Povežite se s nama

Međimurje

Udruga Biovrt: održane volonterske akcije u čak pet međimurskih osnovnih škola!

Objavljeno:

- dana

U sklopu projekta „Zajedno gradimo održivu budućnost“ u prvoj polovici listopada Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” provela je edukativno-volonterske akcije u suradničkim školama.

Tako su se one održale 1. listopada u PŠ Dunjkovec, 3. listopada u PŠ Železna Gora, 4. listopada u PŠ Zebanec, 9. listopada u II. OŠ Čakovec te 11. listopada u OŠ Prelog.

Zajedničkim snagama

U svakoj suradničkoj školi provedene su dvije volonterske akcije s učenicima, nastavnim osobljem i obiteljima učenika. Na prvoj edukativnoj volonterskoj akciji voditeljica projekta i edukatorica Silvija Kolar-Fodor sve je prisutne upoznala s činjenicom zašto se grade hoteli za korisne kukce i objasnila koji kukci će se nastaniti u njemu. Nakon toga su zajedno postavili hotel za kukce i posadili zeleni krov na njemu. Mame, tate i djedovi bušili su drvene elemente za solitarne pčele (pčele samice), dok su učenici pripremali bambusove štapove i snopiće od kartona za ostale korisne kukce. Hotel su skupa napunili, dopunili češerima i slamom te tako otvorili luksuzne hotele u kojima će se smjestiti brojni korisni kukci.

Na drugoj edukativnoj volonterskoj akciji posadili su bobičasto voće te gredicu s ljekovitim/začinskim biljkama i cvijećem. Silvija Kolar-Fodor objasnila je svim prisutnima koje voće je odabrano i zašto te pokazala kako se sadi bobičasto voće. Nakon toga svi su se prisutni podijelili u ekipe i zajednički posadili sadnice. Nakon voća, posadili su ljekovito bilje i cvijeće, s tim da je voditeljica prije upoznala sve prisutne s ljekovitosti biljaka koje su odabrane za gredicu te koristi cvijeća. Na kraju su sve pomalčirali te ljekovito bilje označili glinenim pločicama na kojima su navedeni hrvatski i znanstveni nazivi biljaka, te tako napravili jednu trajnu edukativnu gredicu za učenike, ali i buduće generacije učenika.

Škole su opremljene i start paketima vrtlarskog alata za učenički rad, a svi učenici koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima dobili su uniforme projekta – majice i šilt kape te platnene vrećice za kupovinu.

O projektu

Fotografije s provedenih edukativnih volonterskih akcija, kao i više informacija o projektu, možete pogledati na web stranici Udruge Biovrt.

Akcija u Dunjkovcu

Zebanec

Železna Gora

Radu su prionuli i učenici s članovima obitelji te djelatnici II. OŠ Čakovec

Akcija u OŠ Prelog održana je 11. listopada

– Hvala svima od srca na sudjelovanju i na uloženome trudu: zajedno smo postavili trajnu vrijednost te edukativni prostor za ove i sljedeće generacije učenika osnovnih škola! – rekla je Kolar-Fodor.

Projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” traje od 1. ožujka ove godine do 28. veljače 2021. Provodi ga Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” kao nositelj u partnerstvu s I. OŠ Čakovec (PŠ Novo Selo Rok) te OŠ Gornji Mihaljevec. Program financijski podržavaju Ured za udruge Vlade RH, Grad Čakovec te Međimurska županija.

www.biovrt.com

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje