Povežite se s nama

Život i društvo

Opremanje vatrogasaca stajat će milijune. Ivica Labaš:“Stanje je blizu alarmantnog!”

Objavljeno:

- dana

– Mogu li varaždinski vatrogasci sa starim ljestvama, koje se sve češće kvare, uopće uspješno funkcionirati na intervencijama u slučaju požara na nekoj od 90-ak visokih zgrada?

Ovo je pitanje, o kojemu nedvojbeno ovisi sigurnost stanara i njihove imovine, gradonačelniku Ivanu Čehoku postavio gradski vijećnik Davor Patafta na aktualnom satu prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća. Štoviše, otkrio je i detalje o velikom operativnom problemu u kojem se nalazi Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

U Varaždinu 18 zgrada ima više od 10 katova i još 90 zgrada više od četiri kata

– Situacija s ljestvama je takva da imamo jedne stare 40 godina, koje su za muzej, ako ih treba djeci pokazati. Imamo i druge, koje su 14 godina stare i nisu servisirane.

Nažalost, ako dođe do požara u nekoj zgradi, mi ne znamo hoće li vatrogasci na intervenciji odraditi s ljestvama posao ili neće – naglasio je Patafta.

Potom je naveo nedavni slučaj kada su najmlađe ljestve JVP-a, koje se kada je sve u redu trebaju razvući 53 metra, vatrogascima otkazale poslušnost.

– Bio je divan primjer kada su pripadnici postrojbe uoči Božića došli na Korzo s 14 godina starim ljestvama postaviti ukrasne lampice na Vijećnicu. Riječ je o zgradi visokoj 15 metara, a tu, na najljepšem mjestu u gradu, ljestvama su popucale hidraulične cijevi pod pritiskom i više nisu bile upotrebljive – istaknuo je potpredsjednik Gradskog vijeća.
Dodao je da su vijećnici na odborima doznali informaciju o drami koja prijeti Varaždinu, čiji vatrogasci nemaju tehnički ispravne ljestve.

Ljestve moraju na redoviti godišnji servis i jednom u 10 godina na temeljiti remont

– Zanima me kad ćemo nabaviti ljestve s obzirom na to da znamo kako procesi nabave dugo traju. Odnosno, kada ćemo kao Vijeće uopće pripremiti dokumente da vatrogasci pripreme natječajnu dokumentaciju, koju još nemaju – rekao je Patafta.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je odgovorio da se u rješavanje tog problema mora uključiti i Županija.

– Imamo dvoje ljestve, dok drugi gradovi nemaju nijednu. Država nam treba ove godine dati dva nova vozila i još jedno će kupiti Grad. Imamo tu i Županiju, koja nijedno vozilo nije kupila 20 godina. Neka i ona nešto kupi jer naši vatrogasci ne gase samo u Varaždinu već idu na intervencije po cijeloj Županiji – rekao je Čehok.

Dodajmo da je u nastavku sjednice Gradskog vijeća usvojen i paket mjera o osnivanju i razvoju sustava civilne zaštite na području Grada Varaždina, te više nema dvojbi da će se za normalno funkcioniranje vatrogasnih postrojbi morati izdvojititi milijuni kuna! Prvi je na to upozorio vijećnik Davor Patafta iz Lige za Varaždin, koji je tijekom rasprave ukazao da je struka dokumentirala i jasno rekla što joj nužno treba.

“Ne dao Bog požar“

– Iz stručne dokumentacije je jasno da će najnužnije stavke za rad postrojbi stajati 15 milijuna kuna. Gospodine Čehok, vi me niste shvatili ili ste me tek dijelom razumjeli. Rekli ste da će država dati dio automobila, ali da neće i vatrogasne ljestve. Ako vi smatrate da su 40 godina stare ljestve funkcionalne, ja mislim drugačije. Apeliram na sve da ovo ozbiljno shvate jer je struka rekla da trebamo ljestve. Pozivam vas, gradonačelniče, da se sukobite sa strukom i objasnite zašto mislite da postojeće funkcioniraju – rekao je Patafta.

Gradonačelniku je poručio i da postoje kritike građana, jer ako dođe do nekih akcidenata u zgradama, „ne dao Bog požar“, možda vatrogasci neće stići sve odraditi.

– Apeliram da Vijeće donese odluke da vatrogasci žurno krenu u proces nabave ljestava, jer to navodno traje godinu do dvije. Ljestve se rade po narudžbi, što znači da treba objaviti i natječaj. A vozila koja će dati država, ona nemaju ama baš nikakve veze s ljestvama. Pet milijuna kuna za Varaždin nije neki novac, poglavito ako će se dići neki kredit – kazao je Patafta. Ovaj argumentirani istup potpredsjednika Gradskog vijeća izazvao je varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka da obrani vatrogasnu opremu, u čiju funkcionalnost više nitko nema povjerenja.

– Sad ispada da pucaju lajtunzi i da nemamo sigurne ljestve. Ja sam bio gradonačelnik kad su se one nabavile. Mi smo prije 13 godina kupili ljestve i one će još 20 godina biti u funkciji – uvjeren je gradonačelnik, kojem je Davor Patafta poručio i to da “ako mu nešto poput 14 godina starih ljestvi nije staro, zašto se ne vozi u 14 godina starom autu”.
Potom je Čehok izjavio kako se slaže da se ljestve moraju poslati na servis u Njemačku i obećao da će se za to naći sredstva u rebalansu. Napomenuo je i da se Županijska skupština 2008. godine obvezala da će dati 15 milijuna kuna za naše vatrogastvo, ali po njemu, u 11 godina nisu dali ništa. U ovu zanimljivu raspravu uključio se i nezavisni vijećnik Vjeran Strahonja, predsjednik Odbora za komunal.

Spas u rebalansu

– Mi kao članovi Odbora podržavamo sve ove dokumente. Temu vatrogasaca smo već jednom imali na sjednici Odbora, a sada bismo htjeli neke prijedloge formalizirati. Tražimo da se pokrene postupak pripreme dokumentacije za nabavku vatrogasnih ljestvi. Za ovaj drugi dio, oko servisiranja, složili smo se da kod sljedećeg rebalansa proračuna servis ljestvi bude u njemu. Neću glasati za rebalans ako te stavke neće biti. To nije velik iznos, riječ je o 700.000 kuna – zaključio je Strahonja.

Ivica Labaš: “Stanje je blizu alarmantnog!”

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina ne krije zabrinutost, jer situacija s ljestvama bi mogla postati alarmantna. Naime, dobrovoljna vatrogasna društva u Ivancu, Ludbregu, Lepoglavi, Varaždinskim Toplicama i Novom Marofu svojim ljestvama mogu doseći najviše zgrade na svojim gradskim područjima, dok u Varaždinu ima puno problema.
– Na području Varaždina imamo 37 građevina s četiri kata i još 90 zgrada viših od njih. Ispravnost dvojih ljestava kojima raspolažemo je presudna jer čak 18 zgrada ima više od 10 katova. Najviša je u Zagrebačkoj 13, s 13 katova, pa ona u zrak strši čak 44 metra. Vijećnik Davor Patafta je u pravu, lajtunzi su nedavno pukli baš na neservisiranim ljestvama, koje bi trebale doprijeti do najviših katova varaždinskih nebodera – ističe Ivica Labaš.

Život i društvo

Varaždin je bio domaćin Domijade sjeverne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenički dom Varaždin u subotu, 27. travnja bio je domaćin 47. regionalne Domijade sjeverne Hrvatske, natjecanja učeničkih domova u sportu i kulturi.

– Na Domijadi za regiju sjever sudjeluje 450 učenika iz 11 učeničkih doma iz sedam županija, a natječu se u šest različitih sportova, u likovnom stvaralaštvu te u glazbeno-scenskom i filmskom stvaralaštu. Natjecanja se održavaju na osam lokacija, u tri srednje škole, Areni Varaždin i u Graberju, pa zahvaljujem Varaždinskoj županiji na podršci, kao i Gradu Varaždinu. Najbolji, najspretniji, najkreativniji i najsretniji će izboriti nastup na državnoj Domijadi, koja će biti održana od 6. do 8. svibnja u Rovinju – rekla je ravnateljica Učeničkog doma Varaždin Katarina Vusić.

Regionalnu Domijadu otvorila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Domijada se održava od 1975. godine, a ta tradicija govori o pola stoljeća želje da se djeca iz svih krajeva Hrvatske druže, upoznaju i natječu u onome što posebno vole, ali rekla bih, najvažnije je da ostvare poznanstva pa i prijateljstva za cijeli život. U vrijeme odrastanja zasigurno nije lako preseliti se u drugi grad, no niz je učenika koji u vrijeme svojeg srednjoškolskog obrazovanja žive u učeničkim domovima. Zato je važna uloga ravnateljice te cijele uprave i zaposlenika doma, pa i Županije kao osnivača. Varaždinska županija kao osnivač kontinuirano ulaže u Učenički dom Varaždin, a prošle godine je u potpunosti rekonstruiran restoran, za što je iz županijskog proračuna izdvojeno gotovo 48.000 eura. Takvim ulaganjima u dom osiguravamo sigurno mjesto za rast, učenje i druženje, dok su događaji poput Domijade prilika da učenike naučimo kako se nositi s pobjedama, nastupima, ali i porazima – rekla je zamjenica Zagorec.  

Pozdrave je u ime Grada Varaždina uputila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

Korisnici Učeničkog doma Varaždin i učenici Glazbene škole u Varaždinu Marija Klara Hodić i Emanuel Kontrec izveli su hrvatsku himnu u instrumental verziji u vlastitom aranžmanu.

I sve je bilo spremno – učenici su s osmijehom na licu i istaknutim transparentima krenuli na „borilišta“.

Uz domaćine iz Učeničkog doma Varaždin, najvećeg u regiji sjever, te korisnike Učeničkog doma Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, na Domijadi se natječu i učenici iz domova iz Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.

Natjecanje u likovnom stvaralaštvu održalo se u dvorani Srednje strukovne škole Varaždin, natjecanje u glazbeno-scenskom i filmskom stvaralaštu u HNK Varaždin, a u sportskim disciplinama (stolni tenis, badminton, košarka, odbojka, nogomet i šah) na šest lokacija, u dvoranama Prve i Druge gimnazije, Gospodarske i Elektrostrojarske škole, dvorani Graberje te Areni Varaždin.  

Za sigurnost svih natjecatelja brinuli su se volonteri – studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever i članovi Gradskog društva Crvenog križa Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novo Selo Podravsko moglo bi postati hrvatsko “Selo ruža”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za dobru organizaciju potrebno je malo motivacije, dobre volje, nešto vremena, ali puno zajedništva. Govore nam tako u Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog, mjesta u sastavu Općine Mali Bukovec.

Oni su se nedavno primili organizacije jedinstvene manifestacije ˝Rikićevo proljeće˝, koja je posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta.

On je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te u filmu legendarnog Žnidaršića Tko pjeva zlo ne misli.

Stoga su Slobodnjaki odlučili, ne samo odati počast svom poznatom sumještaninu, već očuvati taj dio kulture i stvaralaštva od zaborava.

– Riki Brzeska ostvario je značajne uloge u našim legendarnim filmovima, a želja nam je da i mlađe generacije upoznaju taj dio naše kulture – kažu nam u Udruzi.

Manifestaciji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, sad je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti – rekao je Stričak.

Pritom je dao podršku Udruzi Slobodnjaki, njihovom predsjedniku Daliboru Horvatu i načelniku Malog Bukovca Darku Markoviću da Novo Selo Podravsko brendiraju kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa je želja da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u hrvatsko ˝Selo ruža”.

Što se pak tiče ostalih aktivnosti, Slobodnjaci imaju puno planova.

– U lipnju je planirano obilježavanje obljetnice izgradnju društvenog doma u Novom Selu Podravskom, potom je u planu Seoski mali nogometni turnir i druženje mještana Novog Sela Podravskog. Također, planiramo sadnju drvoreda-parka na jesen. Spremamo se i na edukacijski izlet u Volčji Potok radi projekta sadnje spomenutog parka u Novom Selu Podravskom – kažu nam u Udruzi. Naravno, pred kraj godine pripremaju i Adventsko druženje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje