Povežite se s nama

Međimurje

Inicijativa Zrinske garde Čakovec: rijeka Mura mora dobiti svoje mjesto u hrvatskoj himni!

Objavljeno:

- dana

Umjesto stiha „Teci Dravo, Savo teci“ u hrvatskoj nacionalnoj himni „Lijepa naša domovino“ mogao bi se pojaviti stih „Muro, Dravo, Savo teci“. To je, naime, inicijativa Zrinske garde Čakovec upućena Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav pri Hrvatskome saboru, za izmjenu i dopunu Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske i lenti Predsjednika Republike Hrvatske.

– Na pojedinim svečanostima, ali i u službenim prigodama, intenzivnije se počela spominjati potreba da se u tekst naše državne himne uvrsti i ime rijeke Mure, kao krajnje sjeverozapadne granične rijeke teritorija Republike Hrvatske. Konačno, i na prvom međunarodnom znanstvenom skupu o Zrinskima i Frankopanima, koji je organizirala Zrinska garda Čakovec 6. i 7. listopada 2010. godine u Čakovcu, na kojem je sudjelovalo 16 predavača iz Hrvatske i Mađarske, svi su predavači prihvatili zaključke među kojima i onaj da se u himnu uvrsti navedeni stih. U zaključku, između ostaloga, stoji da je rijeka Mura od doseljenja Hrvata na njihovo etničko i državno područje bila i ostala najsjevernija granica Hrvatske, o čemu svjedoči i neprekidna pripadnost Međimurja Zagrebačkoj (nad)biskupiji i činjenica da je u razdoblju djelovanja Zrinskih rijeka Mura bila najsjevernija granica Hrvatske, a to je ostala do danas, unatoč povremenom stranom administrativnom odcjepljenju Međimurja od hrvatskog nacionalnog korpusa – navodi se u priopćenju Zrinske garde Čakovec.

Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, ali posve legitimno uvršteno i „Sinje more“, u Zrinskoj gardi Čakovec smatraju sasvim uputnim da se i rijeka Mura uvrsti u tekst himne.

– Dodajmo ovome da o opredjeljenju stanovnika kraja između Mure i Drave svjedoči i 100. obljetnica donošenja rezolucije o odcjepljenju Međimurja od Mađarske i pripojenja matici Hrvatskoj, koju smo svečano obilježili 9. siječnja ove godine. Nadalje, mnogi su hrvatski branitelji posvjedočili svoju spremnost žrtvom za slobodnu, samostalnu i neovisnu Hrvatsku u ne toliko davnom obrambenom Domovinskom ratu – zaključuju u Zrinskoj gardi Čakovec.

Pisanu potporu ovoj inicijativi Zrinske garde dali su i Međimurska županija i župan Matija Posavec, Grad Čakovec i gradonačelnik Stjepan Kovač, Grad Prelog i gradonačelnik Ljubomir Kolarek, Grad Mursko Središće i gradonačelnik Dražen Srpak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, Matica hrvatska, Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Hrvatska državna samouprava u Republici Mađarskoj, Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću u Republici Austriji te Zavičajno društvo Međimurje – Zagreb.

Treba napomenuti i da je upravo na poticaj Zrinske garde Čakovec Hrvatski sabor na 24. sjednici 28. listopada 2011. godine proglasio 30. travnja spomendanom na Zrinske i Frankopane.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje