Povežite se s nama

Međimurje

U Zrinsku gardu primljeno 33-oje novih članova te podupiratelja, a jedan od njih je i Ivica Kostelić

Objavljeno:

- dana

U dvorani Srednje škole Čakovec 7. prosinca održana je svečanost prijema 30 novih civilnih članova i članica u udrugu Zrinska garda Čakovec te trojice gardista koji su u prethodnom razdoblju uspješno prošli stažiranje.

U povijesnu postrojbu Zrinske garde primljeni su gardisti Milivoj Priher iz Svetog Jurja u Trnju, Andrija Železnjak iz Mihovljana i Marko Mihin iz Mačkovca, koji su, po svečanom obredu i polaganju prisege, primili sablju i značku udruge.

Obred prisege obiluje simbolikom: novi članovi peru ruke u vodi iz Mure i Drave, čime se aludira na odricanje od osobne koristi djelovanjem u udruzi. U vodi je jadranska sol, što asocira na cjelovitost zemlje, ali i hrastova kora koja podsjeća na nehumano smaknuće Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana dekapitacijom na panju, te vino iz međimurskog vinogorja koje tijelu daje krepost. Držanje ruku iznad plamena svijeće simbolizira čišćenje duše te plemenitu i časnu ulogu članova Zrinske garde u društvu.

Zrinska garda osnažila je redove u kojima su sada i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec te pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja, dipl. iur., koji ističu da im poziv u članstvo predstavlja veliku čast.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec naglašava da je svaka aktivnost koja pridonosi čuvanju međimurske povijesne baštine dragocjena, a predani čuvari nasljeđa Zrinskih i Frankopana su upravo u redovima Zrinske garde.

Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel istaknuo je da je ponosan što udruga ima toliki ugled da joj u članstvo pristupaju ljudi iz cijele naše zemlje, te iz Mađarske što je rukovodstvu poticaj za još snažnije aktivnosti. Sada u Zrinskoj gardi djeluje 231 član i članica, a od četvrtka u redovima je i proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić.

U umjetničkom programu svečanosti nastupili su Marija Jambrošić, Pjevački zbor Josip Slavenski iz Čakovca, Chritzel Renae Aceveda, učenica Osnovne škole Sveti Martin na Muri, te gosti iz Mađarske.

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje