikti, kao primjerice u Zagrebu – naglasila je Knežević, dodavši da je riječ o „finom, malom, srednjoeuropskom gradiću“.

Prije 15 godina rekonstruirana su bočna pročelja, novci za obnovu stižu na kapaljku

Govoreći o židovskoj sinagogi, Knežević je istaknula da je Varaždin prije Zagreba imao svoju Židovsku općinu, osnovanu 1777. godine, a preduhitrio je Zagreb i u gradnji sinagoge. Naime, prva sinagoga bila je izgrađena već 1812. godine i svojim je izgledom podsjećala na obiteljsku kuću. Ta prizemnica se i danas nalazi u varaždinskoj Kukuljevićevoj ulici, a publika ju je mogla vidjeti u sklopu prigodne videoprojekcije filmova o Varaždinu i sinagogi.

– Rastom židovske zajednice u Varaždinu, koja je bila izrazito napredna, izgrađena je prva sinagoga 1861. godine, po uzoru na istu takvu u Parizu. Nažalost, od 40-ak sinagoga u Hrvatskoj, pola ih je uništeno za vrijeme NDH. Danas su u Hrvatskoj ostale samo tri sinagoge, u Dubrovniku, Splitu i Rijeci – rekla je Knežević i dodala da su od 1938. godine, počevši od Kristalne noći, u Njemačkoj sve sinagoge bile uništavane, obezvređivane i pretvarane u magazine.

Gotovo ih se tretiralo poput staja. Govoreći o sudbini sinagoge u Varaždinu, Knežević je istaknula da je sa sinagoge skinuta maska. Rekla je i da je nakon Drugoga svjetskog rata njezin prostor prenamijenjen u kino i Narodni dom. Već 1948. godine gasi se Židovska općina, a zabilježeni su pokušaji uglednog Varaždinca Artura Takača da od prostora napravi Olimpijski sportski muzej. To se se, prema riječima Knežević, neko vrijeme ozbiljno razmatralo u Gradu Varaždinu.

– Prije 13 godina arhitektica Helena Paver Njirić dobila je zadatak da napravi rekonstrukciju zgrade, a već 2007. godine napravljena je virtualna rekonstrukcija sinagoge. Sinagogama u Hrvatskoj se posebno bavi istaknuti sveučilišni profesor arhitekture Zlatko Karač, a poviješću Židova u Varaždinu bavila se pokojna kustosica GMV-a prof. Magdalena Lončarić – rekla je dr. sc. Snješka Knežević.

Mukotrpna obnova

Na nju se nadovezao umirovljeni arhitekt dipl. ing. Željko Trstenjak, donedavni pročelnik varaždinskoga Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, prisjetivši se cijele povijesti početka obnove sinagoge.

– Početkom 90-tih godina primijetili smo da je potrebna njezina obnova. Znali smo da je za takav pothvat potreban velik novac i u dogovoru s Gradom Varaždinom i Ministarstvom kulture najprije smo obnovili krov. No, dalje smo se našli pred preprekama, jer u Varaždinu gotovo da i nema dokumentirano kako je sinagoga izgledala iznutra, osim jedne fotografije na kojoj se vide klupe i luster. Imali smo po jedan snimak iz 1966. i 1969. godine i našli smo razglednicu na kojoj smo utvrdili izgled sinagoge s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Nikada nije nađen nijedan autentičan nacrt dok nismo dobili određenu dokumentaciju iz Beograda, a jedan predmet iz sinagoge čuva se u privatnoj ostavštini – prisjeća se Trstenjak teških početaka.

No, to stručnjake nije obeshrabrilo, jer su imali cilj vratiti sinagogi izvorni izgled. Dosad je provedena bočna obnova varaždinske sinagoge.

– Sada slijedi obnova njezina pročelja i ostalih detalja, poput tornjića i kupola, pa potom i interijera. Nadam se da ćemo dobiti dovoljno novaca da sjeverno pročelje završimo – zaključio je Trstenjak.

Svaka rekonstrukcija je najprije virtualna, a neke na kraju imaju sreću postati fizičke

Voditeljica tribine je potom istaknula da se u Varaždinu ide na tzv. „faksimilnu rekonstrukciju, što pokazuje da je kod Grada Varaždina to ne samo arhitektonsko pitanje već je pokazan i politički senzibilitet za židovsku ostavštinu“.

Nakon što se povela riječ o rekonstrukciji zgrade, arhitektica Iva Kušan je otkrila da je njihov studio napravio projekt uz pomoć varaždinskog arhitekta Željka Trstenjaka.
– Mi smo radili na rekonstrukciji crkve Filipa i Jakova u Vukovaru i to smo uspješno izveli. Moram zato i reći da je svaka rekonstrukcija najprije virtualna, a samo neke rekonstrukcije imaju sreću da postanu i fizičke. Mi smo se preko arhitektice Helene Paver Njirić uključili u projekt rekonstrukcije varaždinske sinagoge 2006. godine. Važno je istaknuti za varaždinsku sinagogu – koja je bila po tadašnjem Zakonu locirana uvučeno od ceste, kao i svaka nekršćanska bogomolja – da nije građena u smjeru istok-zapad, nego sjever-jug. U tome je njezina urbanistička posebnost – pojasnila je Kušan.

Osvrnula se i na spomenut, faksimilnu rekonstrukciju varaždinske sinagoge.

Nakon Drugoga svjetskog rata na zgradi je sve promijenjeno, jedino je ostao tripartitni ulaz

– Jako smo se zabrinuli za pročelje jer nigdje nije bilo tlocrta. No, imali smo sreću da nam je cijela struktura zgrade bila jasna i mogli smo istraživati. Virtualnu rekonstrukciju smo napravili prema razglednici iz 1908. godine. Mi smo sebi zapravo postavili pitanje: „Što nam ta kuća ima za reći?“ Da to pokušamo otkriti. Tako smo temeljem istraživanja arhitekta Zlatka Karača došli i do ishodišta varaždinske sinagoge, koje leži u istima u Parizu i Budimpešti. Jedina razlika je u tornjevima, koji su na varaždinskoj sinagogi mali i zdepasti. Ali i Varaždin je u usporedbi s Budimpeštom mali gradić – izjavila je Kušan.
Dodala je da je jednostavno raditi rekonstrukciju zgrade koja je napravljena od cigle.
– Prije 15 godina rekonstruirali smo bočna pročelja. Inače, kad radimo rekonstrukciju, trebamo srušiti sve što je suvišno. Na zgradi varaždinske sinagoge vidi se točno što je na njoj učinjeno nakon Drugoga svjetskog rata. Sve je promijenjeno. Jedino je ostao središnji tripartitni ulaz. Od ostalih radova, to su oni na plastici, a tu nam je najveću pomoć pružio arhitekt Boris Vučić. Mi iz razglednice koju imamo ne možemo vidjeti kako točno izgledaju svi detalji. Tu je također velik doprinos dao Željko Trstenjak. U svakom slučaju, možemo reći da je najveći rad dosad odrađen na detaljima. Ostala je, dakle, jedino izrada faksimilne rekonstrukcije, radovi na krovištu kupole i tornjićima. Za sam tripartitni ulaz i njegovu rekonstrukciju Željko Trstenjak je napravio istraživanja na istim zgradama od Engleske nadalje, kako bismo napravili ulaz nalik na onaj u viničkom dvorcu – istaknula je Kušan.

Što s prostorom?

Govoreći o prenamjeni prostora, arhitektica Helena Paver Njirić je rekla da je bilo potrebno napraviti novi projekt.

– Oslik svoda trebao bi se rekonstruirati, a intervencija je minimalna. Od sada na dalje morat ćemo koordinirati projekt pročelja s uređenjem interijera na svakom koraku – poručila je Paver Njirić.

Zaključnu riječ na tribini dobila je zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, koja je rekla kako „iz perspektive Grada ne mogu promatrati zgradu samo iz arhitektonskog gledišta već u kontekstu cijele priče grada“.

– Ja na to sve gledam više kao na nešto duhovno. U Varaždinu danas žive tri osobe židovske vjeroispovijesti. Od židovske tradicije u Varaždinu kao simbol židovske zajednice jedino je ostalo židovsko groblje i zgrada sinagoge. Ja sam se u svojem nastojanju da se napravi rekonstrukcija sinagoge za pomoć obratila dr. Andreju Palu, predsjedniku Židovske općine u Čakovcu, i od njega dobila svu moguću potporu. On je i zaslužan za dobivanje dokumentacije iz Beograda – rekla je Malenica te dodala kako je prvotno bilo osmišljeno da se u prostoru sinagoge napravi projekt Galerijskog centra.

Rekonstruirani ulaz u varaždinsku sinagogu trebao bi nalikovati onomu u vinički dvorac

– Kada je riječ o pročelju, nadam se da će ove godine krenuti njegova rekonstrukcija, jer je projekt prijavljen Ministarstvu kulture. Držim da je puno važnije da sinagogu obnovimo izvana, a onda da krenemo na interijer – poručila je Malenica.

Potom je voditeljica Snješka Knežević napomenula da primjera prenamjene sinagoga u Njemačkoj i cijeloj Europi ima jako puno. Zanimalo ju je i kako Varaždinci namjeravaju riješiti složenu dopremu i montiranje tehničke opreme u slučaju da prostor u sinagogi bude korišten za koncerte ili slična kulturna događanja.

– Sinagoga je prevrijedno mjesto da bi bila bilo čiji ured. U planu je da uz memorijalni dio sinagoge bude i onaj za održavanje kulturnih događanja. Sinagoga treba biti otvorena za sve, ali ne kao prihodovno-turistički objekt, već kao simbol odnosa Varaždina prema židovskoj baštini. I neka se zna da nitko nad sinagogom nema šapu – bila je kategorična Malenica.

Dodajmo da je na kraju uslijedila i reakcija iz publike. Štoviše, oglasio prof. dr. sc. Zlatko Karač, koji je poručio da se sjeća kako je još 2010. godine u zagrebačkoj Židovskoj općini održana virtualna prezentacija rekonstrukcije varaždinske sinagoge.

Izvorno stanje

– Pitao sam se je li to samo jedan intelektualni pokušaj koji se neće realizirati. Međutim, kako stvari teku, varaždinska će obnovljena sinagoga kao arhitektonska memorija biti rijedak primjer kod nas! Ipak bih na sve dodao da ovo neće biti obnova izvornog stanja sinagoge. Vratit će se 2. faza, zadnja cjelovita faza ili najvredniji dio koji se sačuvao, pročelje kakvo je zatečeno je iz vremena 1941. ili 1942. godine, dakle, za vrijeme ustaške vlasti. To znam jer sam na sajmu antikviteta na Britanskom trgu u Zagrebu pronašao časopis iz tog vremena s fotografijom zgrade sinagoge kakvu smo zatekli. To je i logičan zaključak jer ustaška vlast je morala uništiti sva židovska obilježja. A i kupole su skinute za vrijeme NDH, jer je bronca s njih trebala za izradu municije – zaključio je naš najvrsniji stručnjak za sinagoge.

Malenica: “Znamo gdje su štukature i ostavština“

Sandra Malenica

Zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra Malenica zadovoljna je činjenicom da se pobudio stručni interes za obnovu sinagoge.

– Ono na čemu intenzivno radimo već godinu i pol dana je da tražimo finalnu namjenu za samu zgradu. Ona mora biti usuglašena i sa Židovskom općinom u Zagrebu jer je nekad bila bogomolja, te stoga mora biti u suglasju s potrebama suvremenog društva i s odredbama konzervatorske struke.

Prije nekoliko godina postavljena je u Židovskoj općini izložba o Židovima u Hrvatskoj. U dogovoru s predsjednikom Židovske općine u Zagrebu dr. Ognjenom Krausom i Ministarstvom kulture trebala bi krajem travnja ove godine biti postavljena ista u Varaždinu, u prostoru sinagoge. Mi bismo iz našeg muzejskog fundusa predstavili židovsku ostavštinu u našem gradu – izjavila je Malenica.

Osvrnula se i na pitanja gradskih vijećnika koji su javno postavili pitanje što je s materijalnom ostavštinom iz varaždinske sinagoge, koja je, prema njihovim saznanjima, skrivena po varaždinskim podrumima i tavanima.

– Bilo mi je jako drago kada je postavljeno to pitanje, zato jer smo mogli dokazati da kontinuirano radimo. Naravno, mi znamo gdje je svaka štukatura i ostalo. Dat ćemo vijećnicima odgovor na ta pitanja u pisanom obliku na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća – obećala je Malenica.

Život i društvo

Malu maturu položili u OŠ Babinec iz 1974. godine, a nakon 50 godina prisjetili se dogodovština iz školskih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Zajednički susret učenika završnih razreda Osnovne škole Babinec, a koji su osmi A, B ili C razred završili školske godine 1973./74. održan je u petak, 3. svibnja, objavila je Općina Cestica.

Prvi generacijski susret, 50 godina nakon završetka Osnovne škole potaknuli su Stanko Dugi iz osmog A, Mirko Majhen iz 8. B i Marijana Kutnjak r. Hutinski iz 8.C razreda.

Uz 47 učenika, susretu se odazvala i razrednica 8. B, učiteljica Marija Jug, a nakon okupljanja koje je započelo u 17 sati na terasi restorana Žmah u Babincu, snimljena je zajednička fotografija.

U nastavku druženja izaslanstvo učenika otišlo je na groblje u Cesticu te položilo svijeće i zapalilo svijeću na grobu učiteljice Marije Sedlar, razrednice 8. C razreda, a u spomen na učiteljicu Ivanku Jakopan, razrednicu 8. A razreda, kao i na preminule kolege učenike, potom je vijenac položen kod središnjeg križa na groblju gdje je molitvu za preminule razrednike, učitelje i učenike predvodila Slavica Kovačić rođena Šinjur.

Po povratku s groblja druženje je nastavljeno uz sjećanje na školske dane, a u ime organizacijskog odbora učenicima koji su se na susret odazvali zahvalila je Marijana Kutnjak. Podsjetila je na siromaštvo i sveopću oskudicu u kojoj se nekad odrastalo i živjelo te izrazila zadovoljstvo i zahvalnost roditeljima i nastavnicima koji su ih tijekom odrastanja i školovanja vodili kroz život. Zahvalnost na susretu svojim nekadašnjim đacima izrazila je i učiteljica glazbenog odgoja Marija Jug, a susret je potom nastavljen uz zakusku i sjećanja na školske dane.

Na generacijski susret učenika, danas mahom u dobi od 65 godina, đaci su donijeli i fotografije iz školskih dana, a sa zanimanjem su pogledali i „Spomenar“ (isti je sačuvala i na susret donijela Josipa Korotaj rođena Mihin iz Kolarovca) koji je u to doba gotovo držao svaki učenik.

Druženje je uz pjesmu i prepričavanje dogodovština iz školskih dana potrajalo do duboku u noć, a uz izvođenje hitova iz sedamdesetih i nešto novijih glazbenog sastava „Mihael i Marinko“ se i zaplesalo.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mladi kuhari u Varaždinu učit će u novom Kuharskom praktikumu vrijednom 100.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarska škola Varaždin bila je od 2020. do 2023. godine partner na projektu ReCeZa – Regionalni Centar Zabok čiji je nositelj bila Srednja škola Zabok.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 8.851.720,47 eura.

Za vrijeme trajanja projekta kroz projektne aktivnosti realizirale su se brojne radionice za učenike i nastavnike, natjecanja učenika na školskoj, državnoj i međunarodnoj razini, studijska putovanja iz područja turizma i ugostiteljstva te su razvijeni standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i kurikuluma za nove programe.

U okviru projekta Gospodarska škola Varaždin dobila je profesionalnu opremu za kuharski praktikum u vrijednosti od 100.000 eura, a upravo je to bila prilika za prigodnu svečanost na kojoj su se okupili ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica županice Karlovačke županije dr.sc. Vesna Hajsan Dolinar, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš-Kul, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije mr.sc. Marija Šćulac, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, Branka Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Varaždin, kao i mnogobrojni ravnatelji srednjoškolskih ustanova s područja Varaždinske županije.

Uvodno pozdravljajući sve okupljene ravnateljica Gospodarske škole Jasenka Kelemen je istaknula kako je uključivanje škole u ovaj projekt od izuzetne važnosti te kako će učenici imati priliku učiti u kuhinjama budućnosti.

– Profesori i nastavnici će prenositi stečena znanja i najsuvremenije kulinarske tehnike kako bi naši učenici izrasli u poznate i uspješne šefove. Ovaj novi Kuharski praktikum je jedan lijepi poklon za Dan škole. Hvala svima na podršci i pomoći, poglavito našem osnivaču, Varaždinskoj županiji – rekla je ravnateljica Kelemen.

Čestitajući ravnateljici i djelatnicima škole na uspješno provedenome projektu, župan Anđelko Stričak je rekao kako su za današnji razvoj društva važni sigurnost, gospodarski rast i obrazovanje.

– Varaždinska županije je osnivač 13 srednjih škola, a u njima se obrazuje 75 % učenika u strukovnim ili obrtničkim zanimanjima, 20 %ih pohađa gimnazijske programe i pet posto ih pohađa umjetničke programe. Sama ta činjenica najbolje govori o tome da je naše školstvo prilagođeno potrebama našeg gospodarstva. Naši učenici kada završe svoje školovanje, ne čekaju na Zavodu za zapošljavanje svoje radno mjesto, već se mogu odlučiti da li idu na tržište rada, da li nastavljaju daljnje školovanje na fakultetima ili će pokrenuti neku od svojih privatnih inicijativa. Osim što smo osnivač 13 srednjih škola, Varaždinska županija je osnivač i 14 centara izvrsnosti te pet centara izvrsnosti u strukovnim zanimanjima te dva centra kompetentnosti. Upravo u tim centrima oni dobivaju tu informaciju više te se mogu lakše odlučiti u kojem smjeru će nastaviti. Također, naše srednje škole su prilagođene cjeloživotnom obrazovanju tako da u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje provodimo cijeli niz doškolovanja te različitih prekvalifikacija. Recimo, u 2022. godini su 234 osobe to završile, prošle godine 321 osoba, a u ovoj godini već sada imamo 190 polaznika. Zahvaljujući našim ravnateljima, profesorima, nastavnicima i pročelnicima, odrađujemo dobar posao za sve – zaključio je župan Stričak.

Damir Habijan

Otvarajući novi Kuharski praktikum, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je istaknuo kako je Varaždinska županija lider u Republici Hrvatskoj po pitanju ulaganja u područje obrazovanja.

– Što se tiče radne snage, kada govorimo o strukovnim zanimanjima, po tom smo pitanju doista deficitarni, ali to nije nešto što se odnosi samo na Hrvatsku. Pogledamo li zapadno europske zemlje, odnosno zemlje Europske unije, nažalost i one se bore s istim problemom. Ako pogledamo Republiku Hrvatsku, čak 70 % učenika koji upisuju srednje škole upisuju upravo strukovna zanimanja, ali unatoč tome s tim zanimanjima i s nedostatkom radne snage i dalje imamo problem. Učenici koji će ovdje završiti Gospodarsku školu i ovo hvalevrijedno zanimanje bez problema će naći posao na tržištu rada. Po pitanju obrtništva, nekoliko brojki: u zadnje četiri godine broj obrta u Hrvatskoj skočio je sa 75.000 na 116.000, dakle imamo 55.000, više otvorenih obrta na razini države. Grad Varaždin je po tom pitanju čak i bolji i ima gotovo 65 novih obrta. Ono što mogu reći ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, što smatram bitnim, pogotovo u segmentu obrtništva, to su mjere koje možemo poduzeti, koje smo dosad poduzeli i daju rezultate. Prije svega, ono što je zanimljivo jest stipendiranje učenika – 15.500 stipendija koje je dodijeljeno u vrijednosti 29 milijuna eura i 1.316 stipendija gospodarskim subjektima vrijednih 11,5 milijuna eura, dakle ukupno 40,5 milijuna eura je dalo rezultate. U školskoj godini 2022./’23. nakon dugo vremena imamo porast broja upisa u strukovne škole i to nas veseli – rekao je ministar Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje