Povežite se s nama

Foto i video

VIDEO Živko Skuhala u svom Muzeju izložio “Spacelender“, najskuplji bicikl na svijetu

Objavljeno:

- dana

Osebujni varaždinski  Muzej oldtimera i stare tehnike, čiji je vlasnik prof. Živko Skuhala, u samo godinu dana postojanja u potpunosti je opravdao očekivanja stvaratelja njegova postava, koji je odnedavno obogaćen unikatnim primjerkom najskupljeg futurističkog bicikla na svijetu.

Naime, od Živka Skuhale doznajemo da ga posjećuju veliki i mali znatiželjnici iz cijele Hrvatske.

– U mojoj zbirci koja je nastajala tri desetljeća nema čega nema i potvrdilo se da prodavanje restauriranih eksponata definitivno ne bi imalo smisla. Umjesto da su izlošci zatvoreni u garaži skriveni od javnosti, Varaždin je dobio još jednu atrakciju. Zadovoljan sam brojem posjeta, ali morate znati da tu nema neke ekonomske isplativosti, s obzirom na ono što je uloženo u uređenje i opremanje muzejskog prostora koji zauzima dvije etaže mojeg obiteljskog doma – veli Skuhala.

Posjetitelji definitivno imaju što za vidjeti u Župančićevoj ulici, a gostoljubivi domaćini rado im govore o načinu na koji je prikupljeno i obnovljeno 50-ak unikatnih motocikla te još toliko bicikala, pa različitih strojeva i uređaja.

– Riječ je o staroj tehnici, ali se ja već dulje vremena trudim prikupiti sve što je nekada proizvedeno u Hrvatskoj. Iako nisam „lokal patriot“, svakome je jasno da mi je Varaždin uvijek u srcu i ponosan sam jer u Muzeju imam dosta uređaja naše Finomehanike koja je nekada poslovala u blizini Korza. Imam jedan džuboks proizveden 1964. godine i igru koja simulira nogomet. Ova domaća čuda tehnike nekada su bila u svakom lokalu koji je držao do sebe i gostiju željnih zabave – veli naš domaćin koji nam je pokazao i „varaždinski bicikl“ proizveden u našem gradu 20-tih godina prošlog stoljeća.

“Bolje ne pitajte koliko to čudo košta…”

Riječ je o dvokolici Lav  Cesarec koja ima svoje originalne znakove izrađene od mesinga… No, pravo iznenađenje za posjetitelje je novi eksponat Skuhalinog muzeja, koji predstavlja pravi raritet u svjetskim razmjerima. Riječ je o biciklu futurističkog izgleda za čiju je konstrukciju i nenadmašan dizajn zaslužan američki industrijski dizajner Benjamin Bowden.

– Riječ je o legendarnom „Spacelanderu“ (svemirski šetač) koji je 1960. godine bio daleko ispred vremena. Konstrukcija je proglašena naj dizajnom desetljeća pa i danas izgleda super moderno. No, taj bicikl je izrađivan u iznimno maloj seriji od 522 komada i bio je užasno skup. Konstrukcija mu je od poliestera, ima po dva prednja i stražnja svjetla, električnu trubu i radio! Izazvao je pravi šok kada se pojavio na tržištu. Američki kolekcionari drže ga na takvoj cijeni da se malo tko uopće usudi pitati koliko takvo čudo tehnike košta … – govori Skuhala o ovom jedinom muzejskom Spacelanderu koji je izložen u Europi!

Zahvaljujući Živku Skuhali, akademskom slikaru i poznatom hrvatskom kolekcionaru, Varaždinci imaju povlasticu uživo vidjeti i dodirnuti najskuplji bicikl na svijetu, kojeg predstavljamo i u video prilogu:

Foto i video

FOTO Ludbreg je ovog vikenda nezaobilazno mjesto za zaljubljenike u cvijeće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U Ludbregu je prvi svibanjski vikend rezerviran za 27. po redu sajam cvijeća Flora Centrum Mundi.

Izložbeno – prodajni dio sajma cvijeća i ove se godine održava na Otoku mladost od 3. do 5. svibnja.

Ludbreški kraj prepoznat je kao dio Hrvatske u kojem cvjećarstvo ima važnu ulogu pa je zato sajam cvijeća ovog vikenda nezaobilazno mjesto za sve koji vole cvijeće ili se žele opskrbiti sadnicama za dolazeću sezonu.

Manifestaciju obično posjeti oko 30.000 ljudi, a ove bi godine ta brojka mogla biti i veća jer se održava i dodatni sadržaj – Blues festival.

U dvorcu Batthyany održava se bonsai izložba, a na Zanatskom trgu je Dječji cvjetni korzo.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Praznik rada na Dravi uz grah i druženje mnogima je omiljen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Praznik rada kod većine je rezerviran za druženje s prijateljim i rodbinom.

Neki za ovo odabiru vlastiti dom, prirodu ili vikendicu, a drugi rado pohode organizirana duženja gradova i općina. U svako slučaju prvomajski grah ili roštilj su nezaobilazni.

Svake godine, pa tako i ove, među najvećim manifestacijama povodom Praznika rada je druženje na izletištu Drava u Varaždinu.

Grad Varaždin pripremio je besplatnih 6000 porcija graha za Varaždince, ali i izletnike iz drugih krajeva.

Dan je počeo budnicom Puhačkog orkestra KUD-a HŽ-a Varaždin ulicama Varaždina, a budnica se mogla čuti na Dravi. Bilo je i sportskih te drugih događanja, a mnogi su rado sudjelovali i u humanitranoj tomboli.

Prije podjele graha obratio se gradonačelnik Varaždina Bosilj, a veselo druženje se nastavilo uz tamburaški sastav Špancir.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje