Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li Grad Varaždin zbog štete tužiti bivšeg gradonačelnika Habuša?

Objavljeno:

- dana

Umjesto da plaća obveze iz ugovora, Grad Varaždin je od 2011. godine na odvjetnike potrošio milijune kuna. Sada je samo za kamate i sudske troškove Ekosu dužan više od vrijednosti cijelog ugovora.

Ovih je dana varaždinski Trgovački sud donio nepravomoćnu presudu koja Grad Varaždin i JUGS stavlja u težak financijski i pravni položaj. Epilog je to natezanja koja traju od 2011. godine, točnije otkako je gradsku vlast preuzeo Goran Habuš.

Tužbe i blamaža

Ova su natezanja također neposredno utjecala i na sudbinu POS projekata u gradu Varaždinu. Vlast je neslavno zakočila projekte i ovu, u startu dobru ideju za građane, okončala velikim tužbama i blamažom. Izgradnja stanova je prekinuta. Rijetko se tko danas sjeća tih događaja. Podsjetimo, Grad Varaždin je bio predvodnik u izgradnji POS stanova u Hrvatskoj. Zahvaljujući Gradskim stanovima, više je od 15 % stanova građenih po projektu poticajne stanogradnje izgrađeno upravo u Varaždinu – ukupno 500 stanova, koje su kupile uglavnom mlade obitelji.

Budući da je na listama zainteresiranih za ove stanove bilo još 700 imena, Gradski stanovi i Gradsko vijeće su nakon prodaje stanova u Jalkovečkoj odlučili graditi na nove dvije lokacije Banfici i Ulici Vilka Novaka. U odabiru lokacija je presudnu ulogu odigrala činjenica da ondje Grad ima svoja zemljišta i infrastrukturu.

Grad je odlukom Gradskog vijeća iz 2011. godine, naime, otkupio i odmah platio zemljište od privatnih suvlasnika i tvrtke FIMA po cijeni od 146 eura po četvornome metru. Pritom nije bilo nikakvog spora, odluku je podržala i tadašnja oporba.

Umjesto plaćanja odvjetnicima, Grad je mogao isplatiti zemljište Ekosu!

Međutim, kad je trebalo otkupiti okrupnjeno zemljište od Ekosa i VIS-a, oporba je tražila da se cijena spusti. To je i učinjeno i dogovorena je cijena u iznosu od 129 eura po kvadratu, što je 12 % manje nego cijena za druge vlasnike. Kako Grad u tom trenutku nije raspolagao novcem za jednokratno plaćanje, Vijeće je svojom odlukom propisalo da se ta cijena uvećava za trošak kapitala, ovisno o tome u koliko će se godina odgođeno plaćati.

Nakon poznatih događaja oko pokretanja kaznenog postupka protiv Ivana Čehoka, projekt POS-a se po preuzimanju vlasti od strane Gorana Habuša – zaustavlja. Prekidaju se radovi i na već otvorenim gradilištima na toj lokaciji, a kupcima stanova koji su na njih čekali više od godinu dana se, umjesto predaje ključeva, plaćaju penali i troškovi.

Istovremeno, novcima namijenjenima za izgradnju stanova u Ulici Vilka Novaka plaća gradnju u Hrašćici i cijeli projekt je doveden do propasti.

O neslavnom završetku projekta najbolje znaju građani s adresom iza Kućanske rampe, jer su na gradilištu ostavljene željezne šipke koje su „stršile“ iz konstrukcije predviđenog objekta i predstavljale opasnost za djecu. Tu je ostao i visoki kran s kojeg je padao led i prijetila velika opasnost za vrijeme velikog vjetra.

A sve to zato što je gradonačelnik Habuš te 2011. godine samostalno, bez odluke Gradskog vijeća, odlučio krenuti s nepoštivanjem svih ugovora ili sporazuma koje je donijela vlast njegova prethodnika Ivana Čehoka.

Ugovori – ispravni

Isti primjeri se najbolje vide i po ugovoru i dodatku ugovora za zbrinjavanje bala, kao i po POS projektima, ali i po drugim ugovorima, primjerice s Crtoradom. Goran Habuš i SDP tada su ustvrdili da samom činjenicom postojanja kaznenog postupka protiv Ivana Čehoka sve te ugovore ne treba poštivati. Iz aktualne je sudske presude danas vidljivo da bi za Grad Varaždin poštivanje ugovora bilo manje rizično.

Naime, Trgovački sud jasno kaže da kazneni postupak nije odlučujući za civilni postupak. Štoviše, čak smatra da i kada bi se utvrdila krivnja u kaznenom, to ne znači automatski samo po sebi da je pravni posao ništetan, nego eventualno pobojan. A sud u Zagrebu je 2018. godine u kaznenom postupku odlučio da su ugovori za lokaciju Vilka Novaka – ispravni.

Tužba Habuša neće umanjiti visoke iznose kamata i troškova koje Grad mora platiti

Varaždinski Trgovački sud zaključuje da je s rokovima pobojnosti Goran Habuš zakasnio, zajedno sa svojim odvjetnicima, koji su ukupno od Grada i Gradskih stanova za te predmete inkasirali nekoliko milijuna kuna.

Prema nekim je računicama Grad toliko platio odvjetnike da je mogao isplatiti dobar dio cijene zemljišta Ekosu!

Trgovački sud u Varaždinu potvrđuje da je Goran Habuš pogriješio i da, čak ako je i smatrao da je sporazumima učinjeno nešto protivno odlukama Gradskog vijeća, trebao plaćati ono što je bilo nesporno. Dakle, iznos od 129 eura po četvornome metru cijenu zemljišta, što je više od 85 % vrijednosti ugovora. Sud je utvrdio da nije plaćeno ništa iako je Ugovor u skladu s Odlukom Gradskog vijeća.

Taj dio, 85 % vrijednosti ugovora, odnosno 129 eura po m2 zemljišta, nikada nije bio sporan, čak ni u kaznenom postupku, ali Goran Habuš i njegovi pravni savjetnici odlučili su ne platiti ništa.

Sud je danas, pak, dosudio kamate i sudske troškove veće nego što bi bila vrijednost cijelog ugovora, što jasno pokazuje da je Grad neplaćanjem zapravo oštećen.
Gradski stanovi su se upisali kao vlasnici cijelog zemljišta, POS je zaustavljen i plaćali su se odvjetnici te pokrenuli sudski sporovi s ogromnim iznosima. Kako neslužbeno saznajemo, Grad razmišlja o tužbi protiv Gorana Habuša zbog nanesenih šteta u postupanju oko POS-a Vilka Novaka.

Međutim, to neće umanjiti visoke iznose kamata i sudskih troškova koje je sud naložio platiti Gradu i Gradskim stanovima. Umjesto da su na tome mjestu izgrađeni POS stanovi za mlade obitelji (Habuš i njegovi partneri tada su tvrdili da nema potrebe za tim stanovima na toj lokaciji premda ih je tamo poslije privatni investitor, Marlex, izgradio nekoliko stotina!), Grad je zaustavio projekt, pokrenuo procese i sada je nepravomoćno u obvezi platiti cjelokupan iznos uvećan za kamate i sudske troškove. Slične situacije bi mogle zadesiti Grad i za ostale sporove jer je očito da sudovi ipak polaze od onoga što znaju i pravni laici, a to je “pacta sunt servanda”, ugovore treba poštivati.
Kao i u ovom slučaju, tako i u drugim slučajima, sam kazneni postupak ne znači da sve treba zaustaviti i da se ništa u gradu ne može i ne treba raditi.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje