Povežite se s nama

Sport

STK Starr i Zajednica sportskih udruga u zavadi: “Svaka čast strancima, ali oni nisu javna potreba varaždinskog sporta”

Objavljeno:

- dana

Stolnoteniski klub Starr i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina opet su u zavadi. Točnije, iz varaždinskoga kluba, baš kao i svake godine, optužuju Zajednicu zbog „nepravedne raspodjele novaca“ gradskim udrugama u sportu, a svoje su nezadovoljstvo javno s građanima podijelili na Facebook profilu predsjednika Kluba Ronalda Ređepa.

Zajednica sportskih udruga će, naime, u 2019. godini za programe koji zadovoljavaju javne potrebe u sportu Grada Varaždina novčano pomoći STK Starr sa 78.000 kuna. Budući da je u prethodnoj godini prvak Hrvatske od Zajednice/Grada dobio 66.000 kuna, to znači da će ove godine u STK Starru završiti 12.000 kuna više nego lani. I to samo inicijalnih.

Jer, riječ je tek o redovno izglasanom sufinanciranju, no kad se ovom iznosu pridodaju i izvanredni troškovi, Grad je s 31. prosincem 2018. preko Zajednice sportskih udruga ukupno sufinancirao STK Starr sa 160.000 kuna. Tu je i besplatno korištenje Gradske sportske dvorane na Dravi, vrijedno 90.000 kuna godišnje, čime se dolazi do iznosa od gotovo 250.000 kuna. Realno je isto očekivati i u ovoj godini.

Ipak, vijest o ovogodišnjoj raspodjeli gradskih novaca za javne potrebe u sportu razgnjevila je Ronalda Ređepa, predsjednika i igrača varaždinskoga stolnoteniskoga kluba. Svoje nezadovoljstvo je javno podijelio putem društvenih mreža uz Facebook post naslovljen kao „Još jedan primjer poštenja i priznavanja sportskih rezultata“.

Zajednica se dosad nije upuštala u rasprave s Ronaldom Ređepom, ali nakon niza napada iz STK Starra, i njima je prekipjelo.

Matematika x 2

Odluku o načinu raspodjele 9,5 milijuna kuna na 75 udruga u sportu jednoglasno je izglasalo 29 članova Skupštine Zajednice sportskih udruga.

Materijale, namijenjene samo članovima Skupštine, Ronald Ređep, koji nije skupštinar, objavio je i prije njihova izglasavanja.

Predsjednik STK Starr piše: – Mi smo prvaci Hrvatske u olimpijskoj ekipnoj disciplini, 23 utakmice smo odigrali. Ne trebamo tuđe novce, nego pitamo kako dobijemo tako mala sredstva s obzirom na rezultate i broj utakmica. A drugi sportovi niti nemaju lige. Matematika čista kao suza – napisao je na svom Facebook profilu predsjednik Ređep.
Međutim, matematika Zajednice sportskih udruga razlikuje se od njegove, i za njih je ona, kao i za Ronalda Ređepa njegova, „čista kao suza“: STK Starr je zbog odličnih rezultata nagrađen s 12.000 kuna više, ali su sredstva za trenerski rad, prema riječima tajnika Zajednice Patrika Koščaka, manja iz jednostavnog razloga:

– Svaka pohvala seniorima, rezultati su respektabilni. No, ti rezultati nemaju veze s javnim potrebama Grada Varaždina u sportu, niti su strani profesionalci gradski interes. Javne potrebe su rad s djecom i stimuliranje najmlađih za bavljenje sportom, a STK Starr ima tek devetero prijavljenih igrača mlađih uzrasta. Međutim, u Klubu smatraju da zaslužuju biti u najvišoj kategoriji, u kojoj se za trenerski rad dobiva 60.000 kuna godišnje, iako je broj djece u Starru neusporediv s onim u nogometnom, atletskom, rukometnom ili plivačkom klubu, u kojima je po dvjestotinjak djece. Gradski je novac namijenjen prvenstveno njima. I tu je onda još niz kriterija za bodovanje, poput ranga natjecanja, reprezentativaca, rezultata… koje ta djeca ostvaruju – pojašnjava Patrik Koščak.

Patrik Koščak, tajnik ZSUGV-a

– Od 75 sufinanciranih udruga uvijek ima nezadovoljnih. Oni dođu k nama i razgovaramo. S STK Starrom to nikad nije slučaj. Svake godine se događa jednako i prigovara se na društvenim mrežama, nikad direktno. To je nivo na kojemu mi nikad nismo niti ćemo razgovarati. Iako, naš je stav jasan i potkrijepljen dokumentima. Sporni je novac namijenjen javnim potrebama, a to je za nas rad s djecom – kaže Patrik Koščak.

Iako to ne utječe na raspodjelu novaca, spominje se i činjenica da STK Starr koristi profesionalne igrače iz Kine, Engleske i Irana. Štoviše, od 22 igrača Kluba njih čak devet su stranci.

Besplatna dvorana

Ronald Ređep je na Grad i Zajednicu bio jednako ljut kad mu nisu dali novac za organizaciju Državnog prvenstva u Svetom Martinu na Muri. Novac nije dobio zbog nedostatka opravdanja zašto bi se Prvenstvo održalo ne samo u drugom gradu nego i u drugoj županiji. Istovremeno, u Varaždinu besplatno koriste dvoranu, a Zajednica i Grad uobičajeno sufinanciraju takva natjecanja održana, jasno, u Varaždinu.

Besplatno korištenje dvorane na Dravi je nejasno. Ugovorom između Grada i dvorane, ona se besplatno koristi za odbojku, košarku i rukomet, dok Teniski klub Varaždin, SPK Varaždin, Savate klub Fight Kovačić… vlastitim novcima plaćaju korištenje dvorane.
Inače, iako je prema Zakonu o sportu kao dio natječajne dokumentacije za dodjelu sredstava obvezno priložiti dokument o stručnoj osposobljenosti za rad u sportu, Ronald Ređep to do danas nije učinio. STK Starr nema sportsku školu (barem ne prijavljenu), nema vrhunski kategoriziranih sportaša I. i II. kategorije, ne koristi se školskim sportskim dvoranama, a za sve to dobivao je novce od Zajednice, što je ulazilo u konačni zbir sufinancija.

Zajednica sportskih udruga besplatno za svoje članove osigurava liječničke preglede, pa tako i za STK Starr.

Sve u svemu, STK Starr i ove će godine potrošiti stotinjak tisuća gradskih kuna i besplatno igrati u dvorani na Dravi.

– Za ono na što se odnose javne potrebe u sportu je više nego dovoljno, ali za plaćene profesionalce-strance je premalo – zaključuju kritičari.

Ronald Ređep i neuspjeh Regionalnog centra

Nekadašnji reprezentativac i olimpijac Ronald Ređep nije prepoznat kao „radnik“ s mlađim uzrastima.

Hrvatski stolnoteniski savez imenovao ga je prvim čovjekom varaždinskoga Regionalnog centra, osnovanog u sklopu razvitka stolnoteniskog sporta u hrvatskim regijama, a kojem je pripala i ingerencija za Međimurje.

U izvještaju Saveza datiranom s 31. prosinca 2018. godine piše:

– U regiji Varaždinske i Međimurske županije imamo ove godine najlošiju situaciju jer trener Ronald Ređep nije napravio niti jedan trening kamp, odnosno službeno okupljanje mladih igrača – piše u izvješću uz objavu njegove smjene.

Istovremeno su treneri drugih centara organizirali prezentacije stolnog tenisa po školama (Dubrovnik), niz kampova i novih članova (Pula), nekoliko trening kampova (Slavonski Brod), niz kampova s dosta zajedničkih treninga klubova iz regije (Zabok)…

Sport

Tri štafete varaždinske Slobode najbolje na Prvenstvu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U u organizaciji AK Agram, održano je PODRAVKA Prvenstvo Hrvatske u štafetama, na kojem su vrlo uspješni bili atletičari varaždinske Slobode.

Seniorska štafeta 4x 200 m AK Slobode (Hrvoje Kašik, Karlo Marciuš, Janko Kišak i Roko Farkaš) pobijedila je s novim hrvatskim rekordom 1:24,71. 

Ove godine prvi put se održala preponaška štafeta. Pobjedu je odnijela AK Sloboda (Roko Farkaš, Klara Koščak, Janko Kišak i Jana Koščak) s rezultatom 54,27 što će se voditi kao najbolji rezultat u ovoj disciplini.

Dodajmo da je kod mlađih kadeta i kadetkinja 4×100 m slavila također štafeta varaždinske Slobode u sastavu Heidi Premužić, Lovro Stančin, Lana Sačić i Karlo Košćak Posavec s rezultatom 52,68.

Nastavite čitati

Sport

Nika Gregurec i Lorena Magdalenić brončane u Opatiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stolnotenisači i stolnotenisačice Visie i MGK Drave Žabnik nastupili su na međunarodnom stolnoteniskom turniru Opatija open.

Najbolji rezultat od članova MGK Drave ostvarila je najmlađa kadetkinja Nika Gregurec koja je osvojila izvrsno 3. mjesto.

U istoj kategoriji godinu mlađa Mila Hrkec nakon 2. mjesta u skupini, zaustavljena je u osmini finala. Tena Špoljarić kod mlađih kadetkinja ispala je u osmini finala, dok je Nika Gregurec ispala u skupini s jednom pobjedom i dva poraza.

Od članova STK Visie najbolji rezultat ostvarila je Lorena Magdalenić osvojivši broncu kod klinceza.

Dodajmo da je Vito Milak stigao do četvrtfinala kod mlađih juniora te osmine finala kod juniora. Simon Vincek završio je svoj nastup u osmini finala obje kategorije, dok je Darian Henezi stigao među osam najboljih kod najmlađih kadeta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje