Povežite se s nama

Međimurje

I Međimurci pokazali kako se glumi i govori na njemačkom

Objavljeno:

- dana

KRATIVNO

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu od 30. ožujka do 1. travnja održane su 14. Dramske igre na njemačkom jeziku – Theaterspiele.

Ove godine sudjelovalo je oko 800 djece od vrtićke do studentske dobi iz 49 dramskih grupa iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Hrvatske. Iz Međimurske županije nastupilo je 5 škola: OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, I. OŠ Čakovec, Srednja škola Čakovec, OŠ Podturen i OŠ Sveti Juraj na Bregu.

Tri dana recitacija

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku jest promicanje njemačkog jezika, razvoj suradnje između osnovnih i srednjih škola te vrtića, i to ne samo na području Republike Hrvatske nego i na međunarodnoj razini. Cjelokupna manifestacija, koja nije natjecateljskoga karaktera, odvijala se kroz tri dana, a svakoj je dramskoj skupini omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku. Osim mogućnosti da se sudionici svojom predstavom prezentiraju u okviru Dramskih igara, u OŠ Vidovec organizirane su i radionice za učenike i učitelje njemačkog jezika.

– Najesen smo počeli s pripremama, birali smo temu koju ćemo obraditi i autora, uvažavali smo i učeničke prijedloge. Intenzivno smo počeli raditi nakon Nove godine – rekla je Snježana Vuković, učiteljica njemačkog jezika i voditeljica grupe “Gute kindl” iz OŠ Podturen, čiji je 6. razred nastupao s obradom pjesme Ericha Kästnera “Das verhexte telefon”.

– Djeci je to drugi put da se pripremaju za Theaterspiele, nastupali su i prošle godine. Sad su malo odrasliji pa su i sigurniji u svojoj izvedbi. Ovo im je odlična motivacija za učenje njemačkog jezika – dodala je učiteljica Vuković.

Poticaj za učenje

Ovogodišnje Dramske igre organizirala je Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske “Europski kulturni krug – EKULT” uz Osnovnu školu Vidovec i Općinu Vidovec. Na otvorenju u varaždinskom HNK-u 30. ožujka prisustvovali su zamjenik župana varaždinske županije Alan Kišić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić i ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić, koji je s Leom Lesar Dolenc, učiteljicom njemačkog jezika u OŠ Vidovec i predsjednicom Europskoga kulturnoga kruga EKULT, otvorio ovogodišnje Dramske igre. – Uz Zeljarijadu, ovo je jedan od najvećih projekta koji Općina provodi. Izuzetno sam zadovoljan što smo došli do brojke 14 i posebno mi je drago da vidim punu dvoranu roditelja. Upravo vi roditelji dajete pravi poticaj djeci na učenje stranih jezika – izjavio je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje