Povežite se s nama

Život i društvo

Čeka nas sjajan program na Danima Miholja u Sračincu!

Objavljeno:

- dana

Ove godine, kao i mnogih prethodnih, vrijeme prije blagdana svetog Mihaela arkanđela, zaštitnika župe i općine Sračinec, bit će posebno veselo i svečano u Sračincu i Svibocu Podravskom.

Bogat program počinje već u subotu 21. rujna, i traje sve do nedjelje 29. rujna.

Evo što nas sve čeka, po danima:

Subota 21. rujna 2019.

Od 15 sati – Sportski tereni NK Sračinec, Memorijalni susreti udruga branitelja povodom sjećanja na poginule branitelje u Domovinskom ratu u organizaciji UDVDR klub Sračinec uz natjecanja u malom nogometu, pikadu i beli.

Nedjelja 22. rujna 2019.

Od 10 sati – 10. Ribički kup Općine Sračinec u lovu ribe na plovak na vodenim površinama u Kocinki, u organizaciji Sportskog ribolovnog kluba Općine Sračinec.

Od 10:30 sati – Dom kulture Sračinec, prolaz i zaustavljanje biciklijade ispred Doma kulture Sračinec u organizaciji UDVDR Varaždinske županije povodom oslobođenja Grada Varaždina.

Srijeda 25. rujna 2019. godine.

Od 16:30 sati – Sportski tereni NK Sračinec, obilježavanje 70. godišnjice osnivanja NK Sračinec, prijateljska nogometna utakmica između NK Sračinec iz Sračinca i NK Međimurje iz Čakovca (II. HNL).

Četvrtak 26. rujna 2019. godine.

U 18 sati – “Dječji dan“ u velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu uz nastup polaznika Dječjeg vrtića “Bambi“ iz Sračinca i Osnovne škole Sračinec.

U 19 sati – Crkva sv. Mihaela Ark.,duhovna obnova koju vodi fratar Gortan Propadalo.

Petak 27. rujna 2019. godine.

U 17 sati – Polaganje vijenaca na mjesnim grobljima u Sračincu i Svibovcu Podravskom te kod spomen obilježja ispred Doma kulture.

U 18 sati – Svečana sjednica Općinskog vijeća u velikoj dvorani Doma kulture Sračinec uz prigodan kulturno-umjetnički program.

U 19 sati – Crkva sv. Mihaela Ark., duhovna obnova koju vodi fratar Gortan Propadalo.

Od 21 sat – Zabavni program pod šatorom uz nastup zvijezde večeri MAJE ŠUPUT & GRUPE VIGOR pod šatorom na sportskim terenima NK Sračinec uz ugostiteljsku ponudu organizatora zabavnog programa.

Subota 28. rujna 2019.

U 16:45 sati – Nastup kuburaša na javnim površinama ispred Osnovne škole Sračinec u izvedbi Udruge kuburaša “Maruševec“.

U 17 sati – Defile folklornih društava kroz naselje Sračinec od Osnovne škole Sračinec do Doma kulture Sračinec uz pratnju Limene glazbe MARINIĆI iz Viškova te nastup folklornih skupina, Varaždinskih mažoretkinja i konjskih zaprega Udruge “Konj, moj prijatelj”.

U 19 sati – Smotra folklora “5. Hrvatska folklorna razglednica” u velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu uz nastup folklornih društava s područja Republike Hrvatske.

U 19 sati – Crkva sv. Mihaela Ark., duhovna obnova koju vodi fratar Gortan Propadalo.

Od 21 sat – Zabavni program pod šatorom uz nastup zvijezde večeri DANIJELE MARTINOVIĆ & MEJAŠA pod šatorom na sportskim terenima NK Sračinec uz ugostiteljsku ponudu organizatora zabavnog programa.

Nedjelja 29. rujna 2019. – blagdan svetog Mihaela arkanđela

U 7 sati – Budnica čitavom dužinom Varaždinske ulice u Sračincu, Limena glazba Mirinići Viškovo

U 8 sati – Crkva sv. Mihaela ark., sveta misa.

U 11 sati – Crkva sv. Mihaela ark., SVEČANA SVETA MISA koju predvodi rektor hrvatskog nacionalnog svetišta iz Karlovca, mons. Antun Sente.

Od 9 sati – Plac na Gmajni uz prezentaciju starih zanata i obrta, degustacije i izložbe radova i rukotvorina na javnim površinama ispred Doma kulture Sračinec.

Od 9:15 sati – Športsko-ribolovno društvo Sračinec, prezentacija rada i djelovanja društva pod šatorom na javnim površinama Općine Sračinec u sklopu Doma Kulture Sračinec, uz pripremu specijaliteta “šarana na rašljama“ te mogućnost lova ribe na plovak za najmlađe posjetitelje manifestacije.

Od 10 sati – Kuhanje srakarskog gulaša od strane 10 profesionalnih kuhara s područja Općine Sračinec pod stručnim vodstvom kuhara Damira Crlenog i Anđelka Levanića.

Od 10 do 19 sati – Dječje igralište “Velika graba“ u Sračincu, izložba malih domaćih životinja uz mogućnost jahanja na ponijima za najmlađe posjetitelje. Dječje igralište “Velika graba“ u Sračincu, nastup Trakoščanskih streličara uz mogućnost gađanja meta lukom i strijelom za posjetitelje.

Od 10 sati – Dječje igralište “Velika graba“ u Sračincu, kreativna radionica u organizaciji Udruga maškara “Črna Sraka“ iz Sračinca.

U 12:45 sati – Nastup kuburaša na javnim površinama ispred Doma kulture u izvedbi Udruge kuburaša “Maruševec”.

Od 13 sati – Podjela besplatnih obroka “SRAKARSKOG GULAŠA“ za sve posjetitelje “Placa na Gmajni“.

Od 14 sati – Dječje igralište “Velika graba“ u Sračincu, kreativne radionice za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi (likovna radionica, vrtićke igre za najmlađe, mozgalice, igre natjecanja i dr.).

U 15:30 sati – Sportski tereni NK Sračinec, prvenstvena nogometna utakmica III. ŽNL Varaždin između seniora NK Sračinec iz Sračinca i NK Podravac iz Svibovca Podravskog.

Od 16 sati – Zabavni program pod šatorom na sportskim terenima NK Sračinec uz nastup glazbenog sastava “NAJBOLJI HRVATSKI TAMBURAŠI“ (ulaz besplatan) te bogatu ugostiteljsku ponudu organizatora zabavnog programa. U sklopu programa održat će se i modna revija za klince u organizaciji modne agencije “Valentina Design“ vlasnice Valentine Namjesnik.

Pozivamo sve mještane općine Sračinec i njihove goste da se odazovu pozivu na ove programe i da zajedno proslavim naš blagdan.

Život i društvo

Novo Selo Podravsko moglo bi postati hrvatsko “Selo ruža”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za dobru organizaciju potrebno je malo motivacije, dobre volje, nešto vremena, ali puno zajedništva. Govore nam tako u Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog, mjesta u sastavu Općine Mali Bukovec.

Oni su se nedavno primili organizacije jedinstvene manifestacije ˝Rikićevo proljeće˝, koja je posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta.

On je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te u filmu legendarnog Žnidaršića Tko pjeva zlo ne misli.

Stoga su Slobodnjaki odlučili, ne samo odati počast svom poznatom sumještaninu, već očuvati taj dio kulture i stvaralaštva od zaborava.

– Riki Brzeska ostvario je značajne uloge u našim legendarnim filmovima, a želja nam je da i mlađe generacije upoznaju taj dio naše kulture – kažu nam u Udruzi.

Manifestaciji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, sad je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti – rekao je Stričak.

Pritom je dao podršku Udruzi Slobodnjaki, njihovom predsjedniku Daliboru Horvatu i načelniku Malog Bukovca Darku Markoviću da Novo Selo Podravsko brendiraju kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa je želja da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u hrvatsko ˝Selo ruža”.

Što se pak tiče ostalih aktivnosti, Slobodnjaci imaju puno planova.

– U lipnju je planirano obilježavanje obljetnice izgradnju društvenog doma u Novom Selu Podravskom, potom je u planu Seoski mali nogometni turnir i druženje mještana Novog Sela Podravskog. Također, planiramo sadnju drvoreda-parka na jesen. Spremamo se i na edukacijski izlet u Volčji Potok radi projekta sadnje spomenutog parka u Novom Selu Podravskom – kažu nam u Udruzi. Naravno, pred kraj godine pripremaju i Adventsko druženje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje