Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Dvodnevno dirljivo sjećanje na junaka Domovinskog rata Josipa Magaša

Objavljeno:

- dana

25. OBLJETNICA POGIBIJE

Dvodnevnom manifestacijom, provedenom u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i Udruge građana Prigorec, obilježena je 25. obljetnica pogibije Josipa Magaša, hrvatskog branitelja rodom iz ivanečkog prigradskog naselja Prigorec.

Na Magaševom posljednjem počivalištu na groblju u Varaždinu, u petak su mu polaganjem buketa, paljenjem svijeća i molitvom počast odali kćI Maja, predstavnici Grada Ivanca, kolege suborci iz 5. bojne 1. Gardijske brigade Tigrovi, članovi Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi Varaždin, zatim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije i Ogranka Ivanec te Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

Centralni dio svečanosti održan je u nedjelju u Prigorcu, a započelo je komemoracijom u školi u Prigorcu koju je pohađao Josip Magaš, gdje se okupilo 50-ak članova Magaševe obitelji i rodbine, mještana Prigorca, hrvatskih branitelja i drugih gostiju.

Predsjednik UDVDR-a – Ogranak Ivanec Ljudvek Cikač istaknuo je zadovoljstvo što je manifestacija prerasla u jednu od najvećih i najznačajnijih kojima se obilježavaju sjećanja na poginule branitelje s područja Grada Ivanca. Podsjetio je kako je Magaš poginuo 23. travnja 1992. godine u Rujanima, tijekom jedne od najvećih bitaka Domovinskog rata o kojoj se, na žalost, danas premalo zna, istaknuo je Cikač.

Prisutnima se zatim pozdravnim riječima i zahvalom na odazivu obratila predsjednica Udruge građana Prigorec Nevenka Vincetić, a zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Čedomir Bračko pohvalio je održavanje manifestacije, napomenuvši kako je lijepo što se udruga redovno prisjeća poginulih hrvatskih branitelja.

Vladimir Debeljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec, istaknuo je kako je jedna od osnovnih zadaća braniteljskih udruga da čuvaju uspomenu na poginule kolege i da će se to ovakvim i sličnim manifestacijama raditi i ubuduće.

Manifestacija je nastavljena sportskim dijelom, u kojem je najprije odigrana tradicionalna malonogometna utakmica između momčadi Prigorca, sastavljene od mještana i hrvatskih branitelja iz Prigorca, te UDVDR Ogranak Ivanec, za kojeg su uz branitelje, nastupila i njihova djeca.

U zanimljivom i do kraja neizvjesnom ogledu, momčad UDVDR Ogranak Ivanec pobijedila je rezultatom 6:5, a kapetan pobjednika Stjepan Huđ primio je poklon domaćina, bačvicu piva.

Nakon nogometa, u prigorskoj se školi odigrao „1. Memorijalni stolnoteniski turnir Josip Magaš“, na kojem je u tri kategorije sudjelovalo 25 stolnotenisačica i stolnotenisača, koji su ukupno odigrali čak 43 meča.

Pobjednik turnira u konkurenciji djece je Erik Vincetić, drugo mjesto osvojila je Tamara Ribić, a treće Emil Mudri, svo troje iz Prigorca.

Prvo mjesto turnira žena osvojila je Nevenka Vincetić iz Prigorca, drugo Ivanka Anđel iz Ivanca, a treće Marta Ribić iz Prigorca.

Najbolji među muškarcima bio je je Vladimir Friščić iz Ivanca, član UDVDR Ogranak Ivanec, drugo mjesto osvojio je Matija Kos iz Prigorca, a treće Danijel Posavec iz Lepoglave, također član UDVDR Ogranak Ivanec.

Po troje najboljih u svim kategorijama primili su pokale i prigodne poklone. Sportski dio manifestacije, mali nogomet i stolni tenis, vodio je profesor Kruno Poje.

Tijekom održavanja manifestacije u kapelici Svetog Duha u Prigorcu služena je sveta misa kojoj su nazočili i hrvatski branitelji, a tijekom koje je vlč. Petar Mlakar molitvu posvetio i pokojnom Josipu Magašu.

Isto tako, u holu škole su učitelj Ivan Kušteljega i Martin Lukavski, član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec te član Ivanečkog kluba kolekcionara, izložili dio svojih kolekcija domaćeg, stranog i starog novca koju su razgledali nazočni, a u narednim je danima mogu pogledati i svi zainteresirani.

Cjelokupnom obilježavanju sjećanja na Josipa Magaša nazočila je i njegova kći Maja, koja se svima zahvalila na čuvanju uspomene na njezinog oca. 

Izvor: Foto: UDVDR Ivanec

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje