Povežite se s nama

Život i društvo

Obilježena 72. godišnjica pogibije mladih mještana kod Matušina u Makojišću Donjem

zaselak Matušini pogubljeni1

Objavljeno:

- dana

Predstavnici udruge Hrvatski domobran – ogranak Novi Marof i Grada Novoga Marofa u subotu su položili vijenac i zapalili svijeće u zaselku Matušini u Makojišću Donjem odavši tako počast žrtvama poraća povodom 72. godišnjice pogibije.

Mladi mještani tog zaselka pogubljeni su na kućnom pragu gotovo dvije godine po završetku Drugog svjetskog rada. Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine. Tadašnja komunistička vlast pogubila ih je bez suđenja unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata.

Kod spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na stradavanje njihovih sumještana i ove se godine okupio veliki broj mještana na obilježavanju godišnjice tog tragičnog događaja.

Predsjednik novomarofskog ogranka Hrvatskog domobrana Zdravko Maltar zahvalio je prisutnima što se ova komemoracija obilježava već više od 20 godina i što se čuva istina o ovom strasnom događaju. Kazao je kako slušamo mnoge da govore o zajedništvu i pomirbi i da je istina ta koja će tome doprinijeti, ali da upravo ljudi koji dolaze na komemoraciju održavaju istinu. Istaknuo je žaljenje što još nitko s razine države nije osudio ovaj zločin, kao i da se mnogi još danas u Hrvatskoj nisu oslobodili mentalnog komunizma. Da bi to potkrijepio argumentima kazao je kako su ovdje predstavnici HDZ-a, HSS-a i HSP-a, ali da nikada predstavnici niti jedne druge stranke iz Novog Marofa nisu došli na komemoraciju. Zaključio je na kraju odnosno zaželio da svi zajedno ustrajemo na putu prema istini.

Gradonačelnik Jenkač je naglasio da će taj događaj tako dugo živjeti dok će se obilježavati i dok će ga se prisjećati. Naglasio je da je na sreću u Novom Marofu političko okruženje takvo koje obilježava ovakve događaje, ali da ima stranka koje bi zatrle to sjećanje.

„Ovdje se zločin dogodio i upravo osudom svih totalitarizama i svrstavanje svih totalitarizam u isti koš možemo krenuti naprijed“, rekao je gradonačelnik Jenkač te dodao da sve ovo ima i poduku, a to je da bez obzira u kojem se sustavu dogodio zločin on se ne smije i ne može opravdati.

Dodao je i da demokracija nije savršena, ali da nema trenutno boljeg sustava u svijetu i da se bez obzira na njene nedostatke treba za nju boriti.

„Nadam se da ćemo se u sljedećih dvadeset godina osloboditi mentalnog sustava totalitarnih režima, a da ćemo na Domovinskom ratu i svemu pozitivnom nakon njega graditi našu budućnost“, završio je gradonačelnik koji je bio zadovoljan što se okupio i veliki broj mladih jer će na njima ostati da prenose dalje istinu.

Molitvu za stradale predvodio je velečasni Vjekoslav Vidaček. Uz gradonačelnika Jenkača na obilježavanju su bili i njegov zamjenik Ivica Šantek te potpredsjednik Gradskog vijeća Miro Sabolić.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje