Već tradicionalno „Ruža međimurska“ okuplja mlade umjetnike osnovnih škola Međimurske županije s ciljem očuvanja bogate kulturne i povijesne baštine svojega kraja, pri čemu širu zajednicu nastoji podsjetiti na zaboravljene pojedince, pjesnike i pisce te stare zanate.

Tako su učenici III. osnovne škole Čakovec Stjepan Ružić, Roko Uroda, Matija Levačić, Nera Preksavec, Denis Bistrović i Edi Kelerajter u srijedu, 6. veljače, sa svojim mentorima, profesoricom hrvatskoga jezika Tihanom Preksavec i knjižničarom Draženom Ružićem, zamjeniku župana Josipu Grivcu prezentirali čime su se bavili unutar projekta „Ruža međimurska“.

Bila bi velika šteta da se djecu od malih nogu ne uči kajkavskom izričaju!

– Prošle su nam godine posjetitelji susreta mladih umjetnika „Ruža međimurska“ počeli predlagati teme, a prijedlog je bio upravo Ivan Mustač Kantor. Budući da smo tada susret posvetili dragoj teti Lizi, a ona je u jednom periodu svoje karijere surađivala s Mustačem, bio je to razlog više da „Ružu međimursku“ posvetimo ovom čuvaru duhovne baštine svojih predaka – istaknula je mentorica Tihana Preksavec.

Zamjenik župana Josip Grivec izrazio je zadovoljstvo jer se projektom čuva „kaj“, tim više što postoji mnogo izraza koji se danas više ne upotrebljavaju, a mladi ih bez takvih inicijativa ne bi mogli otkrivati.

Članovi novinarske grupe i polaznici izborne nastave građanskog odgoja istraživali su život svetomarskog orguljaša i skladatelja te su, između ostalog, saznali da je među brojnim poznatim etnomuzikolozima usko surađivao s Vinkom Žgancem. Zamjeniku su otkrili da su stupili u kontakt s njegovom praunukom, violinisticom Laurom Vadjon, s kojom pripremaju i intervju.

Kruna projekta bit će VI. susret mladih međimurskih umjetnika „Ruža međimurska“ na kojemu će učenici predstaviti rezultate svoga rada. Događaj će se, u suradnji s Općinom Donji Vidovec, održati u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije u travnju ove godine.

Komentari

Komentara