Povežite se s nama

Međimurje

Ministrica poljoprivrede Vučković: „Općina Kotoriba pravi je primjer kako se koriste mogućnosti EU fondova!“

Objavljeno:

- dana

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat su u utorak, 15. listopada, obišli uspješne lokalne EU projekte u Općini Kotoriba.

Ministri su posjetili prostorije Općine gdje su ih dočekali općinski načelnik Ljubomir Grgec, zamjenik načelnika Roberto Ujlaki, predsjednik Općinskog vijeća Stanko Vugrinčić i predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Kotoriba Željko Šebeštjan

U svojem obilasku Kotoribe ministrica Vučković je obišla dječji vrtić, staru školu i Dugu ulicu te Nogometni klub Graničar, farmu pilića tvrtke EKO Kotor i OPG Siladi, projekte sufinancirane EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. U protekle tri godine u Općini Kotoriba ugovorena su 152 projekta u vrijednosti 34 milijuna kuna, financirana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu Programa ruralnog razvoja te 66 potpora ukupne vrijednosti 5,6 milijuna kuna iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi.

U okviru mjera iz Programa ruralnog razvoja najveća vrijednost ugovorenih sredstava za Općinu Kotoriba odnosi se na Mjeru 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, a iznosi 22,6 milijuna kuna. U okviru navedene mjere odobrene su potpore za projekte izrade strategije razvoja Općine Kotoriba za razdoblje od 2015.-2020. godine (85.000 kuna), rekonstrukciju nerazvrstane ceste – Duga ulica u Kotoribi (3,9 milijuna kuna), rekonstrukciju zgrade stare škole u Kotoribi u kulturni i turističko-informativni centar (6,9 milijuna kuna), rekonstrukciju, odnosno dogradnju građevine javne i društvene namjene – predškolske ustanove Dječjeg vrtića Kotoriba (4,3 milijuna kuna) i rekonstrukciju, nadogradnju i dogradnju sportskog kompleksa NK Graničara (7,4 milijuna kuna).

Tvrtki EKO Kotor odobrena je potpora od 63.800 kuna iz Programa ruralnog razvoja u okviru mjera 13 (Plaćanja povezana s područjima s prirodnim ograničenjima ili drugim posebnim ograničenjima) i 18 (Financiranje dodatnih nacionalnih izravnih plaćanja za Hrvatsku), dok je tvrtki Siladi od ukupne odobrene potpore iz Programa ruralnog razvoja, vrijedne 3,7 milijuna kuna, u najvećoj mjeri sufinanciran ekološki uzgoj u iznosu većem od 3 milijuna kuna.

– Općina Kotoriba pravi je primjer u korištenju EU fondova i najbolji pokazatelj koliko se pomoću usmjerenog i efikasnog korištenja EU sredstava može unaprijediti cijela sredina – od ceste preko vrtića i škole pa sve do sportskog kompleksa i ekološkog uzgoja. Program ruralnog razvoja je i zamišljen na način da doprinosi razvoju ruralnih područja na svim razinama, a Općina Kotoriba potvrda je te ideje u praksi. Vjerujem da će veća kvaliteta svakodnevnog života stanovnika Kotoribe uslijed realiziranih EU projekata biti dodatan vjetar u leđa Općini i Županiji za još efektnije i brže korištenje EU fondova –istaknula je prilikom posjeta ministrica Vučković.

U posljednje tri godine u Međimurskoj županiji je sklopljeno 4720 ugovora o bespovratnim potporama iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti 271 milijun kuna, uz 3897 ugovora ukupne vrijednosti 186 milijuna kuna iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje