Povežite se s nama

U fokusu

Mještani Gojanca iz svojih će džepova financirati uređenje groblja u Vidovcu?

Objavljeno:

- dana

Hoće li mještani Gojanca iz svojih džepova financirati uređenje groblja u Vidovcu?

Naime, još 1993. godine i novim lokalnim ustrojem, naselje Gojanec u Općini Vidovec teritorijalno je pripalo Gradu Varaždinu, čime su se počeli gomilati problemi mještana jer i dalje pripadaju Župi Vidovec, a za pokop svojih mještana koriste groblje u Vidovcu.

Sufinanciranje?

Općinski načelnik Bruno Hranić već je nekoliko puta uputio zahtjev gradonačelniku Ivanu Čehoku da riješi probleme oko kapitalnih investicija na groblju, navode iz Općine Vidovec, no od gradonačelnika – ni glasa. Zahtjev su uputili i predstavnici Mjesnog odbora Gojanec, koje je gradska vlast sve to vrijeme također ignorirala.

No, o kakvim je kapitalnim investicijama riječ? Radi se o potrebi sufinanciranja izgradnje parkirališta i novog dijela groblja s obzirom na to da 9 % grobnih mjesta na vidovečkom groblju pripada mještanima prigradskog naselja Gojanec.

Podsjetimo, isti slučaj ima Općina Vidovec s Gradom Ivancem, što se odnosi na naselje Tužno. Općina i Grad Ivanec potpisali su već drugi sporazum o sufinanciranju kapitalnih investicija na groblju u Radovanu, u kojem Općina sudjeluje s iznosom od 40 %.

No, do takvog sporazuma s Gradom Varaždinom nikako da dođe, objašnjavaju iz Općine Vidovec, unatoč tomu što se radi o malom postotku koji bi Grad trebao izdvojiti za investicije, koje su dosad sveukupno iznosile oko milijun kuna.

– Gradonačelnik Čehok svojim potpuno neargumentiranim odgovorima na pitanja gradskih vijećnika i dalje marginalizira mještane Gojanca, dok se u samom Gradu izvode kojekakve investicije, više ili manje populističkog karaktera. Sramotno je da se ne udostoji odgovoriti na tri dopisa koji su mu upućeni, a isto tako i na zahtjeve da se održi sastanak.

Na isti način tretira i svoj Mjesni odbor, kao i sve žitelje Gojanca, što su potvrdili i sami predstavnici Mjesnog odbora. Za uređenje u posljednjih 25 godina nije izdvojena ni kuna, osim 50-ak čempresa koje je osigurao gradonačelnik Habuš putem gradskog poduzeća Parkovi. Osim pitanja groblja, postoji i pitanje gradnje i održavanja crkvenih objekata Župe Vidovec, čiji su župljani mještani Gojanca.

– Ovo je jedan žalostan primjer kako su često rubni dijelovi Grada prepušteni sami sebi – naveo je načelnik Hranić

O tome mogu očekivati još ciničniji odgovor gradonačelnika, ako će se i udostojati odgovoriti – ogorčen je načelnik Hranić, koji će, sukladno odluci Općinskog vijeća Općine Vidovec, iznos od 79.000 kuna morati naplatiti od samih mještana Gojanca.

Hranić dodaje da je Općina spremna financirati kapitalna ulaganja na gradskom groblju za pokojnike sa svog područja, no riječ je o promilima od ukupnog broja grobnih mjesta kojima Grad raspolaže, za razliku od vidovečkoga groblja.

– Zar je Gradu, koji se hvali prepunom blagajnom i viškom prihoda, toliki problem tih 79.000 kuna? Ovo je jedan žalostan primjer kako su često rubni dijelovi Grada prepušteni sami sebi, bez imalo brige gradske vlasti o njihovim životnim uvjetima i problemima sve dok ne dođu izbori, kada najednom postanu jako bitna karika u glasačkoj mašineriji. Nakon izbora, „tko vas šiša“! – rezolutan je načelnik Hranić.

Iz Grada Varaždina kratko komentiraju da iz proračuna Grada dosad nije planirano izdvajanje određenih sredstava za uređenje groblja u Vidovcu s obzirom na stav Grada da sve financira putem tvrtke Parkovi.

– Najprije se moramo sastati s načelnikom Hranićem i sve raspraviti. Čut ćemo ideje koje ima, pa ćemo vidjeti možemo li pomoći, jer sada osiguravamo sredstva samo za gradsko područje – objasnili su u Gradu. Ni kunu, također, nisu izdvojili ni za sakralne objekte na području susjedne općine.

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje