Povežite se s nama

Kultura

Svjetska premijera serenate La Forza delle Stelle na Baroknim večerima

Objavljeno:

- dana

Deveta festivalska večer 49. Varaždinskim baroknim večerima donijela je koncert koji će biti trajno zabilježen kao svjetska suvremena premijera djela nastalog u 17. stoljeću.

Serenatu, mini operu La Forza delle Stelle talijanski skladatelj Alessandro Stradella napisao je oko 1657. u Rimu na narudžbu švedske kraljice Kristine, jedne od naduhovitijih i najobrazovanijih žena svog doba.

– Kraljica Kristina abdicirala je s trona i zapanjila time tadašnju Europu. Okrenula se katoličanstvu i odselila u Rim gdje je živjela posljednjih deset godina svog života. Nikad se nije udavala, živjela je neovisno i rekli bismo bila je vrlo modernih uvjerenja.  No, bila je i velika pokroviteljica glazbe i umjetnosti.  Skladatelji poput Berninija, Corellija, Scarlattija i Staradelle stvarali su za nju svoja remek djela. Tako je pozvala i Alessandra Staradellu da napiše mini operu, serenatu La Forza delle Stelle na libreto napisan prema pjesmi Petrarce. No, nije bila zadovoljna njegovim radom pa je sama „korigirala“ djelo. I što je posebno zanimljivo, taj manuskript kao i brojni drugi nestali su Napoleonovim ratovima, no pronađeni su stoljeća kasnije u Montpellieru.  U Rimu naš istraživački tim stavio je ovo djelo u cjelinu i presretan sam što sam imao prigodu predvoditi suvremenu praizvedbu cijelog  dijela u Rimu 2001. godine, a sada na Varaždinskim baroknim večerima izveli smo obrađenu serenatu za manji ansambl, što je zapravo svjetska suvremena premijera – otkrio je dirigent Mats Liljerfors, ugledni švedski profesor i glazbenik, koji je 1970. godine utemeljio festival Glazba u Kraljevskoj palači u Stockholmu.

Lani je bio i član festivalskog žirija Varaždinskih baroknih večeri, kada je, kako je naglasio, sklopio mnoga prijateljstva, koja su rezultirala i pozivom hrvatskim glazbenicima i organizatorima Varaždinskih baroknih večeri da predstave festival upravo u kraljevskoj palači.

Uz to Mats Liljerfors voditelj je međunarodnog kulturnog projekta Zaklade Kraljica Kristina-Europska kulturna inicijativa, čiji je član i Koncertni ured Varaždin.

– Kraljica Kristina kulturna je platforma pod pokroviteljstvom Europske unije čiji je osnivač Kraljevski festival Stockholm i Mats Liljerfors. Obuhvaća desetak država Europske unije, Brazil i Japan.  Imali smo zahvaljujući toj suradnji  već jedan koncert u Kraljevskoj palači i simpozij o tome koliko glazba pridonosi miru u svijetu, a  suradnja će se nastaviti i u godinama koje slijede. Ponosni smo što smo dio projekta i što imamo mogućnost promicanja hrvatske glazbene baštine. Ovaj koncert i gostovanje Royal Swedish Chamber Orchestra važno je i zahvaljujući upravo ovoj izvedbi zabilježeno na kulturnoj platformi – naglasio je Raymond Rojnik organizator Varaždinskih baroknih večeri i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji već planira nove projekte koji će u umjetnosti i glazbi spojiti Varaždin, Hrvatsku i Švedsku.

U dvorcu Trakošćan jučer je održana posljednji koncert uz baroknu kavu 49. Varaždinskih baroknih večeri kada su publiku oduševili članovi Baroknog ansambla Oslo Circles iz Norveške i mezzosopranistica Marianne Beate Kielland.

Njih danas očekuje u 17 sati koncert u dragulju barokne arhitekture, crkvi Svete Marije Snježne u Belcu, dok će u 19 sati biti održani i koncerti u Ludbregu, te Prelogu.

U ludbreškom će dvorcu nastupiti Royal Swedish Chamber Orchestra, a u preloškoj crkvi Kristus Konengens Vokalensemble, a ulaz na te koncerte je besplatan. U Varaždinu u 19 sati koncert će zajednički održati Varaždinski komorni orkestar i Camerata Vocale Eaejeon iz Južne Koreje, a bit će izvedeno remek djelo barokne glazbe oratorij Izrael u Egiptu G. F. Handela.

Jutros je u varaždinskoj katedrali održana sveta misa zahvalnica za ovogodišnji festival, a danas je i posljednji dan popratnog programa Total baroque u parku.

Kućice će sa svojom gastronomskom i ponudom Baroknog piva otvoriti svoja vrata u 17 sati, dok će u 21 sat za zatvaranje ovog popratnog djela 49. Varaždinskih baroknih večeri koncert održati Trio baroq.

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje