Povežite se s nama

Međimurje

Socijalna Zadruga Humana Nova na tragu da postane Centar za inovativna rješenja ekoloških pitanja i radne integracije

Objavljeno:

- dana

Poslovni koncept Zaklade Humane Nove (ZHN) jedinstven je u svijetu jer na jedinstven način integrira sve djelatnosti vezane uz recikliranje tekstila, a ZHN čini jedinom „Zero Waste“ organizacijom koja se bavi gospodarenjem otpadom.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Dubravko Ponoš i upravitelj Zaklade Humana Nova Čakovec Ivan Božić potpisali su ugovor u vrijednosti 241.630 kuna, kojeg s 40 posto sufinancira Fond. Time je potvrđena višegodišnja vizija Zaklade Humana Nova.

Dva projekta

– Prijavili smo dva projekta koji su odobreni. Jedan je širenje modela sakupljanja tekstila po kućanstvima u Čakovcu i Varaždinu u vrijednosti 98.630 kuna, dok je drugi razvoj i dizajn pet novih tekstilnih proizvoda od starog tekstila čija je vrijednost 143.000 kuna. Projekti će omogućiti nove inovativne pristupe rješavanja tekstilnog otpada. Cilj Humane Nove je da postane regionalni, međudržavni Centar za inovativna rješenja nekih od prioritetnih ekoloških pitanja te radne integracije – rekao je upravitelj Zaklade Humana Nova Ivan Božić i zahvalio međimurskom županu Matiji Posavcu na kontinuiranoj podršci.

Projekt je pohvalio i Dubravko Ponoš, naglasivši da Fond podržava cirkularnu ekonomiju i socijalno poduzetništvo te je ukazao na nastavak suradnje sa Zakladom u budućnosti.
Socijalna Zadruga Humana Nova bilježi rast prihoda i zaposlenih, a istovremeno radi s najranjivijim i marginaliziranim društvenim skupinama i to na rješavanju ekoloških te socijalnih problema zajednice. ZHN je podržao i župan, rekavši da je to jedina socijalna zadruga u RH koja zapošljava 60 posto osoba s invaliditetom i prepoznavši važnost socijalnog poduzetništva koje na inovativan i održiv način sa sustavnim promjenama nadilazi sve nedostatke tržišta.

ZHN je prepoznata još 2016. godine, kada je dobila nagradu „Ponos Hrvatske“ i ušla u top 15 poduzeća u Europi za radnu integraciju. Također, u svibnju ove godine primit će značajno priznanje za ulazak u top tri najposlodavca za osobe s invaliditetom u RH.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje