Povežite se s nama

Međimurje

Pomoć poljoprivrednicima: Međimurska županija za 27 programa osigurala 526.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija potpisala je ugovore za sufinanciranje 27 programa i projekata iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva, za što je iz proračuna osigurano 526.500 kuna.

Ciljevi javnog poziva Županije za dodjelu sredstava bili su unapređenje i povećanje učinkovitosti poljoprivredne proizvodnje, stjecanje novih znanja, pomoć u suzbijanju bolesti u poljoprivredi, poticanje organizacije sajmova, uvođenje novih programa edukacije i poticanje zapošljavanja u poljoprivredi. Međimurska županija zaprimila je 31 prijavu.

– Sredstva koja smo dobili natječajem iskoristit ćemo za obilježavanje Svjetskog dana pčela, ocjenjivanje međimurskog meda i pčelarske sajmove: želimo naše građane educirati o kvaliteti međimurskog meda i podići tu kvalitetu na što višu razinu. Bez dugogodišnje pomoći Međimurske županije, mnoge projekte ne bi bilo moguće realizirati – istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora pčelar Željko Trupković, ujedno i predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije Agacija.

Uz razvoj pčelarstva i nabavu pčelarske opreme, osigurana su sredstva za unapređenje i razvoj lovstva, promociju konjogojstva i zaštitu konja, izgradnju Lovačkog doma u Kotoribi, za manifestaciju „Okusi z mojega grunta“, državno natjecanje u oranju i preliminarno istraživanje podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Međimurske županije.

Međimurski info centar potrošača

Međimurska županija među prvima je prepoznala obvezu i potrebu financiranja zaštite potrošača te već petu godinu provodi natječaj za financiranje projekata udruga iz ovog područja. Putem ovoga javnog poziva zaprimljena su dva zahtjeva koja su ujedno i odobrena te je za njih osigurano 20.000 kuna. Riječ je o Društvu za zaštitu potrošača Međimurja „Vukanovčar“, koje će novac iskoristiti za Međimurski info centar potrošača i Udruzi za zaštitu potrošača „Međimurski potrošač“, koja je novac namijenila za uređenje i opremanje prostora u kojima će građane informirati o svojim pravima.

– Imamo najbolji med, odlične kozare, kvalitetne projekte poput Kratkog opskrbnog lanca koji nudi najbolje iz Međimurja, a osim natječajima, podupiremo razvoj poljoprivrede kroz brojne druge programe, od kojih je aktualan Regionalni plac na kojem naši OPG-ovi predstavljaju domaće proizvode. S druge strane, udruge koje se bave zaštitom potrošača imaju izazovan posao, ali posao koji je važan zbog informiranosti i stjecanja prava koja su važna za svakog građanina – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje