Povežite se s nama

Međimurje

Mladi međimurski vatrogasci bili su okosnica hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

Objavljeno:

- dana

Mladi vatrogasci iz Međimurja sredinom rujna uspješno su nastupili na Svjetskom prvenstvu u ruskom Saratovu, povodom čega je prijem u Maloj vijećnici Međimurske županije upriličio župan Matija Posavec s predsjednikom Skupštine Mladenom Novakom te zamjenikom Josipom Grivcem.

Vatrogasni sport specifičan je oblik natjecanja vatrogasaca pokrenut 1937. godine u bivšem Sovjetskom Savezu. Ovim se oblikom natjecanja u hrvatskom vatrogastvu prije nekoliko godina prva započela ozbiljno baviti Vatrogasna sportska udruga Žiškovec. Reprezentaciju Hrvatske na svjetskoj smotri vatrogasaca sportaša u Rusiji sačinjavali su članovi međimurskih Dobrovoljnih vatrogasnih društava Domašinec, Gardinovec, Štefanec, Vučetinec i Žiškovec, ali i članovi DVD-ova Varaždinske Toplice, Kaštel Gomilica i Hrženica.

U kategoriji juniorki nastupile su Anabella Pokrivač, Enna Trupković, Emina Bočkaj, Ema Hajdarović, Anamaria Ovčar i Stela Purić, dok je u kategoriji juniora nastupio Emanuel Strahija. U seniorskoj ženskoj kategoriji nastupile su Ivana Kovač i Mateja Vugrinec, a u muškoj Luka Živko te treneri i voditelji Radovan Zadravec i Josip Kranjčec. Ženski dio reprezentacije borio se u konkurenciji 10 zemalja, a u ukupnom plasmanu hrvatski je tim osvojio 7. mjesto, što je i najveći uspjeh na Prvenstvu.

Enna Trupković i Ema Hajdarović ostvarile su zapažene rezultate u pojedinačnim disciplinama. Enna je najbolji rezultat ostvarila u penjanju na toranj, a njena kolegica Ema u disciplini 100 metara s preprekama. U kategoriji muške mladeži po prvi put nastupio je Emanuel Strahija koji je postavio nove hrvatske rekorde u obje pojedinačne discipline, ali i najbolje rezultate od naših muških predstavnika u kategorijama 100 metara s preprekama i penjanju na toranj.

Radovan Zadravec, voditelj i čelnik Vatrogasne sportske udruge Žiškovec, jedine takve udruge na području Međimurske županije, najavio je da će se od 10. do 16. kolovoza 2020. godine Svjetsko natjecanje vatrogasaca sportaša u kategoriji mladeži održati u Čakovcu.

– Ovo je prvi put da se Svjetsko prvenstvo održava u Hrvatskoj. U prošlosti su održane dvije Vatrogasne olimpijade, u Karlovcu i Varaždinu, no upravo Čakovec i Međimurje prvi put će ugostiti vatrogasno natjecanje ovakvog kalibra – rekao je Zadravec dodavši da očekuju natjecatelje iz 23 države.

Vatrogastvo nije samo poziv

Župan Međimurske županije Matija Posavec sudionicima prvenstva u Rusiji zahvalio je što su poslali najbolji sliku Međimurja i Hrvatske, ne samo zahvaljujući svom rezultatu, već i zbog činjenice da su osigurali domaćinstvo Svjetskog prvenstva.

– To je važan događaj za nas, a organizaciji ćemo pristupiti hrabro i odgovorno te biti dobri domaćini stotinama natjecatelja iz gotovo cijelog svijeta, što je još jedna odlična prilika za našu promociju – rekao je te mladim vatrogascima poručio neka budu i dalje ustrajni u onome što rade jer vatrogastvo nije samo poziv, već humano i vrlo odgovorno djelovanje kojim se štite i ljudi i imovina.

Međimurje

Mursko Središće ima drugi najljepši vrtić u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Facebook izboru najljepšeg vrtića  sudjelovalo je 40 vrtića iz 41 gradova i općina iz čitave Hrvatske, a slike vrtića kroz ovaj su izbor postigle ukupni doseg od preko 730 tisuća FB korisnika.

Gledano po kategorijama, ‘srebro’ u kategoriji malih gradova osvojio je DV Maslačak iz Murskog Središća koji je osvojio 894 lajkova na stranici Gradonačelnik.hr, preko 1.800 na svim objavama, a vidjelo ga je preko 30 tisuća FB korisnika. Danas, 28. kolovoza 2024. godine ravnateljica DV Maslačak Ivana Maltarić i gradonačelnik Dražen Srpak preuzeli su Priznanje za 2. mjesto po izboru korisnika Facebook-a za najljepši dječji vrtić u Hrvatskoj – kategorija mali gradovi koje im je uručio predstavnik društva Gradonačelnik.hr Ivan Todorić.

Ističemo kako su krajem 2022. godine Gradu Mursko Središće odobrena novčana sredstva u iznosu od 649.810,81 eura putem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv, NPOO.C3.1.R1-II.01 za dogradnju Dječjeg vrtića “Maslačak” Mursko Središće za još četiri skupine. Dogradnjom će se osigurati dovoljni kapaciteti za svu djecu, vjerojatno za minimalno deset i više godina unaprijed.  Početkom srpnja gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je ugovor o izvođenju radova na dogradnji Dječjeg vrtića “Maslačak” Mursko Središće u vrijednosti od 1.746.263,39 eura pa je stoga vidljivo da Grad Mursko Središće mora osigurati preostalih milijun eura no svakako će tražiti sufinanciranje tog dijela od strane Republike Hrvatske. Trenutno se vrše pripremne radnje za dogradnju dječjeg vrtića te sami radovi kreću kroz koji dan, dok se završetak istih očekuje krajem školske godine – lipanj 2025. godine. 

Nastavite čitati

Međimurje

U subotu zanimljiv 18. Susret starih traktora u Selnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 18. Susret starih traktora u Selnici održat će se u subotu, 31. kolovoza.

Okupljanje traktorista je u 10:30 sati u središtu Selnice, a polazak je u 12.

Traktori će se moći vidjeti na ruti Selnica – Praporčan – Frkanovec – Zebanec Selo. Završetak je predvečer na nogometnom igralištu NK Zebanec uz podjelu priznanja i nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje