Povežite se s nama

U fokusu

Mještanima Cestice, Petrijanca i Sračinca prekipjelo: prvo peticija, a potom i blokada državne ceste

Objavljeno:

- dana

Traži se izmjena Pravilnika: domaćima dozvoliti prolaz, a strane kamione u tranzitu preusmjeriti na autocestu

Osnovne škole Cestica, Petrijanec i Sračinec ukupno imaju oko 1400 učenika. To je tek malo više od broja kamiona koji za vrijeme nastave svakodnevno protutnje ispred školskih prozora. Kad završi nastava i djeca krenu kućama, nelagoda iz razreda i ometana nastava kulminiraju u opasnost. Učenicima do domova valja hodati uskim nogostupima, a više od polovici njih i prijeći državnu cestu D2, kojom tijekom jednog jutra prođe između 600 i 800 kamiona.

Iz resornog ministarstva ignoriraju dopise načelnika i veliki problem sa šleperima, tek je HAC obećao pojačani nadzor i preusmjeravanje šlepera. To, smatraju mještani ugroženih općina, nije dovoljno i nikako ne rješava problem.

S početkom primjene novog Pravilnika o ograničavanju prometa pojedinim lokalnim cestama za kamione teže od 7,5 tona i njihovim preusmjeravanjem na državne ceste, život se u ove tri općine stubokom promijenio. Ne na gore, kažu mještani, nego na nepodnošljivo.

Peticija pa blokada

Načelnici Cestice i Sračinca Mirko Korotaj i Božidar Novoselec odlučili su tomu stati na kraj. Krenuli su razgovorima i pregovorima, a ne uspiju li, najavljuju i radikalnu mjeru građanskog neposluha – blokiranje prometa.

Nakon neuspješnih dogovora i pregovora s predstavnicima državne vlasti i Hrvatskih autocesta, organizirano je potpisivanje peticije peticije građana o nužnosti hitnog reagiranja. Peticiju uručenu ministru prometa Olegu Butkoviću potpisalo više od 2000 građana.

– Ne želimo dodatno komplicirati poslovanje domaćim prijevoznicima i naštetiti im. Nije cilj nanijeti štetu domaćem gospodarstvu, pa niti ne tražimo zabranu njihova prolaska. Međutim, strani šleperi u tranzitu mogu i u Hrvatskoj voziti prema jednakim uvjetima kao u zapadnijim zemljama Europske unije, po autocestama. Našoj ćemo djeci vratiti sigurnost, a mještanima dostojan život bez osjećaja da su građani drugog reda – rekao je Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, koja je zbog graničnog prijelaza u Dubravi Križovljanskoj u dodatnom problemu zbog kilometarskih kolona pred granicom.

Ljuti i nervozni

On suživot sa stotinama šlepera dnevno opisuje opasnim i kaotičnim. – Kao da postoji samo jedan smjer. Jer kamioni voze cestovnim trakom, a ostali vozači koriste drugu traku da ih zaobiđu. Stvara se čep. Vozači iz suprotnog smjera su ljuti i nervoza rezultira još većim kaosom. Istovremeno, nogostupom uz cestu prolaze stotine školske djece – opisuje tipičan dan u Cestici načelnik Korotaj i kao najgori navodi ponedjeljak od 8 do 16 sati, kad se najzornije vide sve posljedice novog ustroja prometa zbog kojeg je vozačima zabranjeno ići na granični prijelaz u Mursko Središće, pa je Dubrava Križovljanska sad jedino rješenje prelaska u Sloveniju na tom području.

Na stotine šlepera

Sve tri općine Varaždinske županije uz državnu cestu D2 društveni život žive uz glavnu prometnicu. Osim škola, uz cestu je, primjerice, u Sračincu i Dom kulture, glavna se cesta prelazi zbog crkve, u obje su općine uz nju i domovi umirovljenika…

Stotine šlepera dnevno na D2 za mještane je apsolutno neprihvatljivo.
Ministarstvo o problemu zasad šuti, tek je HAC obećao pojačani nadzor i preusmjeravanje šlepera.

Iako se iz resornog ministarstva dosad nijednom riječju ili slovom nisu očitovali na poslane im zaključke sa sastanka predstavnika lokalnih vlasti uz cestu D2 te autoprijevoznika i predstavnika HAC-a, održanog prije mjesec dana u Cestici, načelnici Novoselec i Korotaj se nadaju da će ministar prometa Oleg Butković naložiti rješenje problema i u Pravilnik unijeti promjene o obveznom preusmjeravanju stranih šlepera na hrvatske autoceste.

U suprotnom slijedi, najavljuju obojica, blokiranje državne ceste.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje