Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinske Toplice osigurale 70.000 kuna za pomoć pčelarima

Objavljeno:

- dana

Varaždinske Toplice će tijekom 2019. godine provoditi program poticanja razvoja pčelarstva i to isplatom potpora pčelarima čije su pčelinje zajednice stacionirane na području Grada.

Za poticanje razvoja pčelarstva na svojem području, Grad Varaždinske Toplice je u proračunu osigurao iznos od 70.000 kuna.

Neprocjenjiva je važnost pčela za održavanje ekološke ravnoteže, bioraznolikosti u prirodi te za čitav ekosustav. Izvjesno je i to da su okolnosti suvremenog života putem raznih onečišćivača, klimatskih promjena i nestabilnih vremenskih uvjeta dovele do značajne ugroženosti u populaciji pčela diljem Europe, što je na prepoznato i na razini međunarodne zajednice. Stoga, pčelarstvo je iznimno važna, ali i jedna od najosjetljivijih poljoprivrednih grana kojoj se najčešće ne posvećuje dovoljna pažnja.

– Uvažavajući štetne posljedice koje su nastale za pčelare s našeg područja zbog nestabilnih vremenskih uvjeta tijekom proljetne paše, odlučili smo uvesti model potpore kojom ćemo poticajno djelovati kako na samo pčelarstvo, ali tako i na povećanje broja pčelinjih zajednica na području našeg Grada. Stoga, osigurali smo svim pčelarima koji imaju stacioniran pčelinjak na području Grada, potporu u visini od 75,00 kuna po pčelinjoj zajednici, prema broju zajednica upisanih u Evidenciji pčelara i pčelinjih zajednica na dan 30. travnja 2019. Ujedno, pokrit ćemo 50% troškova kupnje novih pčelinjih zajednica u razdoblju od 1. svibnja do 31. prosinca 2019. godine, ali najviše do iznosa od 375,00 kuna po jednoj pčelinjoj zajednici – izvijestila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Pčelari zainteresirani za ostvarivanje poticaja dužni su dostaviti zahtjev za dodjelu potpora, potvrdu o upisu u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, presliku računa ili druge vjerodostojne isprave izdane po ovlaštenom prodavatelju pčelinjih zajednica, presliku osobne iskaznice, presliku izvatka iz obrtnog registra ili rješenja o osnivanju OPG-a i izjavu o korištenju osobnih podataka.

Zahtjev se predaje na posebnom obrascu koji je moguće preuzeti na internetskim stranicama Grada ili osobno u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Varaždinskih Toplica. Zahtjevi će se zaprimati do kraja ove proračunske godine ili do iskorištenja sredstava, time da će se, u slučaju povećanog interesa, po potrebi, razmotriti mogućnost povećanja sredstava namijenjenih za ovu svrhu, rebalansom proračuna.

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje