Već tradicionalno „Ruža međimurska“ okuplja mlade umjetnike osnovnih škola Međimurske županije s ciljem očuvanja bogate kulturne i povijesne baštine svojega kraja, pri čemu širu zajednicu nastoji podsjetiti na zaboravljene pojedince, pjesnike i pisce te stare zanate.

Tako su učenici III. osnovne škole Čakovec Stjepan Ružić, Roko Uroda, Matija Levačić, Nera Preksavec, Denis Bistrović i Edi Kelerajter u srijedu, 6. veljače, sa svojim mentorima, profesoricom hrvatskoga jezika Tihanom Preksavec i knjižničarom Draženom Ružićem, zamjeniku župana Josipu Grivcu prezentirali čime su se bavili unutar projekta „Ruža međimurska“.

Bila bi velika šteta da se djecu od malih nogu ne uči kajkavskom izričaju!

Supernova

– Prošle su nam godine posjetitelji susreta mladih umjetnika „Ruža međimurska“ počeli predlagati teme, a prijedlog je bio upravo Ivan Mustač Kantor. Budući da smo tada susret posvetili dragoj teti Lizi, a ona je u jednom periodu svoje karijere surađivala s Mustačem, bio je to razlog više da „Ružu međimursku“ posvetimo ovom čuvaru duhovne baštine svojih predaka – istaknula je mentorica Tihana Preksavec.

Zamjenik župana Josip Grivec izrazio je zadovoljstvo jer se projektom čuva „kaj“, tim više što postoji mnogo izraza koji se danas više ne upotrebljavaju, a mladi ih bez takvih inicijativa ne bi mogli otkrivati.

Članovi novinarske grupe i polaznici izborne nastave građanskog odgoja istraživali su život svetomarskog orguljaša i skladatelja te su, između ostalog, saznali da je među brojnim poznatim etnomuzikolozima usko surađivao s Vinkom Žgancem. Zamjeniku su otkrili da su stupili u kontakt s njegovom praunukom, violinisticom Laurom Vadjon, s kojom pripremaju i intervju.

Kruna projekta bit će VI. susret mladih međimurskih umjetnika „Ruža međimurska“ na kojemu će učenici predstaviti rezultate svoga rada. Događaj će se, u suradnji s Općinom Donji Vidovec, održati u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije u travnju ove godine.

Komentari

Komentara