Povežite se s nama

Međimurje

Gradsko vijeće Murskoga Središće: jeftinija gradnja kuća za mlade obitelji

Objavljeno:

- dana

Vijećnici su na Gradskom vijeću Grada Murskoga Središća donijeli odluku o oslobađanju od plaćanja komunalnoga doprinosa za pojedince i obitelji mlađe od 40 godina koje gradnjom stječu prvu nekretninu.

Ovisno od zone u kojem se gradi nekretnina, iznos komunalnoga doprinosa može dosegnuti i 25.000 kuna pa će se ovo rasterećenje itekako osjetiti na kućnim budžetima.

Viši standard

– Roditelji djece s posebnim potrebama koji grade ili dograđuju stambene objekte zbog posebnih potreba stanovanja također su u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa. Novost je i da će se za farme odsad umjesto 15 kuna po kubnom metru plaćati svega jedna kuna u sve tri zone, dok se Ulica Brezje zbog stalnih problema s oborinskim vodama prebacuje iz 2. u 4. zonu te će davanja kod gradnje u njoj biti znatno manja – pojašnjeno je na Gradskome vijeću.

Rečeno je, također, da su se standardi uređenja Grada znatno povećali i poboljšali pa je stoga bilo potrebno malo povećati iznos komunalne naknade, koji se nije mijenjao posljednjih 15 godina.

Na sjednici Gradskoga vijeća Murskoga Središća donesena je i odluka o promjeni Statuta te će se od ove godine Dan Grada, umjesto 14. svibnja, obilježavati 27. lipnja na Dan sv. Ladislava, koji je zaštitnik Župe u Murskom Središću, budući da po istom principu velika većina gradova i općina obilježava svoje dane.

– U Međimurju, ali i u cijeloj Hrvatskoj velika većina gradova i općina svoj dan veže uz zaštitnika župe te se tradicija i običaji trebaju poštivati.

Sv. Ladislav je oduvijek zaštitnik mjesta, a povijest i običaji nisu počeli prije 20 godina, otkad vrijedi stara odluka. Uz to je od prošle godine i manifestacija „Ljeto uz Muru“ u tome terminu pa se tako namjerava spojiti Dane Peklenice, Dan državnosti, Dan Grada, obilježavanje zaustavljanja tenkova (28. lipnja), u jedan cjeloviti događaj, što će donijeti uštede i gradskom proračunu – pojasnio je gradonačelnik Dražen Srpak.
S promjenom datuma nisu se složili oporbeni vijećnici.

Oporba protiv

– Protiv spajanja sam zato što treba razdvojiti crkvene blagdane i gradske manifestacije. Na području Grada ima ljudi različitih vjera; ako je Dan Grada uvijek bio na dan prve sjednice, smatram da tako treba i ostati – rekao je vijećnik Tomislav Korbelj.

– Već 20 godina Dan Grada je 14. svibnja. Mi smo sekularna država i u Murskom Središću su i neki drugi gradski praznici koji uopće nemaju nikakve veze s vjerom. Naš grad sada podilazi crkvi. Moramo razdvojiti crkveno od gradskoga. Zašto bi građanski praznik vezali uz i podređivali crkvenome blagdanu? – upitao je vijećnik Milorad Pilipović
Promjena statuta i novi termin Dana Grada usvojeni su većinom glasova.

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Međimurje

Ekipa OŠ Podturen u polufinalu natjecanja “Pametna pitanja za pametne glave”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ekipa OŠ Podturen u sastavu Dora Blažon, Iva Jalušić i Juraj Tot koju vodi vjeroučitelj Alen Sambolec plasirala se u polufinale natjecanja HKR-a “Pametna pitanja za pametne glave”.

U prvom susretu trećeg kola ova je ekipa poražena od ekipe OŠ Klanjec 11:17. U drugom susretu ekipa OŠ Podturen pobijedila je ekipu OŠ N. Hribara iz Velike Gorice 19:17.

U ponedjeljak, 6. svibnja, ekipa OŠ N. Hribara doživjela i drugi poraz, ovoga puta od ekipe OŠ Klanjec. Tako je ekipa OŠ Podturen zauzela drugo mjesto u svojoj skupini i plasirala se u polufinale.

Želimo im puno uspjeha u polufinalu i plasman u finale koji se održava u Zagrebu u studiju HKR-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje