Povežite se s nama

Međimurje

Gradsko vijeće Murskoga Središće: jeftinija gradnja kuća za mlade obitelji

Objavljeno:

- dana

Vijećnici su na Gradskom vijeću Grada Murskoga Središća donijeli odluku o oslobađanju od plaćanja komunalnoga doprinosa za pojedince i obitelji mlađe od 40 godina koje gradnjom stječu prvu nekretninu.

Ovisno od zone u kojem se gradi nekretnina, iznos komunalnoga doprinosa može dosegnuti i 25.000 kuna pa će se ovo rasterećenje itekako osjetiti na kućnim budžetima.

Viši standard

– Roditelji djece s posebnim potrebama koji grade ili dograđuju stambene objekte zbog posebnih potreba stanovanja također su u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa. Novost je i da će se za farme odsad umjesto 15 kuna po kubnom metru plaćati svega jedna kuna u sve tri zone, dok se Ulica Brezje zbog stalnih problema s oborinskim vodama prebacuje iz 2. u 4. zonu te će davanja kod gradnje u njoj biti znatno manja – pojašnjeno je na Gradskome vijeću.

Rečeno je, također, da su se standardi uređenja Grada znatno povećali i poboljšali pa je stoga bilo potrebno malo povećati iznos komunalne naknade, koji se nije mijenjao posljednjih 15 godina.

Na sjednici Gradskoga vijeća Murskoga Središća donesena je i odluka o promjeni Statuta te će se od ove godine Dan Grada, umjesto 14. svibnja, obilježavati 27. lipnja na Dan sv. Ladislava, koji je zaštitnik Župe u Murskom Središću, budući da po istom principu velika većina gradova i općina obilježava svoje dane.

– U Međimurju, ali i u cijeloj Hrvatskoj velika većina gradova i općina svoj dan veže uz zaštitnika župe te se tradicija i običaji trebaju poštivati.

Sv. Ladislav je oduvijek zaštitnik mjesta, a povijest i običaji nisu počeli prije 20 godina, otkad vrijedi stara odluka. Uz to je od prošle godine i manifestacija „Ljeto uz Muru“ u tome terminu pa se tako namjerava spojiti Dane Peklenice, Dan državnosti, Dan Grada, obilježavanje zaustavljanja tenkova (28. lipnja), u jedan cjeloviti događaj, što će donijeti uštede i gradskom proračunu – pojasnio je gradonačelnik Dražen Srpak.
S promjenom datuma nisu se složili oporbeni vijećnici.

Oporba protiv

– Protiv spajanja sam zato što treba razdvojiti crkvene blagdane i gradske manifestacije. Na području Grada ima ljudi različitih vjera; ako je Dan Grada uvijek bio na dan prve sjednice, smatram da tako treba i ostati – rekao je vijećnik Tomislav Korbelj.

– Već 20 godina Dan Grada je 14. svibnja. Mi smo sekularna država i u Murskom Središću su i neki drugi gradski praznici koji uopće nemaju nikakve veze s vjerom. Naš grad sada podilazi crkvi. Moramo razdvojiti crkveno od gradskoga. Zašto bi građanski praznik vezali uz i podređivali crkvenome blagdanu? – upitao je vijećnik Milorad Pilipović
Promjena statuta i novi termin Dana Grada usvojeni su većinom glasova.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje