Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Pred 160 let je prvi cug prehujal po međimurskaj šinaj!

Objavljeno:

- dana

Jedna od važnih činjenica međimurskoga prometa, svojevrsna „žila kucavica“ koja je osobito obilježila dvadeseto stoljeće, svakako je željeznička pruga.

Prva pokusna vožnja na međimurskoj pruzi organizirana je 29. listopada 1859., odnosno prije 160 godina, na dionici od Čakovca do Kotoribe i obratno. Pruga je službeno otvorena za promet 24. travnja 1860. kada su se njome provozali hrvatski, mađarski i austrijski plemići te predstavnici javnih vlasti i crkveni dostojanstvenici.

O važnosti pruge za Međimurce svjedoči i pjesma “F Kotoribi cug mašina fučnola”

Već nakon dvije godine za promet su otvoreni kolodvori Mala Subotica i Donji Mihaljevec, a 1900. stajalište Miksavar, odnosno današnji Macinec. Godine 1920. otvoreno je stajalište Čakovec-Buzovec, za Drugoga svjetskog rata stajalište Sveti Juraj u Trnju (Čehovec), a 1949. stajalište Dunjkovec.

Vrni šine!

Čest naziv u kolokvijalnom govoru u hrvatskome jeziku za tračnicu jest “šina”, što dolazi od njemačkoga izraza “die Schiene”. Postoji zanimljiva i zabavna urbana legenda o nazivu naselja Vratišinec koja kaže da je netko tamo ukrao šine, nakon čega je na obližnjoj željezničkoj postaji napisao poruku “Vrati šine!” Naravno, radi se o apokrifnoj priči, budući da je poznato da je naselje dobilo naziv prema lokalnom feudalnom gospodaru Vratišni.

Novine su o međimurskom željezničkom prometu nekoliko mjeseci nakon otvaranja pisale:

“Promet na željeznici, dotično na kolodvoru čakovečkom, na koliko je početkom zavladao, poniešto je popustio, nu ipak između Kaniže i Pragerhofa za pervo miesto valja i nadjačuje isti optujski. Ovdie je glavno odpravničtvo za sve strane, navlastito pak za okolicu varaždinsku. Podvoz jednako još kroz dan četiri puta prolazi, i to dosad još sretno bez ikakve smutnje ili nezgode. Obćenje odovud biva od Varaždina spremanjem vozierah varaždinskih od kojih bi jedino još želiti bilo: da im se pristojba za vožnju između kolodvora i Čakovca poglavarstveno odmieri i da se nepodobštinam i surovom ponašanju njihovih kondukterah kod kolodvora oblastno na put stane, jer inače, ako ovi i nadale udarenim putem postupali budu, težko će se tko njihovom prilikom poslužiti bojeći se, da od kočijaša protivne stranke, kojoj nije za rukom pošlo, da putnika za sebe pridobije, iz kočije izbačen nebude, i jer ovud putujući sviet dobio bi inače veoma kriv pojam o domaćem redu i dužnoj uljudnosti, kao i o čednom ponašanju našinacah, koji takova što ipak hvala bogu nečine!”

Danas se željeznički promet suočava s raznim problemima, no neupitni je fakat da se radi o važnome dijelu međimurske povijesti!

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje