Povežite se s nama

Život i društvo

Predsjednika Vlade u Martijancu upoznali s očajnim stanjem dvorca obitelji Patačić-Rauch

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Vlade i Hrvatske demokratske zajednice, Andrej Plenković, posjet Varaždinskoj županiji započeo je u Općini Martijanec gdje je obišao gradilište Dječjeg vrtića Martijanec, a potom i Osnovnu školu na kojoj su izvođeni radovi energetske obnove.

Riječ je o prvom službenom posjetu jednog premijera ovoj općini i to upravo u vremenu kada ona bilježi jedan od najvećih investicijskih zamaha dosada.

Navedene investicije tj. energetska obnova škole i izgradnja dječjeg vrtića iznose 16 milijuna kuna za što je s nacionalne razine osigurano više od 10,5 milijuna. Premijer Plenković istaknuo je kako je zadovoljan što je, ne samo Općina Martijanec, već i cijela Varaždinska županija “veliko gradilište” zahvaljujući prvenstveno sredstvima s nacionalne razine i fondova Europske unije.

U razgovoru je premijer kazao kako je ova općina jedna od prvih koja je dobila projekt izgradnje vrtića po mjeri 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, a interesiralo ga je koliko djece pohađa vrtić i školu te na koji se način odvija nastava.

-Smjenska nastava sigurno ne odgovara roditeljima i dogradnja škole bi bila dobro rješenje za odvijanje nastave u jednoj smjeni – mišljenja je Plenković. Dodao je kako mu se sviđa rješenje u Martijancu, odnosno činjenica da su vrtić i škola na istoj lokaciji.

Osim za Martijanec, Plenković je dobio informaciju da se na jesen kreće s jednim od najvećih ulaganja u obrazovanje u posljednje vrijeme, a to je izgradnja nove škole u Općini Sveti Ilija.

U razgovoru i obilasku gradilišta načelnik Općine Martijanec, Dražen Levak, kazao je kako osim investicija u obrazovanju, odnosno osnovnoj školi i predškolskom obrazovanju, Općina ima značajnih ulaganja na području infrastrukture i to od uređenja prometnica do javne rasvjete.

– Kada u obzir uzmemo sve projekte u prve dvije godine ovog mandata, naša Općina ima investicije vrijedne 18,4 milijuna kuna od čega je s nacionalne razine stiglo gotovo 12 milijuna kuna. Potvrda je to da ova središnja vlast prati naše napore i potrebe, a to potvrđuje i današnji posjet premijera Plenkovića našoj općini. Radi se o prvom posjetu jednog premijera Martijancu. Potvrda je to da mi kao Općina imamo partnera u našoj Vladi, ali i ona u nama. Da nije bilo sredstava s nacionalne razine teško da bi danas obnavljali školu, a još manje gradili vrtić koji će biti velika pomoć mladim obiteljima – kazao je Levak.

Zaključio je da tek slijedi najveća investicija, a to je Aglomeracija Ludbreg ukupne vrijednosti između 250 i 300 milijuna kuna zahvaljujući kojoj će se na području

Općine Martijanec izgraditi 13.800 metara kanalizacijskog sustava. Dodao je i da se s Hrvatskim vodama aktivno radi na stvaranju cjelovitog sustava obrane od poplava na području cijele općine.

Posjet premijera Općini Martijanec, ali i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek načelnik Levak iskoristio je kako bi ga upoznao i s kulturnim znamenitostima te tradicijom i poviješću općine.
Posebno se razgovaralo o dvorcu Patačić-Rauch koji je nažalost u lošem stanju. Složili su se oko zaključka da se oko takvih objekata, značajnih povijesnih spomenika, treba voditi adekvatna briga, bez obzira jesu li oni u državnom ili privatnom vlasništvu.

U posjetu općini bile su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te saborska zastupnica iz Međimurske županije Sunčana Glavak.

 

 

 

 

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje