Vijećnici su na Gradskom vijeću Grada Murskoga Središća donijeli odluku o oslobađanju od plaćanja komunalnoga doprinosa za pojedince i obitelji mlađe od 40 godina koje gradnjom stječu prvu nekretninu.

Ovisno od zone u kojem se gradi nekretnina, iznos komunalnoga doprinosa može dosegnuti i 25.000 kuna pa će se ovo rasterećenje itekako osjetiti na kućnim budžetima.

Viši standard

– Roditelji djece s posebnim potrebama koji grade ili dograđuju stambene objekte zbog posebnih potreba stanovanja također su u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa. Novost je i da će se za farme odsad umjesto 15 kuna po kubnom metru plaćati svega jedna kuna u sve tri zone, dok se Ulica Brezje zbog stalnih problema s oborinskim vodama prebacuje iz 2. u 4. zonu te će davanja kod gradnje u njoj biti znatno manja – pojašnjeno je na Gradskome vijeću.

Rečeno je, također, da su se standardi uređenja Grada znatno povećali i poboljšali pa je stoga bilo potrebno malo povećati iznos komunalne naknade, koji se nije mijenjao posljednjih 15 godina.

Na sjednici Gradskoga vijeća Murskoga Središća donesena je i odluka o promjeni Statuta te će se od ove godine Dan Grada, umjesto 14. svibnja, obilježavati 27. lipnja na Dan sv. Ladislava, koji je zaštitnik Župe u Murskom Središću, budući da po istom principu velika većina gradova i općina obilježava svoje dane.

– U Međimurju, ali i u cijeloj Hrvatskoj velika većina gradova i općina svoj dan veže uz zaštitnika župe te se tradicija i običaji trebaju poštivati.

Sv. Ladislav je oduvijek zaštitnik mjesta, a povijest i običaji nisu počeli prije 20 godina, otkad vrijedi stara odluka. Uz to je od prošle godine i manifestacija „Ljeto uz Muru“ u tome terminu pa se tako namjerava spojiti Dane Peklenice, Dan državnosti, Dan Grada, obilježavanje zaustavljanja tenkova (28. lipnja), u jedan cjeloviti događaj, što će donijeti uštede i gradskom proračunu – pojasnio je gradonačelnik Dražen Srpak.
S promjenom datuma nisu se složili oporbeni vijećnici.

Oporba protiv

– Protiv spajanja sam zato što treba razdvojiti crkvene blagdane i gradske manifestacije. Na području Grada ima ljudi različitih vjera; ako je Dan Grada uvijek bio na dan prve sjednice, smatram da tako treba i ostati – rekao je vijećnik Tomislav Korbelj.

– Već 20 godina Dan Grada je 14. svibnja. Mi smo sekularna država i u Murskom Središću su i neki drugi gradski praznici koji uopće nemaju nikakve veze s vjerom. Naš grad sada podilazi crkvi. Moramo razdvojiti crkveno od gradskoga. Zašto bi građanski praznik vezali uz i podređivali crkvenome blagdanu? – upitao je vijećnik Milorad Pilipović
Promjena statuta i novi termin Dana Grada usvojeni su većinom glasova.

Komentari

Komentara