Povežite se s nama

Život i društvo

Otvoren je Festival znanosti: mališanima uručene „prave“ diplome FOI-ja

Objavljeno:

- dana

Na Fakultetu organizacije i informatike danas je započeo program Festivala znanosti 2019. godine.

Program je svečano otvoren radionicom naziva „Dohvati mi tata Mjesec…“, u kojoj su sudjelovali najmlađi posjetitelji FOI-ja, djeca predškolske dobi – polaznici Dječjeg vrtića Varaždin – objekta Gortanova (skupina „Dupini“) u pratnji odgajateljica Marine Babić i Marsele Hunjek te ravnateljice DV Varaždin Jasenke Husnjak, kao i učenici prvih razreda V. osnovne škole Varaždin u pratnji učiteljice Dubravke Novak i ravnatelja škole Maria Šipeka.

Program je započeo otvorenjem izložbe likovnih radova koje su izradila djeca za Festival znanosti na FOI-ju, a sudionike je tom prigodom pozdravio i dekan Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Neven Vrček, ističući važnost popularizacije znanosti.

– Ovim festivalom sveučilišta nastoje približiti znanosti širokoj populaciji. Konkretno, djeci vrtića i osnovnih škola želimo pokazati da je znanost interesantna i kod mladih pobuditi interes za ono što se na fakultetima događa. Organizirali smo radionice u skladu s onim s čime se FOI bavi, a to su informatika i računalni programi. U okviru Festivala znanosti održat će se i Dan otvorenih vrata, događaj na kojem ćemo pokazati čime se bavimo. Imamo velik interes srednjoškolaca, dolazi nam oko 180 učenika iz cijele Hrvatske, stoga će ovo biti jedinstvena prilika da im pokažemo što se sve na FOI-ju radi – rekao je uvodno dekan Vrček.

Virtualna šetnja, planeti…

Djeca predškolske dobi i učenici osnovne škole su potom krenuli u virtualnu šetnju svemirom, kroz koju ih je vodila voditeljica radionice psihologinja i komunikologinja izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, uz podršku volontera Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja.

– Cijelu smo radionicu vezali uz godišnjicu slijetanja čovjeka na Mjesec, pa smo za djecu pripremili jednu virtualnu svemirsku ekskurziju, gdje smo ih upoznali s planetima i astronautima, a djeca su nam za Festival znanosti pripremila i zanimljivu izložbu – istaknula je voditeljica Vidaček Hainš.

U okviru današnjeg programa, najmlađi su posjetitelji saznali i nešto više o Mjesecu u okviru predavanja „Koje je boje Mjesec…“, a koji je održala dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, a obišli su i Knjižnicu FOI-ja, Centar za informatičku podršku FOI-ja i laboratorije. Na posljetku, djeci su uručene „prave“ diplome FOI-ja, budući da su odradili jedan važan posao i doprinijeli popularizaciji znanosti.

Program Festivala nastavlja se od sutra, 9. travnja, pa sve do petka 12. travnja. Središnje događanje bit će Dan otvorenih vrata FOI-ja, koji sutra, 9. travnja, započinje u 10 sati na FOI-ju (Pavlinska 2, Varaždin).

Bit će to prilika za više od 180 maturanata koji dolaze iz cijele Hrvatske (Vukovar, Zagreb, Dugo Selo, Koprivnica, Sisak, Našice, Krapina…) da se upoznaju s radom FOI-ja, njegovim studijskim programima i uvjetima za upis.

Program Festivala znanosti obuhvatit će još niz predavanja i radionica u kojima će sudjelovati i učenici osnovnih i srednjih škola s područja grada Varaždina.

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje