Povežite se s nama

Život i društvo

Damir Habijan: aktualiziramo upis Grada Varaždina na listu svjetske kulturne baštine

HDZ Damir Habijan

Objavljeno:

- dana

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina ponovno će pokrenuti proceduru, odnosno aktualizirati nominaciju Grada Varaždina u postupku upisa na listu svjetske baštine UNESCO, u suradnji sa stručnjacima iz Ministarstva kulture i odjela za zaštitu kulturne baštine.

Godine 2005. podnesena je prijava za upis Grada Varaždina na listu svjetske baštine UNESCO. Od te godine Grad Varaždin nalazi se na tentativnoj listi UNESCO-a, odnosno na popisu onih područja koji se nalaze na teritoriju zemalja članica za koje se smatra da su relevantne za upis na listu svjetske baštine. S obzirom na to da je od dana predaje zahtjeva proteklo gotovo 15 godina, Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina ponovno će pokrenuti proceduru odnosno aktualizirati nominaciju Varaždina u postupku upisa na listu svjetske baštine UNESCO-a, u suradnji sa stručnjacima iz Ministarstva kulture i odjela za zaštitu kulturne baštine.

– Pokrenut ćemo i inicijativu pred Ministarstvom kulture za upis kompleksa Starog grada na listu „Oznaka europske baštine“ (European Heritage Label) – izjavio je Damir Habijan na konferenciji za medije te dodao: – kompleks Starog grada koji se sastoji od dvorca, kule stražarnice s lančanim mostom, žitnice i zemljanih bedema, a koji je nastao većim dijelom u razdoblju renesanse u svrhu obrane od Turaka, predstavlja jedinstveni fortifikacijski sklop odnosno kompleks.“

U Republici Hrvatskoj jedino je Muzej i nalazište krapinskih neandertalaca dobio Oznaku europske baštine od Europske komisije.

– Upisom na listu i dobivanjem Oznake europske baštine, naš grad upisao bi se u najznačajnija europska kulturna dobra, što bi uvelike doprinijelo promidžbi grada, ali i omogućilo lakše sufinanciranje projekata vezanih uz očuvanje kulturne baštine – dodao je Habijan.

– Varaždin u centru grada ima velik broj palača koje se ističu vrijednim kamenim portalima te je nužan veći angažman gradskih vlasti kako bi se u narednom razdoblju većina njih obnovila i zaštitila od propadanja – izjavila je Martina Jerbić – Cecelj, nositeljica HDZ liste 1. MO „Centar“ .

Mladež HDZ-a Grada Varaždina također se priključila ovoj inicijativi te je osmislila akciju izrade zanimljivih autohtonih suvenira. Riječ je o otiskivanju starog varaždinskog grba koji se nalazi na šahtovima u centru grada na majice.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje